Asa cum prevede legislatia in vigoare, la ora actuala in Romania, in sistemul public de pensii o persoana poate beneficia de o singura categorie de pensie.
Cea mai des intalnita este, asa cum era de asteptat, pensia pentru limita de varsta. Pensia pentru limita de varsta la implinirea varstei standard de pensionare si a stagiului minim de cotizare in conditii normale de munca
Conform denumirii, acest tip de pensie se acorda la implinirea unei anumite varste prevazuta de lege, pentru tot restul vietii beneficiarului.
Conditia varstei nu este suficienta, ci trebuie sa fie indeplinita si conditia stagiului minim de cotizare. Pensia pentru limita de varsta se cuvine persoanelor care indeplinesc, cumulativ, la data pensionarii, conditiile privind varsta standard de pensionare si stagiul minim de cotizare contributiv.
Varsta standard de pensionare este de 65 de ani atat pentru barbati, cat si pentru femei. Atingerea acestei varste se realizeaza prin cresterea varstelor standard de pensionare.
Stagiul minim de cotizare contributiv este de 15 ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati. Stagiul complet de cotizare contributiv este de 35 de ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati.
Stagiu minim de cotizare contributiv reprezinta perioada minima de timp prevazuta de prezenta lege in care asiguratii au realizat stagiu de cotizare pentru a putea beneficia de pensie pentru limita dte varsta si care nu cuprinde perioadele asimilate.
...mai multe despre conditiile de pensionare in contextul noii legi a pensiilor - legea nr. 360/2023 aflati AICI.
Dar vechimea in munca cum se calculeaza? Ce prevede legea? Iata un studiu de caz relevant:
"In cazul acordarii unor zile de concediu fara plata, acestea se vor mentiona ca numar in adeverinta de vechime ca zile lucratoare sau zile calendaristice?"
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Raspunsul specialistilor:
Conform art. 16 alin. (6) din Codul muncii:
(6) Absentele nemotivate si concediile fara plata se scad din vechimea in munca.
Astfel, din vechimea in munca se scand absentele nemotivate si concediile fara plata.
Atat pe durata concediului fara plata cat si pe durata absentelor nemotivate contractul de munca se suspenda.
Conform art. 49 din Codul muncii:
...............................
(2) Suspendarea contractului individual de munca are ca efect suspendarea prestarii muncii de catre salariat si a platii drepturilor de natura salariala de catre angajator.
Asadar, in cazul concediului fara plata suspendarea contractului se face pe zile calendaristice, insa vechimea in munca se calculeaza pe zile calendaristice tinandu-se cont de zilele lucratoare.
In speta, de exemplu, salariatul care a beneficiat de concediu fara plata in perioada 21-31 octombrie 2024, va avea un numar de 9 zile lucratoare de concediu fara plata (din perioada celor 11 zile calendaristice).
Un raspuns oferit in octombrie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.