Cresterea brusca a salariilor afecteaza competitivitatea statului roman

Mara Dobrin
Mara Dobrin
18 Iulie 2017
18 Iulie 2017
Mara Dobrin
Mara Dobrin
majorare salarii 2017
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Guvernul roman face mari eforturi pentru a creste semnificativ salariile, in special pentru angajatii din institutiile publice, ceea ce va forta si majorarea castigurilor salariale din mediul privat.

Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR), este de parere ca aceste aspecte vor afecta serios competitivitatea Romaniei, in contextul in care productivitatea nu tine inca pasul cu aceste majorari rapide ale salariilor. Daca competitivitea tarii se diminueaza, atunci va creste si inflatia, iar cresterea economica  va stagna, potrivit Bloomberg, citat de Agerpres.

"Este o iluzie sa crezi ca poti sa iesi in mod fortat din categoria tarilor cu o mana de lucru ieftina. Competitivitatea economica a tarii este erodata", a declarat Lucian Croitoru.

Cresterea economica pe termen scurt nu este o solutie benefica pentru statul roman, acest aspect afectand serios intreprinderile private mici si mijlocii. Tocmai din cauza cresterilor salariale rapide, multi oamenii de afaceri au dat faliment rapid. In acest sens, BNR avertizeaza ca majorarile vor afecta serios economia tarii, pe termen lung.

Forumul Economic Mondial (WEF) a aratat ca Romania a pierdut, in 2016, noua pozitii in topul celor mai competitive economii ale lumii, ajungand pe locul 62 din 138 de tari, desi anterior situatiei isi imbunatatise semnificativ pozitia.

Impactul legii salarizarii unitare va fi de 8,6% din PIB in 2018


Legea salarizarii unice ar putea costa statul mai mult decat era prevazut, in contextul in care impactul legii salarizarii unitare va fi de 8,6% din PIB in 2018.

"Mi-as fi dorit sa fie mai spre 8%, dar un procent cuprins intre 8% si 9% este sustenabil", a declarat ministrul Finantelor Publice, Viorel Stefan, conform Agerpres.

"De la 1 ianuarie 2018 operam o crestere salariala de 25% pentru toata lumea, iar de la 1 martie 2018 ne atingem obiectivul de a asigura cresterea integrala pentru sanatate si 50% pentru invatamant. (...) ", a mai spus Stefan...citeste mai multe detalii aici >>>



NOUTATI din Legislatia muncii

NOUTATI privind CONCEDIILE aduse prin Legea 283


De ce trebuie sa acordati o atentie deosebita concediilor?

Pentru ca sunt nu mai putin de 17 tipuri de concedii prevazute in legislatie, fiecare cu propriile caracteristici, proceduri, capcane. Si, cand avem de-a face cu un domeniu atat de vast, este clar ca apar neclaritati si, implicit, greseli pe care inspectorii ITM de-abia le asteapta.

Vezi AICI cele 17 Tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]