Contract de munca activ in Revisal, lipsit de remuneratie - este LEGAL?

Isabela Alexe
Isabela Alexe
14 Februarie 2024
14 Februarie 2024
Isabela Alexe
Isabela Alexe
contract activ de munca remuneratiecontract activ de munca revisalart. 159 din Codul muncii
Contract de munca activ in Revisal, lipsit de remuneratie - este LEGAL?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"La scolile de soferi au nevoie ca sa poata obtine autorizatia de la ARR de contracte de munca active, pentru instructor si pentru profesor de legislatie rutiera. Dar pana sa obtina autorizatia contractele raman active, dar ei nu sunt legali constituiti ca sa poata lucra, deci nu se ponteaza. Astfel, ei figureaza cu contract activ de 8 ore in Revisal, dar venit realizat zero. Este legal sa ramana asa? Nu se considera in aceasta situatie ca obtin venituri sub salariul minim? Nu se considera ca nu isi indeplinesc norma?"
 
Raspunsul specialistilor: 
 
Pentru a fi autorizata in domeniul conducerii defensive, o scoala de conducatori auto depune la Autoritatea Rutiera Romana – A.R.R. un dosar care trebuie sa cuprinda:
 
Inspectorii ITM veniti in control va pot solicita nu mai putin de 160 de documente! Nicio grija! Le puteti prezenta imediat ORICE document, intocmit fara greseala, in concordanta cu ultimele modificari legislative, detalii AICI >>>
 
 
a) cerere;
b) lista personalului didactic pentru care se depun urmatoarele documente:
1. extras dupa registrul general de evidenta a salariatilor REVISAL;
2. cazierul judiciar, atestat de pregatire profesionala si avize din care sa reiasa ca este apt din punct e vedere medical si psihologic;
c) actele de proprietate, contractul de inchiriere sau contractul de comodat, dupa caz, pentru spatiile detinute;  
g) lista cuprinzand echipamentele si dotarile tehnico-didactice proprii;
(2) Documentele prevazute la alin. (1), lit. b) si c) se vor prezenta in copie, stampilate si semnate de catre administratorul scolii de conducatori auto, fiecare copie avand inscris in mod expres: „Subsemnatul ………………, declar pe propria raspundere, sub sanctiunea legii penale privind falsul in declaratii, ca prezentul act este conform cu originalul”.
(3) Autoritatea Rutiera Romana – A.R.R. analizeaza documentele depuse, urmand ca, in termen de 15 zile de la data primirii dosarului, sa informeze Inspectoratul de Stat pentru Controlul in Transportul Rutier.
(4) Autoritatea Rutiera Romana - A.R.R. va elibera solicitantului anexa la autorizatia de scoala de conducatori auto ori comunica in scris refuzul motivat, dupa caz, in termen de 5 zile de la data informarii asupra acestui fapt de catre Inspectoratul de Stat pentru Controlul in Transportul Rutier.
 
Intr-adevar, pentru a putea fi autorizata de catre ARR, o scoala de soferi trebuie sa aiba angajati cel putin  un instructor si un  pentru profesor de legislatie rutiera.
 
Conform Codului muncii, angajatorul este obligat, in cazul unui program de munca de opt ore pe zi, 40 de ore pe saptamana, sa ofere cel putin salariul minim pe economie. In cazul in care se lucreaza mai putin de opt ore pe zi, salariul minim brut se va calcula prin raportarea salariului minim de baza la numarul de ore potrivit programului de lucru semnat de parti, prin contractul de munca.
 
De asemenea, conform art. 159 din Codul muncii, salariul reprezinta contraprestatia muncii depuse de salariat in baza contractului individual de munca. Pentru munca prestata in baza contractului individual de munca fiecare salariat are dreptul la un salariu exprimat in bani.
Codul muncii reglementeaza relatiile dintre angajat si angajator, pe principiul echitatii. Alaturi de alte prevederi legale, cadrul legal al relatiilor de munca se bazeaza pe principii morale si licite, pe buna-credinta reciproca si pe corectitudinea relatiilor dintre parti, plecand de la ideea ca omul este resursa cea mai importanta si valoroasa. Documentul care certifica toate acestea este contractul individual de munca.  
 
Contractul individual de munca (CIM) este un act cu putere juridica, recunoscut de partile semnatare, de instanta si de terti. Acesta reprezinta documentul care certifica relatiile dintre angajat si angajator si confirma acceptul angajatului de a presta o activitate sub autoritatea unui angajator, care poate sa fie persoana fizica sau juridica, in schimbul unei remuneratii denumite salariu. Codul muncii reglementeaza  toate aspectele juridice ale contractului individual de munca, in toate formele in care acesta poate fi intocmit, in mod legal.
 
Codul muncii mai stabileste cu precizie cadrul legal pentru mai multe tipuri de contracte de munca individuale. Este important de stiut ca, indiferent de tipul acestora, toate respecta  aceleasi caracteristici esentiale: respectarea drepturilor si obligatiilor partilor contractuale si stabilirea unui echilibru onest intre munca prestata si beneficiile salariale ale angajatului. Unele dintre aceste contracte de munca pot fi combinate si asociate.
 
Acestea sunt tipurile de contracte de munca individuale legale:
 
 1. Contract de munca pe durata determinata – este un contract de angajare ce are precizata o data de inceput si una de sfarsit a activitatii.
 2. Munca la domiciliu este activitatea care se desfasoara la domiciliul salariatului. Acesta beneficiaza de toate drepturile prevazute de lege. In plus, are posibilitatea de a-si stabili singur programul de lucru, in conditiile unei munci normate, si are dreptul de a primi la domiciliu materialele necesare activitatii sau plata unor costuri pe care le implica munca efectuata.
3. Munca temporara este activitatea prestata de un salariat temporar, ce efectueaza o anumita activitate in favoarea unui utilizator.
 4. Contractul de munca cu timp partial este cel in care salariatul presteaza mai mult de doua ore pe zi sau zece ore pe saptamana, dar mai putin de 40 de ore pe saptamana, iar salariul este corespunzator duratei de munca prestate.
 5. Contractul de ucenicie este un contract individual de munca avand regim special, conform prevederilor din Legea 279/2005. Are o durata determinata, scopul fiind pregatirea profesionala. Salarizarea se face in conditii specifice, iar angajatorul are o serie de beneficii suplimentare din partea statului.
 6. Contractul de voluntariat este reglementat prin Legea voluntariatului 195/2001, cu modificarile ulterioare. Caracteristic este faptul ca munca este neremunerata, fiind prestata in interes public.
 
Asadar, in afara contractului de voluntariat, munca prestata pentru  celelalte  tipurile de contracte este remunerata.
 
In concluzie, nu exista contract individual de munca activ fara remuneratie din partea angajatorului.
Singura posibilitate si situatie in cazul unui contract individual de munca de a fi neremunerat este in perioada cand salariatul se afla in concediu fara plata.
Concediul fara plata reprezinta un interval de timp in care angajatul isi intrerupe activitatea profesionala, fara a primi o remuneratie pentru perioada respectiva. Art 54 din Codul muncii prevede ca, in cazul concediilor fara plata, contractul individual de munca poate fi suspendat, prin acordul partilor
 
Asadar, in situatia in care sunteti angajat in temeiul unui contract individual de munca, obligatia legala a angajatorului este de a va remunera, neexistand posibilitatea de a fi angajat si de a nu fi remunerate.
 
Un raspuns oferit in februarie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane
 

NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]