Contributiile sociale pentru conventiile civile

23 Martie 2012
23 Martie 2012
contributiiasigurari socialeconventii civilecodul civil
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Intrebare:
Ce contributii se retin pentru persoanele incadrate cu contract civil, pentru toate categoriile:
- activitate dependenta si repetitiva,
- activitate independenta si ocazionala
- activitate dependenta si ocazionala
- activitate independenta si repetitiva?
Ce contributii datoreaza angajatorul, in aceste cazuri?
Care este tratamentul fiscal pentru anul 2011 si 2012?
Angajatorul poate suporta indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca (pe baza concediilor medicale) pentru persoanele incadrate cu contract civil? Daca societatea alege sa retina si sa plateasca toate contributiile pentru venituri care ar fi considerate dependente conform criteriilor exprimate in OUG 82/2010, ce implicatii juridice ar avea?


Raspuns:
Consideram ca nu este posibila prestarea unei activitati dependente sau repetitive in baza unui contract incheiat potrivit Codului civil.

Astfel, veniturile obtinute in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil sunt calificate de Codul fiscal drept venituri din activitati independente.

Contributiile sociale datorate pentru veniturile obtinute in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil sunt reglementate de art. III din OUG 58/2010 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal si alte masuri financiar-fiscale cu modificarile si completarile ulterioare.

Conform alin. (2) al acestui articol, asupra veniturilor rezultate din activitati profesionale desfasurate in baza contractelor/conventiilor incheiate potrivit Codului civil, se datoreaza contributiile individuale de asigurari sociale si asigurari pentru somaj.

Obligatia declararii, calcularii, retinerii si platii contributiilor individuale de asigurari sociale si de asigurari pentru somaj, corespunzatoare veniturilor rezultate din activitati profesionale desfasurate in baza contractelor/ conventiilor incheiate potrivit Codului civil, revine platitorului de venit.

Potrivit alin. (5) al art. III din OUG 58/2010, persoanele asigurate in alte sisteme, neintegrate sistemului public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, si persoanele care au calitatea de pensionari nu datoreaza contributiile individuale la sistemul asigurarilor sociale si la sistemul asigurarilor pentru somaj.

Astfel, in cazul in care prestatorul serviciilor este pensionar, platitorul veniturilor nu are obligatia de a retine contributiile individuale la sistemul asigurarilor sociale si la sistemul asigurarilor pentru somaj.

Persoana fizica care presteaza serviciul datoreaza contributia individuala la sistemul asigurarilor sociale de sanatate chiar daca realizeaza si alte venituri.

In consecinta, in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil pot fi prestate activitati independente si ocazionale. De altfel, OUG 58/2010 nu face distinctie in ceea ce priveste contributiile sociale datorate pentru veniturile obtinute in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codul civil ci numai in privinta contributiilor sociale datorate pentru veniturile din drepturi de autor.

Daca activitatea prestata in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil indeplineste unul dintre criteriile stabilit la art. 7 alin. (2) pct. 2.1 din Codul civil, dimpotriva, nu indeplineste unul dintre criteriile stabilite la pct. 19 din Normele metodologice pentru aplicarea art. 46 din Codul fiscal organele fiscale pot reconsidera activitatea astfel prestata drept activitate dependenta.

Astfel, activitatea dependenta nu poate fi prestata in baza unui contract civil incheiat potrivit Codului civil ci in baza unui contract individual de munca incheiat potrivit Codului muncii.

Incepand cu data de 01 iulie 2012 pentru veniturile obtinute in baza contractelor/conventiilor civile, contributiile sociale se datoreaza in baza Codului fiscal. Asadar, conform pct. 109 din OUG 125/2011, dupa articolul 296 indice 20, incepand cu data de 01 iulie 2012 se introduc doua noi capitole, capitolele II si III. In baza art. 296 indice 21 persoanele care obtin venituri din contracte/conventii civile nu vor datora contributia la sistemul asigurarilor sociale pentru aceste venituri daca sunt asigurate ale sistemului public de pensii, conform art. 6 alin. (1) pct. I-III si V din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, printre care regasim si veniturile obtinute in baza unui contract individual de munca precum si cele care beneficiaza de una din categoriile de pensii acordate in sistemul public de pensii.

Persoanele asigurate ale sistemului public de pensii, conform art. 6 alin. (1) pct. I-III si V din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare sunt:

- persoanele care desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca, inclusiv soldatii si gradatii voluntari;
- functionarii publici;
- cadrele militare in activitate, soldatii si gradatii voluntari, politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale;
- persoanele care realizeaza venituri de natura profesionala, altele decat cele salariale, din drepturi de autor si drepturi conexe definite potrivit art. 7 alin. (1) pct. 131 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si din contracte/conventii incheiate potrivit Codului civil.
- persoanele care isi desfasoara activitatea in functii elective sau care sunt numite in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti, pe durata mandatului, precum si membrii cooperatori dintr-o organizatie a cooperatiei mestesugaresti, ale caror drepturi si obligatii sunt asimilate, in conditiile prezentei legi, cu cele ale persoanelor prevazute la pct. I;
- persoanele care beneficiaza de drepturi banesti lunare, ce se asigura din bugetul asigurarilor pentru somaj, in conditiile legii, denumite in continuare someri;
- cadrele militare trecute in rezerva, politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare ale caror raporturi de serviciu au incetat, din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale, care beneficiaza de ajutoare lunare ce se asigura din bugetul de stat, in conditiile legii;

Astfel, persoanele care se afla in una dintre aceste situatii sau beneficiaza de una din categoriile de pensii acordate in sistemul public de pensii nu vor datora incepand cu data de 1 iulie 2012 contributia de asigurari sociale pentru veniturile obtinute in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil.

Daca nu se incadreaza la exceptii, baza de calcul a cas o reprezinta venitul brut stabilit prin contractul incheiat intre parti.

Baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale nu poate fi mai mare decat echivalentul a de 5 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat.   

Pentru contributia la sistemul asigurarilor sociale de sanatate nu sunt stabilite exceptii. Prin urmare, incepand cu 1 iulie 2012, pentru veniturile obtinute in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil se datoreaza:

- CAS in conditiile mai sus expuse daca nu se incadreaza la exceptii;

- CASS individuala.

NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]