Studiu - saptamana de lucru de 4 zile ar putea fi implementata in Romania, cadrul legislativ permite

saptamana de lucru de 4 zileimplementare program 4 zile de muncatimpul de lucru
Studiu - saptamana de lucru de 4 zile ar putea fi implementata in Romania, cadrul legislativ permite
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

In Romania implementarea saptamanii de munca de patru zile ar putea deveni o realitate mai repede decat se credea, insa decizia de a implementa o astfel masura revine in cele din urma fiecarei societati in parte.
 
Concret, specialistii EY Romania remarca faptul ca actualul cadru legislativ ar putea permite acest program de munca, observa Agerpres:

Aveti o intrebare legata de timpul de munca? Va garantam ca in aceasta lucrare gasiti instantaneu SOLUTIA!
 
Ghidul practic Totul despre timpul de munca rezolva impecabil aspecte sensibile pe care ITM-ul le verifica INTOTDEAUNA cand vine in control, detalii AICI >>>
 
"Cadrul legislativ actual ofera suficiente parghii pentru implementarea saptamanii de munca de patru zile. Legislatia existenta este suficient de flexibila, permitand companiilor autonomia de a-si adapta programele de munca in concordanta cu nevoile lor operationale si circumstantele economice", arata analiza realizata de expertii de la compania mentionata mai sus.
 
In viziunea acestora, modelul saptamanii de munca de patru zile nu trebuie sa fie o solutie universala. Angajatorii pot alege sa o aplice ca o politica generala sau avand caracter sezonier sau care se aplica doar anumitor categorii de salariati sau departamente, in functie de specificul activitatii.
 
"Decizia de a implementa o saptamana de munca scurta revine in cele din urma fiecarei societati in parte si este esential ca o astfel de decizie sa fie luata dupa o considerare atenta a activitatilor specifice societatii si a impactului potential al unei astfel de decizii", afirma expertii EY Romania.
 

Saptamana de munca de 4 zile, asteptata de salariatii romani

 
"Printre solutiile in discutie este saptamana de munca de patru zile, cu mentinerea drepturilor salariale. Aceasta noua potentiala abordare a structurarii programului de munca depaseste deja cunoscutele aranjamente de munca flexibile, cum ar fi telemunca, reglementata in Romania de Legea 81/2018 privind reglementarea activitatii de telemunca. Saptamana de patru zile reprezinta o viziune mai larga a flexibilitatii, cu avantaje multiple atat pentru salariati, cat si pentru angajatori".
 
In Romania, au existat mai multe incercari legislative de a introduce o saptamana de munca de patru zile, cu propuneri aparute in 2016, 2017 si, cel mai recent, in 2022, potrivit EY Romania. 
 
Este demn de mentionat ca legislatia nationala existenta ofera deja un cadru legal pentru implementarea unui astfel de program de munca. Desi programul standard de munca este inradacinat in mentalitatea colectiva - 8 ore pe zi, 5 zile pe saptamana, cu 48 de ore consecutive de odihna - Codul Muncii din Romania permite si o distributie inegala a orelor de munca, adaptata cerintelor specifice ale fiecarui loc de munca, arata analiza citata.
 

Modul de stabilire a programului de munca

 
Va reamintim ca potrivit Codului Muncii, modul concret de stabilire a programului de lucru inegal in cadrul saptamanii de lucru de 40 de ore, precum si in cadrul saptamanii de lucru comprimate, va fi negociat prin contractul colectiv de munca la nivelul angajatorului sau, in absenta acestuia, va fi prevazut in regulamentul intern. Totodata, pentru a putea fi implementat acest program de lucru, trebuie precizat in mod expres in cuprinsul contractului individual de munca, fie de la inceputul raportului de munca, fie ulterior, prin incheierea unui act aditional.
 
"Proiectele legislative care au fost propuse prevedeau un scenariu in care salariatii lucreaza 10 ore pe zi timp de 4 zile, cu un repaus de 3 zile. Aceasta este doar o interpretare a conceptului saptamanii de munca de patru zile, care cuprinde, de fapt, o varietate de modele concepute pentru a satisface nevoile diverse ale angajatorilor si ale fortei de munca", confork specialistilor EY Romania.
 
"Desi cadrul legal romanesc existent permite implementarea saptamanii de munca de patru zile, este important ca angajatorii sa respecte, de asemenea, si celelalte reglementari obligatorii referitoare la timpul de munca si de odihna. Acest lucru include asigurarea faptului ca salariatii beneficiaza de o perioada de odihna de nu mai putin de 12 ore consecutive intre doua zile de munca si un minim de 8 ore pentru munca in schimburi", au mai adaugat expertii.
 

Atragerea candidatilor ideali ar putea deveni mai usoara

 
Avantajele unei saptamani de munca scurte ar putea aduce angajatorilor o imbunatatire a atractivitatii lor pe piata muncii si ar ajuta la recrutarea celor mai bune talente. Aceasta forma de organizare a programului de munca poate contribui chiar la crearea unui mediu care favorizeaza creativitatea si inovatia, unde salariatii sunt motivati sa caute modalitati de a imbunatati eficienta si de a contribui cu solutii inovatoare la locul de munca, sustin specialistii EY Romania.
 
De asemenea, pentru salariati, saptamana de munca de patru zile poate duce la cresterea bunastarii acestora, deoarece ofera mai mult timp pentru odihna, o satisfactie mai mare in munca, reducerea epuizarii si a expunerii la boli profesionale, concluzioneaza studiul citat.
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
saptamana de lucru de 4 zileimplementare program 4 zile de muncatimpul de lucru

Data aparitiei: 29 Iulie 2024
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Conditii cumul de functii la acelasi angajatorIntrebare: Se pot incheia, la aceeasi fima, pentru acelasi anagajat, doua contracte de munca (norma intreaga si timp partial) pentru aceeasi functie?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
300 lei neimpozabili de la 1 iulie 2024. ConditiiIntrebare: Un salariat angajat cu salariul minim pe economie are venitul total (incadrare + spor + tichete) peste 4000 ron. Beneficieza de cei 300 ron neimpozabili dupa modificarile din data de 1 iulie 2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]