Inspectia Muncii: amenzi de peste 660.000 de lei pentru nerespectarea activitatilor de prevenire si protectie

Isabela Alexe
Isabela Alexe
18 Iunie 2024
18 Iunie 2024
Isabela Alexe
Isabela Alexe
inspectia muncii amenziservicii externe amenzi
Inspectia Muncii: amenzi de peste 660.000 de lei pentru nerespectarea activitatilor de prevenire si protectie
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Recent, Inspectia Muncii a aplicat amenzi in valoare de 660.000 de lei unor companii si societati pentru modul in care serviciile externe, responsabile cu activitatile de prevenire si protectie, au incalcat obligatiile legale.
 
Aceste informatii au fost furnizate de Inspectia Muncii, intr-un comunicat de presa si citate de Agerpres.
 
Evitati amenzi de pana la 8.000 de lei avand instructiuni proprii de SSM!
 
Previn accidentele de munca, salveaza vieti, va scutesc de pierderi materiale sau chiar de inchisoare, detalii AICI >>>
 
Campania nationala privind verificarea modului in care serviciile externe respecta obligatiile legale si a activitatilor de prevenire si protectie pe care le desfasoara in intreprinderi/unitati s-a desfasurat in perioada 29 mai - 7 iunie 2024 si s-a finalizat cu verificarea a 1.707 unitati care au apelat la servicii externe si a 1.631 de servicii externe.
 

Nereguli de munca constatate de catre Inspectia Muncii

 
Ca urmare a controalelor, inspectorii de munca au constatat 1.092 de neconformitati fata de prevederile legale din domeniul securitatii si sanatatii in munca, pentru care au dispus 1.093 de masuri si au aplicat 789 de sanctiuni contraventionale, din care 117 amenzi in valoare de 660.000 lei.
 
Cele mai frecvente neconformitati constatate in intreprinderile/unitatile controlate care au apelat la servicii de prevenire si protectie au fost, printre altele: contractele incheiate cu serviciile externe nu contin toate activitatile de prevenire si protectie care se desfasoara de catre serviciul extern sau clauze privind solutionarea litigiilor aparute intre parti; in contractele de prestari servicii incheiate cu serviciile externe nu este mentionat modul de colaborare cu lucratorul desemnat; contracte de prestari servicii neactualizate in forma scrisa (termen de valabilitate depasit) sau fara stabilirea valabilitatii.
 
De asemenea, serviciul extern nu a efectuat periodic verificari la locurile de munca cu informarea, in scris, a angajatorului asupra deficientelor constatate si a masurilor propuse in vederea remedierii acestora, iar masurile necesare pentru revizuirea planului de prevenire si protectie pentru anul 2024, compus din masuri tehnice, sanitare si organizatorice care sa fie in concordanta cu riscurile specifice de la toate locurile de munca nu au fost luate.
 

Activitatea serviciilor externe

 
"Este important ca toti angajatorii sa retina si sa constientizeze faptul ca, indiferent de domeniul de activitate, punerea in aplicare a prevederilor legale in domeniul SSM reprezinta o conditie pentru imbunatatirea mediului de munca, asigurarea unor locuri de munca sigure si, implicit, reducerea incidentei accidentelor de munca si, de asemenea, faptul ca nu sunt exonerati de responsabilitatile lor in domeniul SSM daca au apelat la servicii externe. In cadrul campaniei, a fost distribuit angajatorilor un chestionar de opinie privind activitatea desfasurata de catre serviciile externe de prevenire si protectie in unitatile lor. Au fost completate 1.732 chestionare de opinie, in urma carora s-a constatat ca 1.420 angajatori, respectiv 82% din totalul respondentilor, apreciaza activitatea desfasurata de catre serviciile externe cu care au contract ca fiind foarte buna. 267 de angajatori (15,4% din totalul respondentilor) apreciaza activitatea desfasurata de catre serviciile externe cu care au contract ca fiind buna, iar 2,3% dintre respondenti apreciaza activitatea desfasurata de catre serviciile externe ca nesatisfacatoare sau satisfacatoare. De asemenea, se constata ca 789 angajatori, respectiv 51,7% din totalul respondentilor, considera ca activitatea serviciilor externe inregistreaza o imbunatatire fata de anii anteriori", a declarat in comunicatul citat, Mihai Nicolae Uca, inspector general de stat adjunct.
 
Au mai fost semnalate erori precum: neintocmirea de instructiuni proprii pentru toate activitatile desfasurate; evaluari de riscuri incomplete sau neactualizate, fise de instruire completate necorespunzator si instruire periodica fara demonstratii practice; lipsa semnalizarii SSM sau semnalizare necorespunzatoare, lipsa controlului medical la angajare si a masurilor de prim ajutor; nepurtarea echipamentului de protectie corespunzator riscurilor, concluzioneaza Inspectia Muncii.

NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie la legea pensiilor!

Vizionati webinarul GRATUIT

"Noua lege a pensiilor"
Noua lege a pensiilor

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Vizionati webinarul GRATUIT
“Noua lege a pensiilor”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la legea pensiilor!
Vizionati webinarul GRATUIT

"Noua lege a pensiilor"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]