Cadrele si cabinele de protectie nu trebuie sa impiedice fixarea sau remorcarea de tractor a masinilor, utilajelor si remorcilor. Cabina de protectie trebuie sa fie destul de spatioasa, pentru a nu jena conducatorul in miscarile sale. Un spatiu suficient trebuie sa fie lasat de fiecare parte a volanului.
Cabina trebuie sa fie dotata cu geamuri in asa fel incat conducatorul sa aiba o buna vizibilitate, iar sticla trebuie sa fie securizata. Portierele, parbrizul, lunetele si geamurile care se deschid, ca si celelalte parti mobile, trebuie sa aiba o constructie solida.
Arcul de securitate, cadrul si cabina de protectie trebuie sa:
- asigure securitatea in caz de rasturnare;
- limiteze rasturnarea la 90°;
- ofere posibilitatea unei iesiri usoare din cabina, in caz de rasturnare ti blocare a usii principale de acces;
- evite suprasolicitarea psihofiziologica a conducatorului;
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
- fie suficient de etansa pentru a asigura conditionarea temperaturii camerei, ventilarea si purificarea aerului in cazul lucrarilor cu produse de uz fitosanitar;
- asigure spatiul optim pentru scaun, comenzi, distanta de securitate deasupra capului, fata de peretii laterali si parbriz, sa nu amplifice nivelul de zgomot;
- asigure accesul usor in cabina.
Pentru asigurarea conducatorului care participa la traficul rutier, tractorul trebuie sa fie echipat cu un sistem de iluminat si semnalizare luminoasa.
Pentru prevenirea accidentelor in timpul lucrului pe timp de noapte, tractoarele vor fi echipate cu cate 2 proiectoare, fata si spate.
Demontarea sau montarea aparatorilor si dispozitivelor de protectie se poate face dupa oprirea masinii. Regula generala de SSM „Nu interveniti la masina in functiune”, trebuie strict respectata. Imediat dupa terminarea reglarii sau reparatiei, aparatoarea sau dispozitivul de protectie a muncii trebuie montate la locul lor. Trebuie sa fie imposibil de demontat o aparatoare sau dispozitiv de securitate fara folosirea sculelor.
Toate defectiunile masinii sau ale dispozitivelor de protectie trebuie sa fie semnalate fara intarziere conducatorului locului de munca.
Masina defecta trebuie oprita si decuplata, iar comenzile inchise. Imediat se va pune la vedere o tablita pe care sa fie scrisa cu litere negre pe fond galben: NU PUNETI IN FUNCTIUNE! MASINA ESTE IN REPARATIE.
Nicio masina nu trebuie lasata in functiune cand conducatorul ei a plecat, deoarece alte persoane si, in mod deosebit, copiii pot intra in contact cu ea.
Pentru prevenirea accidentelor, tractoarele, masinile, utilajele si instalatiile agricole vor fi intretinute corespunzator si verificate periodic.
Deseurile, praful, scurgerile de carburanti si lubrifianti vor fi indepartate imediat. In caz de inceput de incendiu se va folosi stingatorul portabil.
Pentru prevenirea accidentelor provocate de haine prea largi, desirate sau de cravate antrenate de organele in miscare ale masinii, acestea trebuie sa fie bine ajustate si sa nu aiba nicio parte libera.
Se interzice conducatorului tractorului purtarea halatului. Acesta va purta combinezon sau pantaloni cu pieptar, ori salopeta de protectie, boneta sau sapca pe cap. Echipamentul de protectie se va purta strans pe corp, bine ajustat si fara poale lungi.
Atunci cand masinile si utilajele agricole sunt transportate de la un loc de munca la altul sau de la locul de munca la sediul exploatatiei agricole, trebuie luate masurile generale pentru evitarea accidentelor. Prin semnalizare cu triunghiuri reflectorizante speciale a masinilor agabaritice participante la traficul rutier se vor evita accidentele. Aparatele de taiere, cutitele, dintii, varfurile sau lamele vor fi protejate, iar ridicatoarele hidraulice vor fi asigurate pentru a nu cobori masina in mod accidental.
Conducerea si deservirea tractoarelor si masinilor agricole se fac numai de catre persoane care poseda calificarea necesara si care cunosc regulile de tehnica a securitatii muncii.
Se interzice conducerea tractoarelor, masinilor agricole si a altor utilaje agricole de catre persoane aflate in stare de oboseala sau sub influenta alcoolului.
La executarea lucrarilor agricole mecanizate de catre conducatorii de tractoare si masini agricole cu vechimea in munca sub un an, se va avea in vedere ca acestia sa execute lucrarile mai usoare, ferite de pericol, pe terenuri plane si sub supravegherea permanenta a unui salariat cu experienta in domeniu.
Pentru remorcare se vor folosi bare rigide din teava. La remorcile pe doua roti, ochiul de remorcare va fi plasat pe cat de jos posibil, sub puntea din spate, pentru evitarea cabrarii.
Atunci cand tractorul trage o sarcina grea sau se afla inaintea urcarii unei pante, inaintarea se va face cu precautie, fara socuri, pentru prevenirea cabrarii.
Conducatorul tractorului va conduce cu atentie pentru a evita pericolele ce se pot ivi pe drumul de parcurs, cum ar fi: gropi, pante sau rampe, margini instabile de drum, pereti de transee, sleauri si toate obstacolele care pot determina tractorul sa se rastoarne.
Pentru evitarea accidentelor, conducatorul tractorului se va deplasa cu viteza corespunzatoare starii drumului si a terenului pe care executa lucrarea agricola. Aceasta regula se impune in special in cazul terenului accidentat sau in apropierea santurilor.
Inainte de a vira sau a frana, totdeauna se va reduce viteza de inaintare.
In timpul executarii lucrarilor agricole, se vor efectua intoarceri suficient de largi si niciodata mai mici de 8 metri pentru agregatele cu masini purtate si 10 metri pentru cele tractate.
Este obligatorie folosirea vitezei inainte de a incepe coborarea sau urcarea unei pante ori a unui taluz foarte inclinat, mai ales daca tractorul trage o sarcina grea.
Este obligatoriu sa se foloseasca calea de rulare cea mai larga cu putinta, mai ales cand conditiile sunt periculoase, cum este cazul pantelor accidentate, al declivitatilor pronuntate sau atunci cand tractorul este mult prea incarcat.
Este interzisa plasarea de scanduri sau materiale similare in fata rotilor din spate, pentru a degaja tractorul impotmolit.
Inainte de a incepe lucrului se verifica franele pentru ca acestea sa fie bine reglate.
Nu este permisa urcarea pe bara sau triunghiul de remorcare ori pe utilajul tractat, atunci cand tractorul se deplaseaza.
Se interzice urcarea pe tractor a persoanelor in vederea transportarii lor, indiferent de distanta. Aceasta se va permite in situatiile cand tractorul are locuri special amenajate din constructie.
Se interzice coborarea sau urcarea pe tractorul in mers.
Executantului ii este permisa intrarea intre tractor si masina agricola doar dupa oprirea motorului si decuplarea prizei de putere.
Nu se va indeparta busonul radiatorului atunci cand motorul termic este fierbinte. Asteptati ca motorul sa se raceasca, slabiti busonul lent la prima crestatura pentru a permite evacuarea presiunii si numai dupa aceea scoateti busonul.
Zilnic se va executa intretinerea tehnica a tractorului. Se vor executa, de asemenea, intretinerile tehnice periodice. Se vor verifica: functionarea normala a motorului, a aparaturii de bord si a instalatiei electrice; comenzile si etanseitatea sistemelor de alimentare, racire, ungere si instalatia hidraulica.
Este interzis cu desavarsire sa se faca plinul langa cladiri sau in timp ce motorul este in functiune sau inca este cald. Se va evita varsarea carburantului pe tractor; daca acest lucru s-a produs totusi, se sterge carburantul si se asteapta ca acesta sa se evapore inainte de a porni motorul.
Este interzis accesul copiilor in apropierea tractoarelor.
Pentru a ridica si cobori masina agricola suspendata asigurati-va ca nu exista pericolul ca cineva sa fie lovit.
Se interzice intrarea sub tractor pentru examinarea lui inainte de a opri motorul si de a bloca franele la pozitia franat.
Inainte de a cobori de pe tractor, conducatorul va opri motorul, va frana si va introduce parghia schimbatorului de viteze intr-o treapta inferioara de viteza sau mers inapoi. Daca tractorul urmeaza sa fie oprit timp mai indelungat, masina agricola nu trebuie lasata in pozitie suspendata. Se interzice urcarea pe masina remorcata daca aceasta nu este prevazuta cu un loc special construit pentru lucratorul de deservire.
Daca se fac deplasari la distanta, indiferent daca masina agricola suspendata are sau nu scaun pentru lucratorul de deservire, urcarea lui pe masina este interzisa.
Inainte de efectuarea manevrei de intoarcere a tractorului, trebuie verificat ca nimeni sa nu se afle in raza de actiune a masinii agricole suspendate.
La suspendarea masinii agricole de tractor se interzice intrarea in spatiul dintre tirantii laterali ai mecanismului de suspendare.
Cuplarea si introducerea bolturilor de cuplare ai a bolturilor autoblocante se vor face numai prin partile laterale.
Se interzice intrarea sub utilajele agricole in timpul reglarii mecanismului de suspendare si al curatarii organelor de lucru.
Nu se vor folosi curele uzate (ele se pot rupe in timpul lucrului si pot provoca accidente).
La lucrarile cu tractorul pe terenurile in panta nu au voie sa lucreze decat conducatori cu experienta si vechime in munca.
Lucrarile agricole mecanizate pe terenurile in panta se vor efectua numai ziua si numai dupa ce s-a facut identificarea tarlalei si s-au marcat locurile periculoase. Inainte de inceperea lucrului se va verifica starea tehnica a tractorului si masinii agricole.
Se interzice la lucrarile in panta folosirea separata a pedalelor de frana care trebuie sa fie permanent cuplate.
Urcarea pe tractoarele echipate cu cadre de rezistenta si cabine se va face cu atentie, pentru a preintampina accidentarile prin alunecarea piciorului. Urcarea si coborarea se vor face cu atentie si numai pe partea laterala.
Daca, in timpul lucrului, apare pericolul de rasturnare a tractorului, este interzis a se sari afara din cabina. In aceasta situatie, conducatorul tractorului trebuie sa se tina puternic de volan, sa se sprijine bine in scaun si in picioare, iar insotitorii se vor tine de manere.
La coborarea de pe panta, este interzisa scoaterea tractorului din viteza, intrucat in acest caz tractorul capata o viteza mare si nu mai poate fi folosita frana de motor.