Inspectoratele Teritoriale de Munca a fost luate cu asalt in urma modificarilor legislative. Miercuri, peste 200 de reprezentanti ai firmelor brasovene care au vrut sa afle direct de la cei care trebuie sa aplice legislatia muncii noutatile aduse de Codul Muncii, recent intrat in vigoare, dar si informatii despre legea zilierilor sau despre alte acte normative din domeniul relatiilor de munca intrate recent in vigoare.
„Nu ne asteptam la un asa mare interes din partea reprezentantilor angajatorilor. Faptul ca oamenii sint interesati sa afle noutatile aduse de Codul Muncii si alte legi din domeniul relatiilor de munca, ne-a determinat sa luam decizia organizarii unei dezbateri in fiecare zi de luni, de la ora 10.00. Asa, conducerea ITM si inspectorii de munca vor raspunde tuturor problemelor ce vor fi ridicate de catre angajatori“, a declarat Bogdan Roman, inspectorul-sef al ITM Brasov.
Despre ore suplimentare sau perioada de preaviz
La intilnirea de ieri au fost prezentate noutatile legate de REVISAL, programul pentru depunerea Registrului Electronic de Evidenta a Salariatilor sau cele din legea zilierilor intrata de curind in vigoare. Reprezentantii angajatorilor au vrut sa afle amanunte legate de perioadele de angajare de proba sau despre perioadele de preaviz, dar si despre felul in care vor putea fi gestionate orele suplimentare ale angajatilor in domenii unde perioadele de flux de lucru alterneaza cu cele de gol de lucru, cum ar fi constructiile sau industria textila. De asemenea, angajatorii au vrut sa stie daca dupa intrarea in vigoare a noului Cod al Muncii vor trebui sa incheie acte aditionale la contractele angajatilor ori amanunte cu privire la modul de stabilire a obiectivelor de performanta pentru fiecare categorie de angajati in parte.
Multimit de felul in care au evoluat lucrurile dupa aparitia Codului Muncii 2011, premierul Emil Boc a sustinut miercuri seara, la Oradea, ca aplicarea noii legislatii in domeniul Muncii are deja rezultate pozitive. El a adaugat ca exista inca multi romani care o duc greu.
"Sunt 42.000 de oameni care au de azi asigurat un salariu, la sanatate, la somaj, la pensii. Adica erau platiti inainte la negru si nu aveau asigurat viitorul. Si este dovada faptului ca acele masuri pe care le-am dispus in maniera centralizata si incrucisata in acelasi timp, cu participarea Garzii Financiare, a Inspectiei Muncii, a Politiei s-au dovedit a fi viabile. Am dat un exemplu marunt pentru a arata ca in fiecare zi incep sa se adauge acele lucruri noi care arata directia spre bine", a declarat premierul Boc, dupa intalnirea organizata cu conducerea PDL Bihor, pentru prezentarea motiunii cu care candideaza pentru un nou mandat la sefia partidului.
El a adaugat ca exista inca multi romani care o duc greu. "Sa nu credeti ca nu inteleg si nu vad acest lucru, dar oamenii trebuie sa stie ca daca nu faceam ce a trebuit nu ajungeam sa putem plati salarii si pensii, iar Romania avea probleme mari sa poata rezista. Asa a trecut partea cea mai grea. (...) Sa speram ca Institutul National de Statistica va putea confirma si iesirea din recesiune dupa primul trimestru, care ne va arata directia de crestere economica si definitiv ruptura cu partea de minus a economiei", a spus primul-ministru.