Veniturile din alte surse - ce reprezinta si ce OBLIGATII au persoanele in cauza?

veniturile din alte surseVeniturile din activitati de prestari serviciivenituri din alte surse contributii sociale
Veniturile din alte surse - ce reprezinta si ce OBLIGATII au persoanele in cauza?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Veniturile din alte surse sunt acele venituri identificate ca fiind impozabile, care nu se incadreaza in categoriile celorlalte venituri. Reglementarea legala a acestor venituri o regasim la art. 114 si art. 176 din Codul fiscal.
 
Exemplu
  1. Intra in categoria veniturilor din alte surse veniturile realizate fara a avea caracter de continuitate in baza unei conventii civile de persoanele fizice neinregistrate fiscal.
  2. Vorbim asadar de conventiile civile incheiate de persoanele fizice neinregistrate fiscal. Veniturile obtinute in baza acestor conventii sunt veniturile din alte surse cel mai des intalnite in practica.
 
Iti prezentam o lucrare de peste 1.000 de pagini, marca Rentrop & Straton, in care gasiti raspunsul la ORICE intrebare de legislatia muncii! Raspunsurile sunt complete si permanent la zi, DETALII AICI >>>
 
ATENTIE!
 
Veniturile din activitati de prestari servicii se incadreaza in categoria veniturilor din alte surse daca nu au caracter de continuitate. Daca activitatea este desfasurata cu regularitate, in mod continuu, pe cont propriu si urmarind obtinerea de venituri, persoana care o presteaza trebuie sa se inregistreze si sa se autorizeze anterior inceperii activitatii. In acest caz, activitatea prestata nu va genera venituri din alte surse, ci venituri din activitati independente, iar persoana fizica are obligatia de a se inregistra si a se autoriza anterior realizarii veniturilor.
 
Persoanele care obtin venituri din alte surse nu au obligatii de completare a Registrului de evidenta fiscala si de conducere a evidentei contabile.
 
Impozitul pe venit se calculeaza prin retinere la sursa la momentul acordarii veniturilor de catre platitorii de venituri, prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului brut. Impozitul calculat si retinut reprezinta impozit final. Impozitul astfel retinut se plateste la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost reti nut.
 
Impozitul pe venit se declara de platitor in:
 
– formularul 100 „Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare perioadei de raportare“;
 
– formularul 205 „Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa, veniturile din jocuri de noroc si castigurile/pierderile din investitii, pe beneficiari de venit“ pana in ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat.
 
Persoanele fizice datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate daca estimeaza venituri anuale cumulate cel putin egale cu 6 salarii de baza minime brute pe tara din una sau mai multe surse de venituri. Incadrarea in acest plafon se analizeaza prin luarea in calcul a urmatoarelor venituri:
 
a) venitul net/brut sau norma de venit din activitati independente;
b) venitul net din drepturi de proprietate intelectuala, stabilit dupa acordarea cotei de cheltuieli forfetare;
c) venitul net distribuit din asocieri cu persoane juridice;
d) venitul net sau norma de venit, dupa caz, pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor;
e) venitul si/sau castigul din investitii. In cazul veniturilor din dividende si din dobanzi se iau in calcul sumele incasate;
f) venitul net sau norma de venit, dupa caz, pentru veniturile din activitati agricole, silvicultura si piscicultura;
g) venitul brut si/sau venitul impozabil din alte surse.
 
Contributia la sistemul asigurarilor sociale sanatate se datoreaza pentru veniturile cumulate (venituri nete din activitati independente, venituri din asocierea cu o persoana juridica, venituri nete din cedarea folosintei bunurilor, venituri din investitii, venituri nete din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, venituri brute din alte surse, de finite conform Codului fiscal), cu exceptia veniturilor din salarii.
 
Baza anuala de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate o reprezinta:
 
a) nivelul a 6 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei, in cazul veniturilor realizate cuprinse intre 6 salarii minime brute pe tara inclusiv si 12 salarii minime brute pe tara;
b) nivelul de 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei, in cazul veniturilor realizate cuprinse intre 12 salarii minime brute pe tara inclusiv si 24 de salarii minime brute pe tara;
c) nivelul de 24 de salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei, in cazul veniturilor realizate cel putin egale cu 24 de salarii minime brute pe tara.
 
Nu exista exceptii de la plata contributiei la sistemul de asigurari sociale de sanatate pentru veniturile din alte surse. Astfel, persoanele fizice care realizeaza venituri din alte surse datoreaza contributie la sistemul de sanatate chiar daca realizeaza si alte venituri cum ar fi venituri din salarii, venituri din pensii etc.
Persoanele fizice care realizeaza venituri din alte surse si datoreaza contributia la sistemul de sanatate au obligatia sa declare contributia in declaratia unica.
 
...mai multe in Consilier Codul Muncii, in care iti va lua doar un MINUT sa gasesti solutia! Sunt explicate pe larg inclusiv noutatile privind contractele colective de munca, concediul paternal, impozitarea bacsisului, zilele libere pentru bugetari, angajarea strainilor, DETALII AICI >>>

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
veniturile din alte surseVeniturile din activitati de prestari serviciivenituri din alte surse contributii sociale

Data aparitiei: 27 Martie 2023
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Veniturile din alte surse - ce reprezinta si ce OBLIGATII au persoanele in cauza? Nota: 5 din 5 - 4 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Acordarea deducerilor personaleIntrebare: Avem urmatoarea situatie, un angajat care are salariu de incadrare de 10257 si o persoana in intretinere copil de 1 an, ore lucrate in luna 96 in valoare de 4103 , CM neimpozabil cod boala 08 -64 ore in valoare de 5053, Tichete de masa 280 lei, Alte sume 156. Venit brut 9592. Intrebarea este daca aceasta persoana beneficiaza deducere? Daca ne raportam la venitul brut atunci persoana nu beneficiaza de deducere, daca ne raportam la Venitul brut impozabil atunci beneficiaza de deducere. La care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]