Va reamintim ca, potrivit Normelor metodologice din Codul Fiscal, pentru deducerea personala se prevad urmatoarele aspecte legislative:
Daca la un contribuabil intervine o schimbare care are influenta asupra nivelului reprezentand deducerea personala acordata si aceasta schimbare duce la diminuarea deducerii personale, contribuabilul este obligat sa instiinteze platitorul de venituri din salarii in termen de 15 zile calendaristice de la data la care s-a produs evenimentul care a generat modificarea, astfel incat angajatorul/platitorul sa reconsidere nivelul deducerii incepand cu luna urmatoare celei in care s-a produs evenimentul.
Iata un studiu de caz relevant in acest caz, explicat de catre expertii de la PortalCodulMuncii:
"In cazul deducerii personale suplimentara in valoare de 100 de lei lunar pentru fiecare copil cu varsta de pana la 18 ani, cu conditia ca acesta sa fie inscris intr-o unitate de invatamant as vrea sa stiu daca adeverinta trebuie adusa de parinti in fiecare an? Sau este suficienta o data pana la implinirea varstei de 18 ani sau nu mai frecventeaza o unitate de invatamant?"
Raspunsul specialistilor:
Deducerea personala suplimentara de 100 de lei lunar, se acorda pentru fiecare copil cu varsta de pana la 18 ani, daca acesta este inscris intr-o unitate de invatamant, unui singur parinte, indiferent de nivelul salariului.
Astfel conform art. 77 alin. (10) din Codul fiscal:
(10) Deducerea personala suplimentara se acorda astfel:
a) 15% din salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata pentru persoanele fizice cu varsta de pana la 26 de ani, care realizeaza venituri din salarii al caror nivel este de pana la nivelul prevazut la alin. (3);
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
b) 100 de lei lunar pentru fiecare copil cu varsta de pana la 18 ani, daca acesta este inscris intr-o unitate de invatamant, parintelui care realizeaza venituri din salarii, indiferent de nivelul acestora.
(12) In cazul in care copilul este intretinut de ambii parinti, deducerea personala suplimentara prevazuta la alin. (10) lit. b) se acorda unuia dintre parinti prin prezentarea documentului care atesta inscrierea copilului intr-o unitate de invatamant si a unei declaratii pe propria raspundere din partea parintelui beneficiar.
(13) In situatia in care parintele desfasoara activitate la mai multi angajatori, in plus fata de documentele prevazute la alin. (12), parintele care beneficiaza de deducerea personala suplimentara prevazuta la alin. (10) lit. b) are obligatia sa declare ca nu beneficiaza de astfel de deduceri de la un alt angajator.
Astfel, actele necesare pentru deducerea personala suplimentara sunt:
- certificatul de nastere al copilului;
- document care atesta inscrierea copilului intr-o unitate de invatamant;
- declaratia beneficiarului pe propria raspundere ca il are in intretinere, ca celalalt parinte nu beneficiaza de deducerea personala suplimentara pentru respectivul copil si ca se obliga ca in termen de 15 zile sa anunte orice fel de modificare;
Astfel cum puteti observa, deducerea suplimentara de 100 lei lunar se acorda cu respectarea urmatoarelor conditii:
- Salariatul sa aiba un copil in varsta de pana la 18 ani;
- Copilul sa fie inscris intr-o unitate de invatamant indiferent daca este privata sau publica intrucat textul din Codul fiscal nu distinge in acest sens;
- Celalalt parinte sa nu beneficieze de aceasta deducere.
Deducerea suplimentara pentru copii nu se acorda:
- Dupa implinirea de catre copil a varstei de 18 ani;
- Daca copilul nu este inscris intr-o unitate de invatamant.
Astfel, deducerea personala de baza se acorda ambilor parinti, daca ambii indeplinesc conditiile, in timp ce deducerea personala suplimentara se acorda doar unuia dintre parinti.
Parintele se obliga, prin declaratie pe propria raspundere, ca in termen de 15 zile sa anunte orice fel de modificare.
Un raspuns oferit in septembrie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.