Codul Muncii va suferi modificari din nou, aspecte legate de conceptele de violenta si hartuire in domeniul raporturilor de munca vor fi definite.
In acest sens Ministerul Muncii Familiei, Tineretului si Solidaritatii Sociale a lansat in transparenta decizionala un proiect de Lege pentru modificarea si completarea Legii nr.53/2003 – Codul muncii. Acesta se va afla in dezbatere publica pana pe data de 14.03.2025.
Modificari in Codul Muncii
In vederea adaptarii legislatiei nationale la rigorile Conventiei Organizatiei Internationale a Muncii (OIM), se impune modificarea si completarea Legii nr. 53/2003 – Codul muncii.
Schimbari preconizate, conform expunerii de motive publicata pe site-ul Ministerului Muncii:
Prin actul normativ in discutie, sunt definite conceptele de violenta si hartuire in domeniul raporturilor de munca, precum si principiile generale de prevenire a violentei si hartuirii la locul de munca. Totodata, prezenta lege extinde protectia angajatilor si asupra altor categorii de locuri de munca, cum ar fi:
a) la locul de munca, inclusiv in spatii publice si private atunci cand acestea constituie un loc de munca;
b) in locurile in care salariatul este platit, se odihneste, mananca sau foloseste grupurile sanitare, instalatiile pentru spalare si vestiare, puse la dispozitie de catre angajator;
c) in timpul deplasarilor in interes de serviciu, instruirii, formarii, evenimentelor sau activitatilor sociale in legatura cu munca;
d) prin intermediul comunicarilor legate de munca, inclusiv cele efectuate prin tehnologia informatiei si comunicatiilor;
e) in spatiile de cazare puse la dispozitie de angajator;
f) pe durata efectuarii deplasarii catre si dinspre locul de munca.
Codul Muncii si hartuirea la locul de munca
De asemenea, sunt prevazute sanctiuni cu caracter disuasiv si proportional, prin care se asigura protectia drepturilor salariatilor impotriva violentei si hartuirii in lumea muncii.
Modificari in articolele din Codul Muncii
"(...) 9.Dupa lit. u) a alin.(1) al art. 260, se introduc doua litere noi, lit. v) si w), cu urmatorul cuprins:
„w) nerespectarea dispozitiilor prevazute la art. 266^1 alin.(1) cu amenda de la 5000 la 10000 lei."
x) neacordarea de catre angajator a zilelor libere stabilite la art. 266^1 alin.(5), in conditiile prevazute in regulamentul intern sau in contractul colectiv de munca aplicabil, cu amenda de la 5000 la 10000 lei."
10. Dupa articolul 266, se introduce un articol nou, art. 266^1 , cu urmatorul cuprins:
„Art. 266^1 - (1) Angajatorul are obligatia sa dispuna toate masurile necesare in vederea asigurarii protectiei victimelor violentei si hartuirii si persoanelor care reclama fapte de hartuire sau violenta, impotriva oricaror abuzuri sau presiuni exercitate impotriva lor.
(2) Angajatorul are obligatia de a proteja dreptul la viata privata a persoanelor implicate si confidentialitatea derularii procedurilor administrative
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
(3) In situatia in care exista un pericol iminent si grav pentru viata, sanatatea sau siguranta salariatilor din cauza violentei si hartuirii, angajatorul, acolo unde este posibil poate modifica temporar locul sau felul muncii cu acordul salariatului, corespunzator pregatirii profesionale a salariatului, cu respectarea conditiilor generale si specifice de ocupare a postului, care sa-i asigure securitatea si sanatatea la locul de munca.
(4) In cazul victimei hartuirii si violentei in domeniul raporturilor de munca, modificarea locului sau felului muncii conform alin. (4) se poate realiza in baza cererii salariatului.
(5) In cazul in care exista un pericol iminent si grav pentru viata, sanatatea sau siguranta salariatilor din cauza violentei si hartuirii, acolo unde nu este posibila modificarea locului sau felului muncii conform alin. (3), inclusiv in situatia in care nu este posibila prestarea muncii in regim de telemunca, angajatorul acorda zile libere platite pentru salariatii afectati, Conditiile de acordare a acestora si numarul de zile libere avute in vedere sunt stabilite in regulamentul intern sau negociate in contractul colectiv de munca."
Greseala pe care o fac toti angajatorii legat de hartuirea morala! Amenda e sigura!
Parcurgeti fara intarziere ghidul “Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Legislatie explicata si studii de caz” - Va protejeaza total impotriva unor amenzi de pana la 200.000 de lei, detalii AICI >>>
In acest moment numeroase firme sunt preocupate in mod spontan de crearea unui mediu de lucru care sa protejeze lucratorul de hartuire, ceea ce implica eforturi administrative si costuri.
De asemenea, hartuirea din partea angajatorului este adesea folosita de angajator pentru obtine avantaje pe seama angajatului, cum ar fi constrangerea acestuia sa presteze ore suplimentare neplatite, intensificarea muncii pana la burnout ori acceptarea unor conditii de lucru a caror ameliorare ar fi necesitat costuri.
Noile norme sunt de natura sa impuna un mediu concurential corect, unde angajatorii care ofera conditii adecvate lucratorilor nu sunt penalizati indirect.