Cercetare disciplinara. Cum se procedeaza daca salariatul intra in concediu medical?

Isabela Alexe
Isabela Alexe
15 Februarie 2023
15 Februarie 2023
Isabela Alexe
Isabela Alexe
cercetare disciplinarasalariat cercetat disciplinarsalariat concediu medical
Cercetare disciplinara. Cum se procedeaza daca salariatul intra in concediu medical?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"Avem o cercetare disciplinara pentru absente nemotivate si persoana cercetata primeste convocarea si cand trebuie sa se desfasoare cercetarea este in concediu medical, intrebarea este de cate ori poate fi in medical, cat poate lungi cercetarea?"
 
Raspunsul specialistului: 
 
O persoana poate beneficia de concediu medical, in baza certificatului medical eliberat de medicul currant in conditiile si pe perioadele prevazute in OUG nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
In acest act normativ, la art. 13, se prevede ca durata de acordare a indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca este de cel mult 183 de zile in interval de un an, socotita din prima zi de imbolnavire, insa incepand cu a 91-a zi, concediul se poate prelungi de catre medicul specialist pana la 183 de zile, doar cu aprobarea medicului expert al asigurarilor sociale.
 
Pe de alta parte, la art. 50 lit. b) din Codul muncii se prevede suspendarea de drept a contractului individual de munca pe perioada concediului pentru incapacitate temporara de munca si, in acest context se suspenda toate termenele care au legatura cu incheierea, modificarea, executarea sau incetarea contractului individual de munca, cu exceptia situatiilor in care contractul individual de munca inceteaza de drept.
 
Referitor la procedura disciplinara, practic, angajatorul se afla in imposibilitatea de a face cercetarea disciplinara prealabila, intrucat nu poate audia persoana in cauza, aceasta fiind in concediu pentru incapacitate temporara de munca, iar in lipsa cercetarii disciplinare prealabile, decizia de sanctionare ar fi lovita de nulitate.
 
In aceste conditii apreciem ca cercetarea disciplinara isi poate relua cursul imediat dupa revenirea salariatului la locul de munca, indiferent cat de lunga este perioada de concediu pentru incapacitate temporara de munca, urmand a se derula toti pasii procedurali necesari.
 
Mai precizam ca, in acest sens s-a pronuntat si Inalta Curte de Casatie si Justitie in Decizia nr. 16/2012, unde se stabileste ca: „In interpretarea si aplicarea art. 252 alin. (1) din Codul muncii, republicat, momentul de la care incepe sa curga termenul de 30 de zile calendaristice pentru aplicarea sanctiunii disciplinare este data inregistrarii raportului final al cercetarii disciplinare prealabile la registratura unitatii”.
 
Deci termenul curge doar dupa ce se finalizeaza cercetarea disciplinara prealabila, or aceasta nu se poate derula in perioada in care salariatul este in concediu medical (concediul medical este un motiv obiectiv pentru care salariatul nu se poate prezenta la cercetarea disciplinara),  ci doar dupa ce acesta revine la munca. Aceeasi situatie este valabila, in opinia noastra si raportat la termenul de 6 luni, prevazut tot la art. 252  din Codul muncii.
 
Un raspuns oferit in februarie 2023 de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe sfaturi si raspunsuri de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane
 

NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]