Evident ca dreptul la concediu de odihna este un drept fundamental prevazut la art. 41 alin. (2) din Constitutia Romaniei si totodata un element esential al relatiilor de munca, reglementat consistent prin Codul muncii, in cadrul articolelor 144-152, si prin HG nr. 250/1992, cu modificarile ulterioare.
Legiuitorul i-a acordat, asadar, o atentie deosebita, dar chiar si asa lucrurile nu sunt intotdeauna clare. Controversele abunda, ducand adesea la practici neunitare ale instantelor de judecata si la necesitatea unor solutii noi din partea Curtii Europene de Justitie.
Care sunt cele mai frecvente probleme practice legate de acordarea concediului de odihna? Si care sunt solutiile corecte, agreate de Inspectia Muncii?
Descoperiti in data de 18 mai 2022 la webinarul
Concediul de odihna. Probleme, greseli frecvente, intrebari si raspunsuri, detalii aici >>>
Timp de 90 de minute veti asista la o expunere dinamica si captivanta axata atat pe interpretarile corecte ale unor prevederi legislative ambigue, cat si pe rezolvarea unor situatii concrete din activitatea de zi cu zi a managerilor HR, semnalate de omologii dvs. din alte firme.
Concediul de odihna 2022. Stiati ca...
1) ...orice cesiune, renuntare sau limitare a dreptului la concediu de odihna este interzisa? Chiar daca salariatul este de acord sa renunte la concediul de odihna in schimbul unei sume, aceasta renuntare este nula absolut. Legea il protejeaza uneori pe salariat chiar si impotriva vointei lui.
2) ...concediul de formare profesionala nu afecteaza durata concediului de odihna?
3) ...daca la incetarea contractului de munca a ramas o perioada de concediu de odihna neefectuat, e obligatoriu ca aceasta sa fie compensata in bani? Zilele de concediu de odihna ramase nu se pot transfera pe un nou contract de munca.
Principalele teme care vor fi abordate la webinar - concediul de odihna
- Planificarea concediului de odihna: drept si obligatie a angajatorului
- Ce putem face daca salariatul refuza sa intre in concediu? Practica neunitara a instantelor
- Compensarea in bani a concediului de odihna
- Cazul salariatului care se imbolnaveste in timpul concediului de odihna
- Dreptul de rechemare a salariatului din concediu. Limite, detalii aici >>>
- Durata concediului de odihna a salariatului part-time
- Concediul de odihna pe parcursul termenului de preaviz
- Reportarea concediului de odihna de pe un an pe altul
- Indemnizatia de concediu. Noi solutii ale Curtii Europene de Justitie
O speta interesanta: ce se intampla daca salariatul refuza sa isi ia concediu de odihna?
Caz real: un salariat s-a abtinut in mod deliberat si in deplina cunostinta de cauza de la a-si lua concediul anual platit. I s-a oferit posibilitatea sa isi exercite in mod efectiv dreptul la acest concediu, dar a refuzat. Ce se intampla in acest caz?
Curtea de Justitie a Uniunii Europene a hotarat ca intr-o astfel de situatie angajatorul nu va mai fi obligat sa ii acorde salariatului acest drept (exercitarea concediului in natura), dar nici nu ii va compensa in bani, la incetarea raporturilor de munca, concediul neefectuat.
Evitati amenzile participand la webinarul Concediul de odihna. Probleme, greseli frecvente, intrebari si raspunsuri!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Suspendare unilaterala a unor clauze din CCMIntrebare: Printr-o decizie interna, conducatorul unitatii a suspendat unilateral o serie de clauze din contractul colectiv de munca la nivel de unitate pe motiv ca acestea nu sunt economicoase. Este vorba de clauzele care prevad ca liderii de sindicat care sunt scosi din productie, acestia avand avantaje foarte mari si produc prejudicii societatii. Este posibila o anulare in instanta a deciziei respective?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Angajare cetatean strain din Sri Lanka. Documente calificareIntrebare: Revin asupra spetei prezentate mai sus deoarece acum am realizat ca de fapt nu ni s-a pus la dispozitie diploma de calificare pt unul dintre cetatenii din Sri Lanka, respectiv pt electrician. Am primit avizul de munca pe care sunt specificate urmatoarele: pentru obtinerea vizei de lunga sedere / permisului de sedere in scop de munca in calitate de lucrator permanent, cod cor 311306 Tehnician energetician / electrician. In aceasta situatie, avand avizul de munca eliberat de IGI pe care este...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<