Deducerea personala si deducerea personala suplimentara - mod de CALCUL

Gabriela Dita
Gabriela Dita
25 Noiembrie 2024
25 Noiembrie 2024
Gabriela Dita
Gabriela Dita
Deducerea personaladeducerea personala suplimentaraart 77 codul fiscal
Deducerea personala si deducerea personala suplimentara - mod de CALCUL
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Va informam ca, potrivit art. 77 alin. (1) din Codul fiscal, persoanele fizice prevazute la art. 59 alin. (1) lit. a), alin. (2) si (2^1) au dreptul la deducerea din venitul net lunar din salarii a unei sume sub forma de deducere personala, acordata pentru fiecare luna a perioadei impozabile numai pentru veniturile din salarii la locul unde se afla functia de baza.

 

Potrivit art. 77 alin. (2) din Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, deducerea personala cuprinde:

1) deducerea personala de baza si
2) deducerea personala suplimentara


Pentru a intelege mai bine aceste definitii, am luat drept punct de plecare un studiu de caz prezentat pe PortalCodulMuncii:

"Cum se calculeaza deducerea personala si deducerea personala suplimentara?"

Raspunsul specialistilor: 

Potrivit legii:

1) Deducerea personala de baza

Incepand cu veniturile aferente lunii ianuarie 2023, deducerea personala de baza se acorda pentru persoanele fizice care au un venit lunar brut de pana la 2.000 de lei peste nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata aprobat prin hotarare a Guvernului, in vigoare in luna de realizare a venitului.

In situatia in care, in cursul aceleiasi luni, se utilizeaza mai multe valori ale salariului minim brut pe tara, se ia in calcul valoarea cea mai mica a salariului minim brut pe tara.

Persoana in intretinere poate fi sotia/sotul, copiii sau alti membri de familie, rudele contribuabilului sau ale sotului/sotiei acestuia pana la gradul al doilea inclusiv, ale carei venituri, impozabile si neimpozabile, nu depasesc lunar 20% din salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata.
In categoria "alt membru de familie aflat in intretinere" se cuprind rudele contribuabilului si ale sotului/sotiei acestuia pana la gradul al doilea inclusiv.

2) Deducerea personala suplimentara

Deducerea personala suplimentara se acorda astfel:
a) 15% din salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata pentru persoanele fizice cu varsta de pana la 26 de ani, care realizeaza un venit lunar brut de pana la 2.000 de lei peste nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata aprobat prin hotarare a Guvernului, in vigoare in luna de realizare a venitului.
b) 100 de lei lunar pentru fiecare copil cu varsta de pana la 18 ani, daca acesta este inscris intr-o unitate de invatamant, parintelui care realizeaza venituri din salarii, indiferent de nivelul acestora.

Astfel, cu privire la deducerea personala suplimentara de 15% se acorda persoanele fizice cu varsta de pana la 26 de ani, care realizeaza un venit lunar brut de pana la 2.000 de lei peste nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata.

Conform Normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal:
In cazul in care un angajat care obtine venituri din salarii la functia de baza se muta in cursul unei luni la un alt angajator, calculul impozitului se face pentru fiecare sursa de venit (loc de realizare a venitului).

Deducerea personala se acorda numai de primul angajator, in limita veniturilor realizate in luna respectiva, pana la data lichidarii.

Daca reangajarea are loc in aceeasi luna cu lichidarea, la stabilirea bazei de calcul pentru determinarea impozitului lunar aferent veniturilor realizate in aceasta luna de la angajatorul urmator nu se va lua in calcul deducerea personala.

Astfel, textul prevede doar ca deducerea personala se acorda de angajatorul anterior.

Prin faptul ca angajatorul initial calculeaza deducerea personala nu inseamna ca salariatul nu isi poate stabili in cursul acelei luni functia de baza la noul angajator dar nu va beneficia de deduerea personala decat de la primul angajator.

GHID complet privind contributiile aferente veniturilor impozabile si neimpozabile! O lucrare unica pe piata lucrarilor dedicate domeniului salarizarii! Beneficiati de explicatii clare si profesioniste oferite de specialistul Rodica Mantescu, detalii AICI >>>

Astfel, la calculul salariului net, din venitul brut se scad contributiile sociale, deducerea personala de baza (daca este cazul) si deducerea suplimentara de 100 lei sau de 15% (daca este cazul). Asupra rezultatului se calculeaza impozitul pe venit, castigul salariatului este de 10 lei si nu de 100 lei.


Un raspuns oferit in noiembrie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.

NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]