Zilele LIBERE platite de angajatori - cine considera ca acestea incep sa fie o povara financiara?

zilele platite de angajatoricalendar zile libere 2023
Zilele LIBERE platite de angajatori - cine considera ca acestea incep sa fie o povara financiara?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Romania nu a ajuns inca la nivelul Uniunii Europene, atunci cand vine vorba despre zilele libere platite de catre angajatori. Dar, cu toate acestea exista pareri care sustin ca in Romania incep sa fie prea multe astfel de zile libere platite, ceea ce inseamna o adevarata pierdere pentru angajatori si stat.
 
De aceasta parere este directorul Confederatiei Patronale Concordia, Radu Burnete, care considera ca este nevoie de moderatie si o viziune de ansamblu a tuturor zilelor libere din Romania si costurilor asociate acestora. Aceasta remarca a domniei sale a venit in contextul adoptarii de catre Parlament a unei legi care prevede acordarea de noi zile libere platite de angajatori, in 6 si 7 ianuarie:
 
"Fiecare noua sesiune parlamentara mai aduce cate o mini-vacanta fara ca cineva sa aiba o privire de ansamblu a tuturor zilelor libere din Romania si costurilor asociate acestora. Parlamentul a decis sa acorde doua zile libere in plus platite de catre angajator: 6 si 7 ianuarie. Platite de angajator este cheia aici, lucru pe care il uitam adesea cand vorbim de zile libere. Nu spune nimeni sa nu existe zile libere dincolo de cele de concediu legal. Este o practica europeana care este spre binele angajatilor si al unor industrii importante pentru economie, dar este necesara niste moderatie si o viziune de ansamblu, mai ales ca exista si practica informala a puntilor si o asteptarea generala in acest sens. Anul acesta, angajatilor din sectorul public le vor fi acordate inca 3 zile libere pentru a face "punte" atunci cand sarbatorile legale nu pica in zile de luni sau vineri. Chiar si atunci cand sarbatorile legale nu sunt legate de weekend prin zile libere suplimentare se produce o fragmentare a programului de lucru cu posibile efecte asupra productivitatii", considera Radu Burnete, conform Agerpres.
 
Burnete este de parere ca trebuie sa fim mai calculati atunci cand evaluam costul de oportunitate, mai ales ca aceste initiative de a oferi zile libere incep sa fie din ce in ce mai dese.
 

Calendar 2023: cate zile libere avem?

 
1 ianuarie duminica Anul Nou
2 ianuarie luni Anul Nou
24 ianuarie marti Ziua Unirii Principatelor Romane
14 aprilie vineri Vinerea Mare
16 aprilie duminica Pastele
17 aprilie luni Pastele
1 mai luni Ziua Muncii...iata calendarul zilelor libere 2023 AICI >>>
 

NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Ioana Pavel


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
zilele platite de angajatoricalendar zile libere 2023

Data aparitiei: 16 Februarie 2023
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Zilele LIBERE platite de angajatori - cine considera ca acestea incep sa fie o povara financiara? Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Zile libere platite pentru evenimente deosebiteIntrebare: Va rog sa-mi spuneti daca este specificat undeva cite zile libere se acorda la casatoria unui salariat. Suntem intreprindere mica si nu avem contract colectiv de munca doar regulament unde am prevazut 2 zile libere pentru casatorie. Este alta reglementare in afara de Codul muncii unde spune ca se acorda zile libere pentru casatorie conform contrat colectiv de munca sau regulament? Societatea a fost infiintata in anul 2020.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]