Ministrul Muncii si Protectiei Sociale, Violeta Alexandru, a subliniat recent importanta obligatiei legale de decalare a programului de lucru in contextul pandemiei.
“Crescand, in aceasta perioada, numarul de cazuri de infectari cu noul coronavirus (Covid-19), reamintesc obligatia angajatorilor cu mai mult de 50 de salariati de a decala programul de lucru. Inceperea respectiv terminarea programului de lucru trebuie sa se realizeze la intervale de minimum 1 ora, pe parcursul a minimum 3 ore, cu min. 20% din personal la fiecare tura/iesire. Vezi Ordinul Ministrului Muncii/Ministrului Sanatatii nr. 3.577/831/2020, HG nr. 24/2020 privind instituirea starii de alerta la nivel national, legea nr. 55/2020 privind starea de alerta.
Avem, asadar, cadru legal! Trebuie sa verificam aplicarea lui. Masura ajuta prevenirea imbolnavirilor. Inclusiv din perspectiva evitarii aglomeratiei din mijloacele de transport in comun. Sa nu o ignoram!”, a scris ministrul pe pagina sa de socializare in cursul acestei saptamani.
Mai mult, in ce priveste la verificarea aplicarii acestei masuri, inspectorii ITM au controlat inclusiv acest aspect privind programul de munca.
“Am intrebat ITM Bucuresti daca a verificat aplicarea acestei masuri. Spune ca, perioada 25.05.2020 - 02.11.2020, la nivelul municipiului Bucuresti, s-a verificat un numar de 1.144 de angajatori (dintr-un total de 3.169 de angajatori cu peste 50 de salariati) in legatura cu respectarea prevederii privind decalarea programului de lucru. S-au aplicat sanctiuni - avertismente, amenzi in cuantum de aproximativ 80.000 lei, dupa caz, dar adevarul este ca - pe principiul daca tot s-a efectuat deplasarea, s-au verificat mai multe aspecte - este, practic, aproape imposibil de cuantificat cat din amenda se refera la acest aspect. Parerea mea este ca amenzile s-au dat pentru cu totul alte nereguli, aceasta obligatie fiind tratata la “si altele”. Desi este foarte utila. Si posibil de pus in practica cu o minima organizare si cu un minim interes si usor de verificat”, considera ministrul Violeta Alexandru.
Totodata, ministrul Muncii ii roaga pe angajatori sa inteleaga sa inteleaga necesitatea adoptarii acestor masuri de preventie astfel incat controalele/verificarile sa ramana fara obiect, in aceasta privinta.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Punerea la dispozitia unui colaborator a unui vehicul. Incadrare venituri salarialeIntrebare: Avem un colaborator caruia ii punem la dispozitie gratis masina firmei societatii luata in leasing, nu este angajat. Exista oare riscul ca la un control sa fie considerat ca exista o dependenta a colaboratorului fata de firma societate? Astfel incat sa se considere ca este salariat? Mentionez ca restul conditiilor de independenta sunt indeplinite.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Fisa de post Consilier in ManagementIntrebare: Va rog sa mi trimiteti fisa postului pentru Cod COR 263101Consilier/expert/inspector/referent/economist in Management.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<