Timpul de munca al persoanelor care efectueaza activitati mobile de transport rutier. Ce trebuie sa stii

timp de lucru soferitimp de lucru angajati mobiliHG 38/2008activitati de transport rutier
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Va reamintim ca, potrivit HG 38/2008, timpul de munca al lucratorului mobil este perioada de la inceputul pana la sfarsitul timpului de lucru, in cursul careia lucratorul mobil se afla la postul sau de lucru, la dispozitia angajatorului si in exercitiul functiilor sau activitatilor sale.

In acest sens, trebuie sa intelegem ca soferii au o perioada dedicata tuturor activitatilor de transport rutier si perioade de timp in care lucratorul mobil nu poate dispune liber de timpul sau si i se cere sa fie la postul sau de lucru, gata sa intreprinda activitatea sa normala, indeplinind anumite sarcini asociate serviciului.


Conducerea autovehiculului constituie timp de lucru. Ce trebuie sa inteleaga angajatorii


"Salariat incadrat ca sofer al carui program de munca este de la ora 8-16 se afla in intervalul orar 8-10 la sediul societatii, la ora 10 pleaca de la sediul angajatorului in deplasare pentru a livra marfa unui client din Timisoara. Conform ordinului de deplasare ajunge la client la ora 15 si pleaca catre sediul societatii la ora 16 - deci in intervalul 15-16 livreaza marfa clientului, ajunge la sediul angajatorului la ora 22. Timpul de deplasare la si de la locul de desfasurare a a atributiilor (in afara locului sau de munca) nu are, in acest context, natura unor ore suplimentare, ci constituie timp desfasurat in conditiile institutiei delegarii. Pentru acest interval salariatului i se plateste o indemnizatie conform dispozitiilor art. 42 alin. (2) si art. 44 alin. (2) din Codul muncii. Cum se va intocmi pontajul pentru respectivul salariat?"


Raspunsul specialistilor de la PortalCodulMuncii.ro:


Timpul de lucru al soferilor este reglementat prin HG 38/2008 privind organizarea timpului de munca al persoanelor care efectueaza activitati mobile de transport rutier.

Conform art. 3 alin.(1) din acest act normativ, in sensul prezentei hotarari, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii:

a) timp de munca al lucratorului mobil - perioada de la inceputul pana la sfarsitul timpului de lucru, in cursul careia lucratorul mobil se afla la postul sau de lucru, la dispozitia angajatorului si in exercitiul functiilor sau activitatilor sale, adica:

- perioada dedicata tuturor activitatilor de transport rutier. Aceste activitati sunt, cu precadere, urmatoarele:

(i) conducerea autovehiculului;
(ii) incarcareasi descarcarea;
(iii) ajutorul acordat pasagerilor la urcarea si coborarea din vehicul;
(iv) curateniasi intretinerea tehnica;
(v) toate celelalte activitativizand asigurarea sigurantei vehiculului, a incarcaturii sale si a pasagerilor sau indeplinireaobligatiilor legale ori de reglementare direct legate de operatiunea de transport aflata in desfasurare, inclusiv supravegherea incarcarii si descarcarii, formalitatile administrative legate de politie, vama, serviciul de imigrare etc.;

   - perioadele de timp in care lucratorul mobil nu poate dispune liber de timpul sau si i se cere sa fie la postul sau de lucru, gata sa intreprinda activitatea sa normala, indeplinind anumite sarcini asociate serviciului, in special in timpul perioadelor cand asteapta sa se faca incarcarea sau descarcarea, daca durata previzibila a acestora nu este cunoscuta dinainte, si anume fie inaintea plecarii, fie chiar inainteainceperii efective a perioadei in cauza, fie in conditiile generale negociate intre partenerii sociali;

Date fiind aceste circumstante, conducerea autovehiculului constituie timp de lucru astfel incat timpul de deplasare din speta prezentata constituie timp de lucru urmand ca in pontaj sa fie astfel evidentiat.



Sursa: PortalCodulMuncii


NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
timp de lucru soferitimp de lucru angajati mobiliHG 38/2008activitati de transport rutier

Data aparitiei: 24 Septembrie 2018
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Timpul de munca al persoanelor care efectueaza activitati mobile de transport rutier. Ce trebuie sa stii Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]