"Societatea noastra acorda un salariu la disponibilizarea prin desfiintare de post conform art. 65 alin. (1) din Codul muncii. Mentionam ca acesta se acorda in conformitate cu contractul colectiv de munca, Ce taxe si contributii se platesc la acest tip de venit? Se plateste contributia asiguratorie de munca?"
Raspunsul specialistilor:
In ceea ce priveste contributia asiguratorie pentru munca nu exista o prevedere legala atat de explicita cum exista in cazul celor doua contributii.
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Legis Plus Legislatia Muncii
IMPORTANT!
Insa, platile compensatorii acordate in baza contractelor de munca apreciem ca intra in baza de calcul al contributiei asiguratorie pentru munca in baza urmatoarelor argumente:
1. Conform art. 220 ^4 alin. (1) lit. a) baza lunara de calcul al contributiei asiguratorii pentru munca o reprezinta suma castigurilor brute realizate din salarii si venituri asimilate salariilor, in tara si in strainatate, cu respectarea prevederilor legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale, precum si a acordurilor privind sistemele de securitate sociala la care Romania este parte, care include:
a) veniturile din salarii, in bani si/sau in natura, obtinute in baza unui contract individual de munca, a unui raport de serviciu sau a unui statut special prevazut de lege. Or, platile compensatorii reprezinta venituri din salarii obtinute in baza unui contract individual de munca.
b) nu exista o exceptie de la plata contributiei asiguratorie pentru munca pentru platile compensatorii acordate in baza contractelor individuale de munca.
Sursa: PortalCodulMuncii