legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

Functia de conducator serviciu intern de prevenire si protectie. Reducerea varstei de pensionare

serviciu intern de prevenire si protectiepensionare

Pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare. Cumul cu functia de conducator serviciu intern de prevenire si protectie

Intrebare:

O salariata nascuta in ianuarie 1955 doreste sa se pensioneze pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare. Apoi doreste sa continue colaborarea in paralel cu firma angajatoare, tot prin contract de munca. Mentionez ca salariata in cauza conduce departamentul de SSM al firmei, situatie in care legea impune salariat cu contract de munca pentru 8 h.

Poate fi cumulata pensia pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare cu acest tip de venit?

Exista vreun conflict de interese intre cumulul pensiei cu alte venituri si functia pe care o detine salariata, date fiind precizarile legale pe parte de SSM?

Raspuns:

Conform art. 118 alin. (1) din Legea 263/2010 privind sistemul public de pensii cu modificarile si completarile ulterioare,  in sistemul public de pensii, pot cumula pensia cu venituri provenite din situatii pentru care asigurarea este obligatorie, in conditiile legii, urmatoarele categorii de pensionari:

a) pensionarii pentru limita de varsta;
b) nevazatorii;
c) pensionarii de invaliditate gradul III, precum si copiii, pensionari de urmas, incadrati in gradul III de invaliditate;
d) copiii, pensionari de urmas, prevazuti la art. 84 lit. a) si b).

Asadar, actul normativ mentionat stabileste ca pot cumula pensia cu venituri pentru care asigurarea este obligatorie (venituri in care se incadreaza si veniturile din salarii), pensionarii pentru limita de varsta fara a distinge dupa cum pensionarea pentru limita de varsta s-a facut cu sau fara reducerea varstei standard de pensionare.

In concluzie, in ceea ce priveste angajatorii privati, atata timp cat nu exista o interdictie expresa in privinta cumulului calitatii de pensionar beneficiar al unei pensii pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare si salariat angajat in baza unui contract individual de munca, apreciez ca se poate incheia un  contract individual de munca cu o persoana beneficiara a unei pensii pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare.

Conditiile ce trebuiesc indeplinite pentru desemnarea lucratorului care se ocupa de activitatile de protectie si de activitatile de prevenire a riscurilor profesionale din intreprindere si/sau unitate precum si cu privire la conducatorul serviciului intern de prevenire si protectie sunt stabilite de Legea 319/2006 privind sanatatea si securitatea in munca si de Normele metodologice de aplicare a acestui act normativ.

Printre aceste conditii nu regasim interdictia expresa de a cumula pensia pentru limita de varsta  cu reducerea varstei standard de pensionare cu aceste functii.

de LegislatiaMuncii.ro


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
serviciu intern de prevenire si protectiepensionare

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!


Data aparitiei: 18 Ianuarie 2013
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Functia de conducator serviciu intern de prevenire si protectie. Reducerea varstei de pensionare Nota: 5 din 5 - 1 vot.
 

 
x
(cel putin 10 caractere)


Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Aplicare OUG 132 fara inregistrare in Revisal. Incetare CIMIntrebare: In cadrul companiei se aplica masura reducerii programului de lucru conform art. 1 din OUG 132/2020. La inceputul lunii octombrie au fost salariati care au incetat din diverse motive. Pentru ei nu am transmis modificarile in Revisal conform ghidului de completare si transmitere a registrului general de evidenta a salariatilor pentru inregistrarea reducerii timpului de munca a salariatilor in baza OUG nr. 132/2020 - art. 1 publicata de ANOFM pe site-ul inspeciei muncii pe data de 13.10.2020. Cum...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Restituire indemnizatii de casa de sanatate. TermenIntrebare: Care este termenul legal in care se da un raspuns de la CASMB referitor la recuperarea banilor de la CONCEDIILE MEDICALE si care este termenul maxim in care societatea ar trebui sa primeasca banii respectivi?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Fisele de Post ale angajatilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi"
Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
  
Atentie la Fisele de Post ale angajatilor!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]