Aproape 10 milioane euro pentru integrarea tinerilor pe piata muncii. Sprijin financiar angajatorilor care organizeaza programe de ucenicie la locul de munca

Mara Dobrin
Mara Dobrin
20 Februarie 2018
20 Februarie 2018
Mara Dobrin
Mara Dobrin
integrare tineri someri piata munciiucenicie loc de muncacontract de ucenicie 2018
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Doamna Rovana Plumb, ministrul Fondurilor Europene, a semnat, impreuna cu doamna Cristiana Barbu, presedintele ANOFM (Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca), contractele de finantare pentru 3 proiecte care vizeaza integrarea tinerilor someri pe piata muncii.

Acestea au o valoare totala de aprox. 9,7 milioane euro si sunt finantate prin Programul Operational Capital Uman 2014-2020 (POCU). Pentru regiunea Bucuresti Ilfov, contractul de finantare are o valoare de 1,3 mil. euro, iar pentru celelalte regiuni de dezvoltare valoarea este de 8,4 mil. euro.

Doua dintre proiecte vizeaza schemele nationale de ucenicie si stagii si ofera sprijin financiar nerambursabil angajatorilor care organizeaza programe de ucenicie la locul de munca si/sau stagii pentru absolventii de invatamant superior.

Astfel, angajatorii care organizeaza programe de ucenicie si/sau programe de stagii pot depune la ANOFM/ AJOFM solicitari pentru sprijin financiar nerambursabil, prin intermediul acestor masuri, dupa cum urmeaza:

Angajatorul care incheie un contract de ucenicie beneficiaza de 1.125 lei/luna/ucenic, in perioada de derulare a contractului (12 luni, 24 luni, 36 luni, in functie de nivelul de calificare al programului).
Angajatorul care incheie un contract de stagiu beneficiaza de 1.350 lei/luna, in perioada derularii contractului de stagiu (6 luni).

Solicitarile de sprijin financiar se pot depune la Agentiile Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca din regiunile eligibile: Nord-Est, Nord-Vest, Sud-Vest Oltenia si Bucuresti-Ilfov.

Cel de-a treilea proiect, avand o valoare de 460.000 euro, vizeaza activarea tinerilor NEETs (Not in Education, Employment or Training /care nu sunt inscrisi intr-un program de educatie, ocupare sau formare profesionala). Concret, prin acordarea unei prime de activare, se urmareste stimularea ocuparii in randul tinerilor.

Astfel, un tanar domiciliat/cu resedinta intr-una din regiunile Centru, Sud -Est si Sud Muntenia, inregistrat la AJOFM si care se angajeaza pentru o perioada mai lunga de 3 luni (dupa data inregistrarii sale la AJOFM), beneficiaza de 500 lei net (prima de activare/ se acorda o singura data).

Indemnam tinerii someri sa se adreseze Agentiilor Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca, pentru a beneficia nu doar de sprijinul financiar prevazut prin aceste proiecte finantate din fonduri europene, dar si de orientare profesionala pentru a-si gasi mai usor un loc de munca, a declarat doamna Rovana Plumb, ministrul Fondurilor Europene.

La randul sau, presedintele ANOFM, doamna Cristiana Barbu, a subliniat importanta implementarii proiectelor, aratand ca acestea vin atat in sprijinul tinerilor, dar si al angajatorilor care au nevoie de forta de munca.

Proiectele descrise fac parte din Programul Romania angajeaza, destinat somerilor, in special tinerilor NEETs si urmareste cresterea ocuparii, in conformitate cu obiectivele stabilite prin Programul de Guvernare.


Despre POCU:

Programul Operational Capital Uman (POCU) stabileste prioritatile de investitii, obiectivele si actiunile asumate de Romania in domeniul resurselor umane. Programul continua investitiile realizate prin Fondul Social European, in perioada 2007-2013 si contribuie la reducerea decalajelor de dezvoltare economica si sociala dintre Romania si Statele Membre ale UE.

POCU dispune de o alocare totala de 5,085 miliarde euro.



Sursa: Agerpres

NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]