legislatiamuncii.ro
legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

Cerinte discriminatorii pentru ocuparea unui post. Ce NU puteti include in anuntul de angajare?

Florentina Buzea
Florentina Buzea
27 Ianuarie 2025
27 Ianuarie 2025
Florentina Buzea
Florentina Buzea
Cerinte discriminatorii ocupare postanuntul de angajare
Cerinte discriminatorii pentru ocuparea unui post. Ce NU puteti include in anuntul de angajare?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Dreptul la munca este garantat, iar accesul la o functie sau profesie nu poate fi restrans decat in conditiile legii, dreptul la munca este garantat, iar accesul la functii publice si private se face fara discriminare., conform art.41 din Constitutie.

 

Angajatorii au dreptul sa stabileasca conditii specifice pentru ocuparea unui post, in limitele legii. Acestea trebuie sa fie:

-   relevante pentru atributiile postului.
-   nediscriminatorii, in conformitate cu OG 137/2000 privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare.


Dar ce fel de cerinte nu ar trebui sa contina un anunt de angajare? Ce conditii ar putea fi considerate discriminatorii, potrivit legislatiei in vigoare? Iata un studiu de caz prezentat de catre expertii de la PortalInstitutiiPublice:

"Pentru ocuparea unui post contractual de sofer cu atributii deservant pompier in cadrul Formatiei de interventie pompieri civili, conditia pentru candidat de a avea domiciliul in localitatea in care isi va desfasura activitatea, poate fi considerata conditie discriminatorie?"


Raspunsul specialistilor: 

Conditia pentru candidat  de a avea domiciliul in orasul unde isi va desfasoara activitatea  poate fi considerata discriminatorie daca nu este justificata de natura activitatilor sau de cerintele obiective ale postului.

Conform art. 5 din Codul muncii, in cadrul relatiilor de munca functioneaza principiul egalitatii de tratament fata de toti salariatii si angajatorii.
Orice discriminare directa sau indirecta fata de un salariat, discriminare prin asociere, hartuire sau fapta de victimizare, bazata pe criteriul de rasa, cetatenie, etnie, culoare, limba, religie, origine sociala, trasaturi genetice, sex, orientare sexuala, varsta, handicap, boala cronica necontagioasa, infectare cu HIV, optiune politica, situatie sau responsabilitate familiala, apartenenta ori activitate sindicala, apartenenta la o categorie defavorizata, este interzisa.

Constituie discriminare directa orice act sau fapta de deosebire, excludere, restrictie sau preferinta, intemeiat(a) pe unul sau mai multe dintre criteriile prevazute la alin. (2), care au ca scop sau ca efect neacordarea, restrangerea ori inlaturarea recunoasterii, folosintei sau exercitarii drepturilor prevazute in legislatia muncii.

Constituie discriminare indirecta orice prevedere, actiune, criteriu sau practica aparent neutra care are ca efect dezavantajarea unei persoane fata de o alta persoana in baza unuia dintre criteriile prevazute la alin. (2), in afara de cazul in care acea prevedere, actiune, criteriu sau practica se justifica in mod obiectiv, printr-un scop legitim, si daca mijloacele de atingere a acelui scop sunt proportionale, adecvate si necesare.

Asadar, conditia de a avea domiciliul in localitatea in care se desfasoara activitatea poate fi considerata discriminatorie, in functie de context si justificare, conform legislatiei romanesti si europene privind egalitatea de sanse si tratamentul egal.

Codul muncii  interzice discriminarea in raporturile de munca pe criterii care includ domiciliul sau resedinta. Aceasta inseamna ca angajatorul nu poate impune cerinte care ar exclude, fara o justificare rezonabila, persoane care nu locuiesc in acea localitate.


OG nr. 137/2000 privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare,interzice orice tratament diferentiat pe criterii de apartenenta la o categorie specifica, inclusiv pe baza resedintei sau domiciliului, cu exceptia cazului in care cerinta este justificata de natura activitatii sau de alte circumstante obiective.

Astfel, daca exista motive temeinice legate de specificul activitatii postului (de exemplu, un timp de raspuns foarte scurt in caz de urgenta), cerinta poate fi justificata.

In conditiile sus mentionate, angajatorul trebuie sa specific si sa demonstreze  faptul ca aceasta conditie este proportionala si necesara pentru a indeplini cerintele postului,
Pentru a evita aceasta specificatie, puteti sa mentionati in anuntul de angajare ca este necesar ca persoana sa poata ajunge in timp util la locul de munca ( specificati timpul necesar privind prezenta la serviciu in caz de urgenta ) sau sa aiba disponibilitatea de a se reloca, daca acest lucru este absolut necesar si situatia desfasurarii activitatii o cere.

Astfel, daca cerinta privind domiciliul este impusa fara o justificare obiectiva si rezonabila, aceasta poate fi considerata discriminatorie. Pentru a evita probleme legale, angajatorul ar trebui sa fundamenteze clar necesitatea unei astfel de conditii in functie de cerintele postului si sa opteze pentru formulari mai flexibile.

Baza legala

1.    Codul muncii

Art. 5 alin. (1) si (2): Se interzice discriminarea directa sau indirecta pe baza unor criterii precum sex, rasa, nationalitate, religie, dizabilitate, apartenenta la o categorie sociala, sau orice alte criterii care au ca scop sau efect excluderea ori limitarea accesului la munca.
Domiciliul nu este explicit mentionat in Codul muncii, dar este considerat un criteriu care poate avea efect discriminatoriu daca este folosit ca motiv pentru a exclude un candidat calificat.

2.    Ordonanta Guvernului nr. 137/2000 privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare

Art. 2 alin. (1): Prin discriminare se intelege orice deosebire, excludere, restrictie sau preferinta bazata pe criterii precum rasa, nationalitate, etnie, apartenenta la o categorie sociala, convingeri, varsta, dizabilitate sau orice alt criteriu care are ca scop sau efect restrangerea, inlaturarea recunoasterii, folosintei sau exercitarii, in conditii de egalitate, a unui drept.

Art. 7 alin. (1): In domeniul muncii, discriminarea este interzisa la angajare, pe parcursul executarii contractului de munca si la concediere.
Cerinta ca un candidat sa aiba domiciliul intr-un anumit oras constituie o restrictie arbitrara care poate limita accesul egal la angajare, daca aceasta nu este justificata de natura obiectiva a postului.

3.    Constitutia Romaniei

Art. 16 alin. (1): Cetatenii sunt egali in fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari.
Art. 41 alin. (1): Dreptul la munca este garantat, iar alegerea profesiei si a locului de munca este libera. Orice restrictie privind accesul la un loc de munca bazata pe criterii discriminatorii este neconstitutionala.

4.    Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene

Art. 21 alin. (1): Se interzice orice discriminare bazata pe criterii precum sexul, rasa, culoarea, originea etnica sau sociala, caracteristicile genetice, limba, religia, opiniile politice sau de alta natura, apartenenta la o minoritate nationala, averea, nasterea, dizabilitatile, varsta sau orientarea sexuala.
Restrictionarea accesului la un post in functie de domiciliu poate fi interpretata ca o discriminare bazata pe „originea sociala” sau pe un criteriu conex.

5.    Directiva 2000/78/CE a Consiliului privind egalitatea de tratament in ceea ce priveste incadrarea in munca

Aceasta directiva reglementeaza principiul tratamentului egal in domeniul ocuparii fortei de munca. Orice criteriu care nu este strict justificat de cerintele esentiale ale postului poate constitui discriminare.

Procedura completa pe care trebuie s-o urmati atunci cand faceti angajari! 

Etape obligatorii si greseli frecvente! Informatii esentiale in lucrarea "Procedura completa la angajre. Caiet de lucru pentru angajatori si manageri HR", detalii AICI >>>

In concluzie, in cazul unui post de sofer cu atributii de pompier, conditia de a avea domiciliul in oras nu reprezinta, de regula, o cerinta esentiala, iar cerintele privind timpul de raspuns la urgente pot fi gestionate prin alte mijloace (de exemplu, disponibilitatea de a ajunge in timp util, fara a impune domiciliul).

Conditia de domiciliu intr-un anumit oras ar putea fi justificata doar daca exista motive obiective legate de natura postului, iar acestea nu pot fi indeplinite in alt mod si daca cerinta este proportionala si absolut necesara.

Astfel, daca postul presupune o interventie foarte rapida in caz de urgenta, angajatorul poate justifica ca persoana trebuie sa fie disponibila intr-un timp scurt. Totusi, acest lucru poate fi specificat printr-o cerinta legata de timpul de deplasare (ex. „disponibilitatea de a ajunge la locul de munca in maximum 15 minute”), fara a impune domiciliul in oras.

In aceasta situatie, opinam ca impunerea domiciliului intr-un anumit oras:

- incalca legislatia romaneasca (Codul muncii, OG 137/2000) si europeana (Carta drepturilor fundamentale, Directiva 2000/78/CE), daca nu este justificata de cerinte obiective si proportionale.
- este discriminatorie, deoarece exclude candidati care ar putea indeplini cerintele postului fara a locui in orasul respectiv.


Un raspuns oferit in ianuarie 2025 de catre expertii de la PortalInstitutiiPublice. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.



 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]