Raspuns:
Conventia civila se incheie de regula pentru activitati independente, profesii liberale, mai pe scurt pentru acele activitati care nu au caracter dependent. Caracterul dependent al activitatii este dat de programul de lucru, cat si resursele utilizate - daca acestea sunt ale angajatorului, pe cheltuiala lui, sau ale persoanei care desfgasoara activitate in baza conventiei.
Avantaje: o mai mare libertate in privinta timpului de lucru, nu necesita de cele mai multe ori prezenta la biroul angajatorului in mod frecvente. Se potriveste foarte bine cu activitati prestate in afara sediului angajatorului. Se platesc contributii obligatorii, insa in procent mai mic.
Dezavantaje: Fata de un CIM, nu aveti aceleasi drepturi ca un salariat: zile libere de sarbatoare, concediu de odihna, asigurarea controlului medical. In cazul unui accident in timpul activitatii, angajatorul nu isi asuma responsabilitatea, nefiind obligat de lege. Mai mult, nu se plateste contributia pentru concedii si indemnizatii medicale, asa cum se intampla in cazul unui CIM.
Pentru orice activitate. Insa aceasta trebuie sa aiba caracter ocazional, trecator.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
40 Modele de Regulament Intern
Legis Plus Legislatia Muncii
Totodata, pentru incheierea conventiei civile este neceasar ca activitatea:
- sa nu fie inscrisa in obiectul de activitate al unitatii si nici prevazuta a se realiza prin posturile cuprinse in statutul de functii al unitatii;
- pentru o asemenea activitate nu se pot stabili cu exactitate timpul de munca, calificarea executantului, mijloacele de realizare;
- pentru realizarea activitatii nu se justifica incadrarea de personal cu contract individual de munca, nici chiar cu timp partial.
De asemenea, muncitorul necalificat se poate incadra in constructii daca activitatea este una ocazionala.
Pentru conventiile civile se retin si se vireaza impozitul de 10% (se poate opta si pentru retinerea impozitului integral - 16%), contributia pentru pensii de 10,5% si contributia pentru sanatate in procent de 5,5%. Contributia pentru somaj nu mai este obligatorie.