Conform proiectului, persoanele fizice ar fi putut sa lucreze ca administratori de bloc in baza unei conventii civila. In mod concret, persoanele fizice ar fi avut posibilitatea de a luca ca administratori de bloc in baza conventiilor civile incheiate cu asociatiile de proprietari, nu in baza contractelor individuale de munca.
"Incheierea de contracte de munca la o asociatia de proprietari presupune aceeasi birocratie ca si la societatile comerciale cu mii de angajati, iar asociatiile nu dispun de posibilitati financiare pentru inche----a unor contracte de munca", se precizeaza in expunerea de motive a propunerii legislative.
Propunerea legislativa prevedea ca asociatiile ar fi lucrat legal si si-ar fi platit taxele catre bugetul de stat, de la impozit, la CASS si la CAS. Rezultatul ar fi fost faptul ca condominiile erau mai bine administrate iar proprietarii puteau mai usor sa plateasca aceste servicii decat in cazul unor contracte de munca reglementate de Codul muncii.
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Conform expunerii de motive:
"Prezenta propunere legislativa are ca obiect de reglementare modificarea si completarea Legii nr. 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari.
Asociatiile de proprietari s-au constituit ca persoane juridice pentru a putea efectua platite catre furnizori, contractele de furnizare nefiind incheiate individual cu fiecare proprietar, ci doar cu acestea.
[...]
In ultimul timp birocratia la asociatiile de proprietari s-a amplificat, ceea ce a condus la costuri pe care asociatiile de proprietari nu le pot suporta.
Pentru buna desfasurare a activitatii la asociatia de proprietari este nevoie de cel putin o persoana numita administrator care sa repartizeze facturile emise de furnizori de utilitati, sa incaseze banii si sa efectueze platile catre furnizori, cat si de persoane care sa presteze servicii pentru asociatia de proprietari, respectiv intretinere, reparatii si alte activitati administrative asupra proprietatii comune. Pentru aceste persoane, asociatiile de proprietati au incheiat in marea lor majoritate conventii civila si nu contracte de munca, platind astfel amenzi de la 10.0000 la 20.000 lei fie desi plateau impozit, CASS si CAS, dupa caz.", se precizeaza in expunerea de motive.
In cadrul aceluiasi document se precizeaza ca in acest moment ITM-urile nu recunosc conventiile civile si amendeaza asociatiile de proprietari, obligandu-le sa incheie contracte de munca.
Prezenta propunere legislativa urmarea ca asociatiile de proprietari sa aiba posibilitatea de a incheia conventii civile in baza noului Cod civil, precum si contracte de colaborare cu organizatii neguvernamentale, altele decat contractele de munca reglementate de Codul muncii.
Sursa: CDEP.ro
Update 29 mai 2015. Camera Deputatilor a respins definitiv acest proiect de lege. Asadar, aceste persoane trebuie sa lucreze in baza contractelor individuale de munca. Acest proiect si-a incheiat parcursul.