Asa cum stiti deja, in Monitorul Oficial al Romaniei Partea I, nr. 54/23.01.2013, a fost publicata Ordonanta Guvernului nr. 8/2013 prin care au fost aduse o serie de modificari si completari Codului Fiscal aprobat prin Legea nr. 571/2003.
In baza lunara de calcul a contributiilor sociale obligatorii sunt incluse indemnizatiile primite pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului, precum si orice alte sume de aceeasi natura, pentru partea care depaseste limita a de 2,5 ori nivelul stabilit prin hotarare a Guvernului pentru personalul din institutiile publice.
Nu se cuprind in baza lunara a contributiilor sociale obligatorii indemnizatiile primite pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului, si orice alte sume de aceeasi natura, in limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit prin hotarare a Guvernului pentru personalul din institutiile publice, precum si sumele primite pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare.
Au calitatea de contribuabil la sistemul public de pensii si la cel de asigurari sociale de sanatate, cu respectarea prevederilor instrumentelor juridice internationale la care Romania este parte, dupa caz, urmatorii contribuabili prevazuti la lit. g) si h) de la art. 296^21 alin. (1), astfel:
- lit. g) - persoanele care realizeaza venituri din activitati agricole obtinute individual sau intr-o forma de asociere din: cultivarea produselor agricole vegetale; exploatarea pepinierelor viticole, pomicole si altele asemenea; cresterea si exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animala, in stare naturala;
Codul muncii si Legea Dialogului Social
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Diurna legala in Romania si in strainatate
- lit. h) - persoanele care realizeaza venituri din silvicultura si piscicultura si venituri de natura celor prevazute la lit. g) pentru care nu s-au stabilit norme de venit.
Nu mai exista reglementarea prevazuta la art. 71 alin. (4) din Codul Fiscal, conform careia erau venituri din activitati agricole cele obtinute din valorificarea produselor agricole obtinute dupa recoltare, in stare naturala, de pe terenurile agricole proprietate privata sau luate in arenda, catre unitati specializate pentru colectare, unitati de procesare industriala sau catre alte unitati, pentru utilizare ca atare potrivit careia se retinea la sursa CASS in cota de 5,5%.
Calcul CASS pentru venituri impuse la norma
Baza lunara de calcul a contributiei de asigurari sociale de sanatate (CASS) datorata bugetului Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate pentru veniturile din activitati agricole obtinute individual sau intr-o forma de asociere din: cultivarea produselor agricole vegetale; exploatarea pepinierelor viticole, pomicole si altele asemenea; cresterea si exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animala, in stare naturala pentru care venitul net se determina la norma de venit, reprezinta valoarea anuala a normei de venit, determinata potrivit prevederilor art. 73, raportata la cele 12 luni ale anului. Platile pentru CASS se efectueaza in doua rate egale: 25 octombrie inclusiv; 15 decembrie inclusiv.
Calcul CASS pentru venituri impuse in sistem real
Baza lunara de calcul a CASS pentru veniturile din silvicultura si piscicultura si veniturile din: activitati agricole obtinute individual sau intr-o forma de asociere din cultivarea produselor agricole vegetale; exploatarea pepinierelor viticole, pomicole si altele asemenea; cresterea si exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animala, in stare naturala; (altele decat cele pentru care sunt stabilite norme) pentru care venitul net se determina in sistem real o reprezinta diferenta dintre totalul veniturilor incasate si cheltuielile efectuate in scopul realizarii acestor venituri, exclusiv cheltuielile reprezentand contributii sociale, raportata la cele 12 luni ale anului. Platile anticipate pentru CASS se efectueaza trimestrial, in 4 rate egale astfel: 25 martie, 25 iunie, 25 septembrie, 25 decembrie.
Important!
In cazul persoanelor care realizeaza numai venituri din: activitati agricole obtinute individual sau intr-o forma de asociere din cultivarea produselor agricole vegetale; exploatarea pepinierelor viticole, pomicole si altele asemenea; cresterea si exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animala, in stare naturala pentru care venitul net se determina pe baza normelor de venit sau in sistem real; venituri din silvicultura si piscicultura, sub nivelul salariului de baza minim brut pe tara lunar si nu fac parte din familiile beneficiare de ajutor social, baza lunara de calcul a contributiei de asigurari sociale de sanatate reprezinta o treime din salariul de baza minim brut pe tara.
Persoanele care realizeaza venituri din: activitati agricole obtinute individual sau intr-o forma de asociere din: cultivarea produselor agricole vegetale; exploatarea pepinierelor viticole, pomicole si altele asemenea; cresterea si exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animala, in stare naturala pentru care venitul net se determina pe baza normelor de venit sau in sistem real; venituri din silvicultura si piscicultura nu datoreaza contributia de asigurari sociale pentru aceste venituri.
Sursa: DGFP Valcea