Cumul CIM cu norma intreaga la doi angajatori - CONDITII

Ioana Pavel
Ioana Pavel
14 August 2024
14 August 2024
Ioana Pavel
Ioana Pavel
cumul cim program de lucrunorma intreaga de lucru
Cumul CIM cu norma intreaga la doi angajatori - CONDITII
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


"O persoana care un contract full time, ca angajat al Directie de Asistenta Sociala, ca ingrijitor al unei persoane cu handicap, mai poate avea in acelasi timp un contract in full time la o companie privata?"

Raspunsul specialistilor: 

In conformitate cu prevederile art.35 din Codul muncii ”Orice salariat are dreptul de a munci la angajatori diferiti sau la acelasi angajator, in baza unor contracte individuale de munca, fara suprapunerea programului de munca, beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea. Niciun angajator nu poate aplica un tratament nefavorabil salariatului care isi exercita acest drept.”

Inspectorii ITM veniti in control va pot solicita nu mai putin de 160 de documente - Nicio grija! Le puteti prezenta imediat ORICE document, intocmit fara greseala, in concordanta cu ultimele modificari legislative, detalii AICI >>>

Prin urmare, Codul muncii prevede posibilitatea ca o persoana sa lucreze la doi angajatori diferiti insa stabileste o limitare si anume aceea ca programele de munca de la cei doi angajatori sa nu se suprapuna.

Astfel, persoana in cauza trebuie sa analizeze clauzele contractului de munca incheiat cu Directia de Asistenta Sociala (DAS) cu privire la intervalul orar al programului de munca de 8 ore/zi, iar la celalalt angajator trebuie sa solicite ca programul de munca sa nu se suprapuna cu cel de la DAS. 

Spre exemplu daca in contractul cu DAS programul de munca este in intervalul orar 08:00 – 16:00, programul de munca cu norma intreaga de la cel de-al doilea angajator trebuie sa fie in alt interval orar, eventual intre orele 16:30 – 00:30.
In opinia noastra, este dificil ca o persoana sa munceasca efectiv 16 ore/zi, in conditiile in care este interzisa suprapunerea programelor de munca, existand posibilitatea sa apara inclusiv probleme/riscuri de sanatate si securitate la locul de munca, atat pentru angajator cat si pentru angajat, avand in vedere probabilitatea instalarii unei stari de oboseala rezultata dintr-un asemenea program de munca cu doua norme intregi.

Apreciem ca mai fezabil ar fi cumulul unei norme intregi la DAS cu o norma partiala (de ex. 2, 3, 4 ore/zi) la cel de-al doilea angajator.


 
Un raspuns oferit in august 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.

NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarca GRATUIT
“Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]