- beneficiarul de venit se afla intr-o relatie de subordonare fata de platitorul de venit, respectiv organele de conducere ale platitorului de venit, si respecta conditiile de munca impuse de acesta, cum ar fi: atributiile ce ii revin si modul de indeplinire a acestora, locul desfasurarii activitatii, programul de lucru;
- in prestarea activitatii, beneficiarul de venit foloseste exclusiv baza materiala a platitorului de venit, respectiv spatii cu inzestrare corespunzatoare, echipament special de lucru sau de protectie, unelte de munca sau altele asemenea si contribuie cu prestatia fizica sau cu capacitatea intelectuala, nu si cu capitalul propriu;
- platitorul de venit suporta in interesul desfasurarii activitatii cheltuielile de deplasare ale beneficiarului de venit, cum ar fi indemnizatia de delegare-detasare in tara si in strainatate, precum si alte cheltuieli de aceasta natura;
- platitorul de venit suporta indemnizatia de concediu de odihna si indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca, in contul beneficiarului de venit.
Indiferent de serviciul prestat, contractele de prestari servicii trebuie sa evite incadrarea in criteriile privind reconsiderarea activitatii drept activitate dependenta.
De asemenea, contractele de prestari servicii trebuie sa respecte criteriile care definesc preponderenta existentei unei activitati independente stabilite de pct.19 din Normele metodologice pentru aplicarea art. 46 din Codul fiscal: libera alegere a desfasurarii activitatii; libera alegere a programului de lucru; libera alegere a locului de desfasurare a activitatii; riscul pe care si-l asuma intreprinzatorul; activitatea se desfasoara pentru mai multi clienti; activitatea se poate desfasura nu numai direct, ci si cu personalul angajat de intreprinzator in conditiile legii.
Astfel, daca de ex, lectorii respecta programul de lucru impus de beneficiarul serviciilor, locul desfasurarii activitatii sau foloseste exclusiv baza materiala a acestuia exista un risc mare de reconsiderare a activitatii. Pentru reconsiderarea activitatii este suficient ca cel putin unul dintre criteriile stabilite la art. 7 alin. (1) pct. 2.1. din Codul fiscal sa fie indeplinit.
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Portal Codul Muncii
40 Modele de Regulament Intern
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
De aceea, daca activitatea nu este ocazionala, pur intamplatoare si este indeplinit unul dintre criteriile stabilite la la art. 7 alin. (1) pct. 2.1. din Codul fiscal recomandam incheierea unui contract individual de munca cu timp partial.
Daca lectorii s-au autorizat sa desfasoare activitate ca persoane fizice independente, cerinta ca activitatea sa fie ocazionala, pur intamplatoare nu ar mai fi necesara.