Va informam ca in Clasificarea ocupatiilor din Romania vor avea loc modificari si completari, in curand.
Concret, vorbim despre Ordinul nr. 3.162/2.412/2024 al ministrului muncii si solidaritatii sociale si al presedintelui Institutului National de Statistica privind modificarea si completarea Clasificarii ocupatiilor din Romania — nivel de ocupatie (sase caractere), aprobata prin Ordinul ministrului muncii, familiei si protectiei sociale si al presedintelui Institutului National de Statistica nr. 1.832/856/2011 a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 1245 din 11.12.2024.
Iata ce modificari vor aparea in COR:
Art. I. — Clasificarea ocupatiilor din Romania — nivel de ocupatie (sase caractere), aprobata prin Ordinul ministrului muncii, familiei si protectiei sociale si al presedintelui Institutului National de Statistica nr. 1.832/856/2011, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 561 din 8 august 2011, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza cu noile ocupatii practicate in cadrul economiei nationale, prevazute in lista din anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
ANEXA - LISTA ocupatiilor practicate in cadrul economiei nationale care modifica si completeaza Clasificarea ocupatiilor din Romania — nivel de ocupatie (sase caractere)
Nr. crt. / Denumirea ocupatiei / Codul COR
1. Artist/Artista fotograf 265112
2. Operator umplere recipiente gaze naturale comprimate pentru vehicule (GNCV) 818308
3. Operator umplere recipiente hidrogen 818309
Se muta ocupatia „tehnician de scufundare" din grupa de baza 7541 „Scafandri" in grupa de baza 7412 „Mecanici si instalatori de echipamente electrice", la codul 741217.
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Portal Codul Muncii
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Se muta ocupatia „operator barocamera" din grupa de baza 7541 „Scafandri" in grupa de baza 7412 „Mecanici si instalatori de echipamente electrice", la codul 741218.
Clasificarea ocupatiilor din Romania
Pentru angajarea intr-o functie/ocupatie conform C.O.R. este necesara o anumita formare profesionala necesara desfasurarii activitatii respective, dobandita fie in cadrul sistemului national de invatamant astfel cum este reglementat la ora actuala prin Legea nr. 1/2011, fie prin programe de formare profesionala in sistemul de formare profesionala a adultilor, conform Ordonantei Guvernului nr. 129/2000 privind formarea profesionala a adultilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si Normelor de aplicare ale Ordonantei Guvernului nr. 129/2000, aprobata prin Hotararea Guvernului nr. 522/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.
Asadar, ocuparea functiilor/meseriilor existente la nivelul unui angajator se realizeaza in baza calificarii/specializarii detinute de candidatul la post, cu exceptia acelor ocupatii pentru care nu este necesara calificarea.
Daca nu au obtinut prin sistemul de invatamant o calificare care sa ii permita sa desfasoare o anumita activitate, persoanele au posibilitatea continuarii formarii profesionale prin obtinerea unei calificari in cadrul unui program de formare profesionala a adultilor prin furnizori de formare profesionala sau prin calificarea la locul de munca.
In plus, pentru certificarea competentelor obtinute deja de persoane se poate recurge la evaluarea si certificarea prin centrele de evaluare a competentelor profesionale obtinute pe alte cai decat cele formale
...mai multe in lucrarea Noul COR - Clasificarea Ocupatiilor din Romania, detalii AICI >>>