legislatiamuncii.ro
legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

Salariul minim european, adoptat in Romania. Cum va fi stabilit?

Mara Dobrin
Mara Dobrin
07 Februarie 2025
07 Februarie 2025
Mara Dobrin
Mara Dobrin
Salariul minim europeanprocedura stabilire salariu minim brutHG nr.35/2025
Salariul minim european, adoptat in Romania. Cum va fi stabilit?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Cuprins

Vesti bune pentru romani, avand in vedere ca in data de 6 februarie a fost adoptata o hotarare de Guvern care va tine cont de factori importanti la stabilirea salariului minim brut pe tara, care devine astfel un salariu minim european.

Concret si asa cum a enuntat si Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale, Guvernul a aprobat procedura de aplicare a mecanismului de stabilire si actualizare a salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata. 

Practic, aceasta decizie finalizeaza procesul de transpunere a Directivei (UE) 2022/2041, care urmareste asigurarea unui salariu minim adecvat pentru toti lucratorii, un salariu minim european.

Introducerea salariului minim european reprezinta o garantie ca salariile mici vor creste, asa cum a fost anuntat de catre ministerul Muncii inca de anul trecut. 

Mai multe despre salariul minim european poti citi AICI.

Ministrul Muncii a adaugat dupa sedinta din data de 6 februarie:

„Hotararea adoptata de Guvern astazi reprezinta un angajament de a imbunatati conditiile de munca si de viata ale lucratorilor romani. Aceasta masura ofera predictibilitate angajatorilor si siguranta salariatilor si contribuie la cresterea nivelului de trai prin asigurarea unui sistem echitabil de remunerare. Hotararea de astazi este cu atat mai importanta cu cat reforma salariului minim reprezinta inca un jalon atins in cadrul PNRR – Jalonul 392”.

Salariul minim european - indicatori si criterii de stabilire

Salariul minim brut pe tara garantat in plata va fi stabilit pe baza unor indicatori clari:

  • puterea de cumparare, luand in considerare costul vietii;
  • nivelul general al salariilor;
  • rata de crestere a salariilor;
  • productivitatea muncii la nivel national.


Directiva UE are in vedere stabilirea salariilor minime adecvate, promovarea negocierii colective privind salariile si imbunatatirea conditiilor efective ale lucrarilor.


Ce avantaje majore va aduce Revista Romana de Legislatia Muncii, Salarizare si Revisal?

o informare temeinica privind noutatile legislative, comentate si explicate profesionist,
solutii clare, de neatacat, pentru situatiile frecvente cu care va intalniti legate de Codul muncii, salarizare, Revisal.

Ei bine, Revista Romana de Legislatia Muncii, Salarizare si Revisal vi le ofera pe amandoua, detalii AICI >>>

Salariul minim european reglementat de HG nr.35/2025


Pentru a intelege mai bine care vor fi criteriile si indicatorii in vederea stabilirii salariului minim brut, va redam cateva articole din Hotararea Guvernului nr. 35/2025:


Hotararea Guvernului nr. 35/2025 privind aprobarea procedurii de aplicare a mecanismului de stabilire si actualizare a salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 111 din 06.02.2025.

Art. 1. — (1) Prezenta hotarare reglementeaza procedura de stabilire si aplicare a mecanismului de stabilire si actualizare a salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata. 
(2) In vederea stabilirii si/sau actualizarii anuale a salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, procedura prevazuta la art. 164 alin. (3) din Legea nr. 53/2003 — Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, se aplica de catre Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului si Solidaritatii Sociale. 
(...)

Art. 4. — (1) Criteriile avute in vedere pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata sunt cele prevazute la art. 164 alin. (4) lit. b) din Legea nr. 53/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative.
(2) Setul de indicatori necesari stabilirii/actualizarii salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata sunt: rata inflatiei anuale prognozate, produsul intern brut, denumit in continuare PIB, prognozat, populatia ocupata prognozata si castigul salarial mediu brut lunar prognozat. 
(3) Setul de indicatori pentru evaluarea anuala a impactului salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata sunt: rata saraciei in munca, rata saraciei in randul salariatilor, rata saraciei in randul salariatilor remunerati la nivelul salariului minim, rata saraciei relative, inegalitatea distributiei salariale, indicele inegalitatii veniturilor, rata de ocupare total, pe grupele de varsta: 15-24 ani, 25-54 ani, 55-64 ani si pe sexe, costul unitar al muncii si cifra de afaceri pe sectoare de activitate. 


(4) Pentru aplicarea mecanismului de stabilire si actualizare a salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata urmatoarele institutii furnizeaza Ministerului Muncii, Familiei, Tineretului si Solidaritatii Sociale datele necesare, dupa cum urmeaza: 
a) Institutul National de Statistica furnizeaza urmatorii indicatori: castigul salarial mediu brut lunar, PIB, populatia ocupata, indicele preturilor de consum, denumit in continuare IPC, rata saraciei relative, rata saraciei in munca, rata saraciei in randul salariatilor , indicele inegalitatii veniturilor, rata de ocupare total, pe grupele de varsta: 15-24 ani, 25-54 ani, 55-64 ani si pe sexe, cifra de afaceri pe sectoare de activitate si productivitatea muncii; 
b) Comisia Nationala de Strategie si Prognoza, denumita in continuare CNSP, furnizeaza urmatorii indicatori: rata inflatiei anuale prognozate, PIB anual prognozat, populatia ocupata anuala prognozata, castigul salarial mediu brut lunar prognozat. 

(5) Pentru stabilirea indicatorilor prognozati se vor utiliza indicatorii din prognoza interimara de toamna a Comisiei Nationale de Strategie si Prognoza, care va fi pusa la dispozitia Ministerului Muncii, Familiei, Tineretului si Solidaritatii Sociale pana la data de 10 octombrie a anului curent. 
(...)

textul complet al HG nr. 35/2025 AICI.

 

NOUTATI din Legislatia muncii

Cunoasteti noutatile privind SALARIZAREA valabile din 2025?


Atentie: au aparut NOI modificari legislative privind SALARIZAREA!

Astfel, sunteti invitat sa participati la Seminarul National de Salarizare si Contributii, la Crowne Plaza Bucuresti,
unde specialistele Rodica Mantescu si Luminita Obaciu vor limpezi cu profesionalism toate neclaritatile nou-aparute in 2025
si care se adauga celor deja existente generate de legislatia extrem de stufoasa privind salarizarea.

Tematica Seminarului National de Salarizare si Contributii este disponibila AICI <<

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati in 2025: Atentie la Regulamentul Intern si Contractul Colectiv de Munca"
Noutati in 2025: Atentie la Regulamentul Intern si Contractul Colectiv de Munca

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati in 2025: Atentie la Regulamentul Intern si Contractul Colectiv de Munca”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati in 2025: Atentie la Regulamentul Intern si Contractul Colectiv de Munca"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]