Propunele legislativa: orele suplimentare prestate de salariati NU se vor mai impozita

Mara Dobrin
Mara Dobrin
04 Aprilie 2017
04 Aprilie 2017
Mara Dobrin
Mara Dobrin
ore suplimentare neimpozitabilecodul fiscal 2017legea nr 227/2015
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Atat angajatii cat si angajatorii ar putea fi incurajati in curand sa recunoasca si sa presteze ore suplimentare, in contextul in care acestea ar putea deveni neimpozabile, conform unei propuneri legislative pentru modificarea si completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal.

Asadar, pentru a incuraja oficializarea muncii suplimentare, in limita a 32 de ore lunar, doar pentru contractele de munca cu norma intreaga, cu exceptia veniturilor salariale pentru personalul platit integral sau partial din fonduri publice, acestea sa fie scutite de impozitul pe venit, de contributiile sociale datorate de angajator, de contributiile sociale de sanatate si de alte contributii, cum ar fi cele avand in vedere asigurarile de somaj sau accidentele de munca.

Practic, se doreste modificarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal in urmatorul mod:
La art. 62 "Venituri neimpozabile "se va introduce o noua litera b) care se va referi la: "veniturile salariale in contul orelor suplimentare, in limita am maxim 32 de ore lunar, numai pentru contractele de munca cu norma intreaga, cu exceptia veniturilor salariale sau asimilate salariilor pentru personalul platit integral sau partial din fonduri publice."

La fel se doreste si completarea art. 138 "Cotele de contributii de asigurari sociale datorate bugetului asigurarilor de stat", precum si completarea art. 142, 154, 189 si 205 din Codul Fiscal, toate acestea referitoare la neimpozitarea acestor venituri salariale realizate din ore suplimentare.

De asemenea, pentru veniturile salariale realizate in contul acestor ore suplimentare, se vor datora contributii de asigurari sociale datorate bugetului asigurarilor sociale de stat de 10,5% pentru contributia individuala.

Concret, aceasta masura ar putea avea un impact pozitiv, dat fiind faptul ca in momentul de fata munca suplimentara nu este recunoscuta. Din cauza poverii fiscale mari, doar 10% din orele suplimentare sunt fiscalizate, mai arata propunerea legislativa.

In acest fel, se doreste si incurajarea oficializarii relatiilor de munca, avand in vedere ca multi salariati lucreaza cu norma partiala, tocmai din cauza motivelor expuse mai sus.


Propunere legislativa pentru modificarea şi completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal a fost trimisa pentru aviz la Consiliul legislativ (termen: 06.04.2017), iar in data de 7 martie a fost trimisa si catre Guvern.


Aceasta propunere a fost initiata de mai multi deputati ai partidului PNL.







 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]