Acestea au o valoare totala de aprox. 9,7 milioane euro si sunt finantate prin Programul Operational Capital Uman 2014-2020 (POCU). Pentru regiunea Bucuresti Ilfov, contractul de finantare are o valoare de 1,3 mil. euro, iar pentru celelalte regiuni de dezvoltare valoarea este de 8,4 mil. euro.
Doua dintre proiecte vizeaza schemele nationale de ucenicie si stagii si ofera sprijin financiar nerambursabil angajatorilor care organizeaza programe de ucenicie la locul de munca si/sau stagii pentru absolventii de invatamant superior.
Astfel, angajatorii care organizeaza programe de ucenicie si/sau programe de stagii pot depune la ANOFM/ AJOFM solicitari pentru sprijin financiar nerambursabil, prin intermediul acestor masuri, dupa cum urmeaza:
Angajatorul care incheie un contract de ucenicie beneficiaza de 1.125 lei/luna/ucenic, in perioada de derulare a contractului (12 luni, 24 luni, 36 luni, in functie de nivelul de calificare al programului).
Angajatorul care incheie un contract de stagiu beneficiaza de 1.350 lei/luna, in perioada derularii contractului de stagiu (6 luni).
40 Modele de Regulament Intern
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Concedierea perfect legala
Solicitarile de sprijin financiar se pot depune la Agentiile Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca din regiunile eligibile: Nord-Est, Nord-Vest, Sud-Vest Oltenia si Bucuresti-Ilfov.
Cel de-a treilea proiect, avand o valoare de 460.000 euro, vizeaza activarea tinerilor NEETs (Not in Education, Employment or Training /care nu sunt inscrisi intr-un program de educatie, ocupare sau formare profesionala). Concret, prin acordarea unei prime de activare, se urmareste stimularea ocuparii in randul tinerilor.
Astfel, un tanar domiciliat/cu resedinta intr-una din regiunile Centru, Sud -Est si Sud Muntenia, inregistrat la AJOFM si care se angajeaza pentru o perioada mai lunga de 3 luni (dupa data inregistrarii sale la AJOFM), beneficiaza de 500 lei net (prima de activare/ se acorda o singura data).
Indemnam tinerii someri sa se adreseze Agentiilor Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca, pentru a beneficia nu doar de sprijinul financiar prevazut prin aceste proiecte finantate din fonduri europene, dar si de orientare profesionala pentru a-si gasi mai usor un loc de munca, a declarat doamna Rovana Plumb, ministrul Fondurilor Europene.
La randul sau, presedintele ANOFM, doamna Cristiana Barbu, a subliniat importanta implementarii proiectelor, aratand ca acestea vin atat in sprijinul tinerilor, dar si al angajatorilor care au nevoie de forta de munca.
Proiectele descrise fac parte din Programul Romania angajeaza, destinat somerilor, in special tinerilor NEETs si urmareste cresterea ocuparii, in conformitate cu obiectivele stabilite prin Programul de Guvernare.
Despre POCU:
Programul Operational Capital Uman (POCU) stabileste prioritatile de investitii, obiectivele si actiunile asumate de Romania in domeniul resurselor umane. Programul continua investitiile realizate prin Fondul Social European, in perioada 2007-2013 si contribuie la reducerea decalajelor de dezvoltare economica si sociala dintre Romania si Statele Membre ale UE.
POCU dispune de o alocare totala de 5,085 miliarde euro.
Sursa: Agerpres