Cercetare disciplinara. Cum se procedeaza daca salariatul intra in concediu medical?

cercetare disciplinarasalariat cercetat disciplinarsalariat concediu medical
Cercetare disciplinara. Cum se procedeaza daca salariatul intra in concediu medical?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"Avem o cercetare disciplinara pentru absente nemotivate si persoana cercetata primeste convocarea si cand trebuie sa se desfasoare cercetarea este in concediu medical, intrebarea este de cate ori poate fi in medical, cat poate lungi cercetarea?"
 
Raspunsul specialistului: 
 
O persoana poate beneficia de concediu medical, in baza certificatului medical eliberat de medicul currant in conditiile si pe perioadele prevazute in OUG nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
In acest act normativ, la art. 13, se prevede ca durata de acordare a indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca este de cel mult 183 de zile in interval de un an, socotita din prima zi de imbolnavire, insa incepand cu a 91-a zi, concediul se poate prelungi de catre medicul specialist pana la 183 de zile, doar cu aprobarea medicului expert al asigurarilor sociale.
 
Pe de alta parte, la art. 50 lit. b) din Codul muncii se prevede suspendarea de drept a contractului individual de munca pe perioada concediului pentru incapacitate temporara de munca si, in acest context se suspenda toate termenele care au legatura cu incheierea, modificarea, executarea sau incetarea contractului individual de munca, cu exceptia situatiilor in care contractul individual de munca inceteaza de drept.
 
Referitor la procedura disciplinara, practic, angajatorul se afla in imposibilitatea de a face cercetarea disciplinara prealabila, intrucat nu poate audia persoana in cauza, aceasta fiind in concediu pentru incapacitate temporara de munca, iar in lipsa cercetarii disciplinare prealabile, decizia de sanctionare ar fi lovita de nulitate.
 
In aceste conditii apreciem ca cercetarea disciplinara isi poate relua cursul imediat dupa revenirea salariatului la locul de munca, indiferent cat de lunga este perioada de concediu pentru incapacitate temporara de munca, urmand a se derula toti pasii procedurali necesari.
 
Mai precizam ca, in acest sens s-a pronuntat si Inalta Curte de Casatie si Justitie in Decizia nr. 16/2012, unde se stabileste ca: „In interpretarea si aplicarea art. 252 alin. (1) din Codul muncii, republicat, momentul de la care incepe sa curga termenul de 30 de zile calendaristice pentru aplicarea sanctiunii disciplinare este data inregistrarii raportului final al cercetarii disciplinare prealabile la registratura unitatii”.
 
Deci termenul curge doar dupa ce se finalizeaza cercetarea disciplinara prealabila, or aceasta nu se poate derula in perioada in care salariatul este in concediu medical (concediul medical este un motiv obiectiv pentru care salariatul nu se poate prezenta la cercetarea disciplinara),  ci doar dupa ce acesta revine la munca. Aceeasi situatie este valabila, in opinia noastra si raportat la termenul de 6 luni, prevazut tot la art. 252  din Codul muncii.
 
Un raspuns oferit in februarie 2023 de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe sfaturi si raspunsuri de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane
 

NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
cercetare disciplinarasalariat cercetat disciplinarsalariat concediu medical

Data aparitiei: 15 Februarie 2023
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Cercetare disciplinara. Cum se procedeaza daca salariatul intra in concediu medical? Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]