Intr-un top al tarilor care ofera cele mai multe zile libere si un program de munca lejer, romanii nu ocupa unul dintre cele mai bune locuri. Acestia muncesc in medie 41,2 ore pe saptamana si au parte de cele mai putine zile de concediu din UE, doar 21. Prin comparatie, in Coreea de Sud sunt acordate 19 zile de concediu, in vreme ce sarbatorile legale sunt in numar de 15. Astfel, numarul total al zilelor libere este 34. Chiar daca beneficiaza insa de mai multe zile de concediu, acestia lucreaza in general si peste program.
La jumatatea topului se afla Marea Britanie cu un numar de 36 de zile libere, cu mentiunea ca, pe langa zilele legale de concediu, angajatii britanici mai pot lipsi de la munca (fara sa li se taie ziua de munca) si daca sunt implicati in activitati sindicale. In plus, angajatii care au copii mici in ingrijire, au dreptul de a negocia un program mai flexibil de munca.
In Austria se acorda 25 de zile de concediu, la care se adauga 13 sarbatori legale. In total, zilele libere sunt 38, iar austriecii beneficiaza de cel de-al 13-lea salariu (ca prima de vacanta) si de cel de-al 14-lea salariu (prima de Craciun). Francezii lucreaza si mai putin, avand 40 de zile libere pe an si primesc minimum sase salarii compensatorii in cazul in care angajatorul decide sa ii concedieze.
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
La polul opus in ceea ce priveste satisfactia oferita de locul de munca, se situeaza Rusia. In ciuda celor 40 de zile libere pe an, rusii au parte in general de salarii mici, platite cu intarziere, de cele mai multe ori. Pe primul loc se afla Brazilia, cu 41 de zile libere, din care 30 de zile de concediu oficial. In plus, angajatii brazilieni sunt incurajati de Guvern sa isi ia toate cele 30 de zile de concediu odata. Chiar daca acesta poate fi luat si in doua parti, prima parte nu poate fi mai mica de 20 de zile.