Conventia civila sau contractul de antrepriza - Ce prevede legea si cum se raporteaza la ITM?

Irina Dumitrescu
Irina Dumitrescu
18 Noiembrie 2024
18 Noiembrie 2024
Irina Dumitrescu
Irina Dumitrescu
contractul de antreprizaConventia civila
Conventia civila sau contractul de antrepriza - Ce prevede legea si cum se raporteaza la ITM?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Conventiile civile au fost reglementate prin Legea 130/1999 privind unele masuri de protectie a persoanelor incadrate in munca.

Aceasta lege a fost abrogata si nu mai exista niciun act normativ care sa reglementeze conventiile civile.

In prezent, contractul in baza caruia se poate executa o lucrare materiala sau intelectuala este reglementat de art. 1851 din Codul civil sub denumirea de contract de antrepriza.

(1) Prin contractul de antrepriza, antreprenorul se obliga ca, pe riscul sau, sa execute o anumita lucrare, materiala ori intelectuala, sau sa presteze un anumit serviciu pentru beneficiar, in schimbul unui pret.

(2) Dispozitiile prezentei sectiuni sunt aplicabile, in mod corespunzator, si antreprizei pentru lucrari de constructii, daca sunt compatibile cu regulile particulare prevazute pentru acest contract.

Iata un studiu de caz relevant in aceasta situatie, prezentat de catre expertii de la PortalCodulMuncii:

"Cum se trateaza Conventia civila Se raporteaza la Inspectoratul Teritorial de Munca?"


Raspunsul specialistilor: 

Persoana care presteaza lucrarea materiala sau intelectuala trebuie sa fie autorizata avand in vedere reglementarile legale pe care le voi expune mai jos.

Conform art. 6 alin. (1)  din OUG 44/2008  privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, orice activitate economica desfasurata permanent, ocazional sau temporar in Romania de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale trebuie sa fie inregistrata si autorizata, in conditiile prezentei ordonante de urgenta.

Art. LVI din Legea 296/2023:

(1) Prezenta sectiune reglementeaza unele masuri de prevenire si combatere a activitatilor economice ilicite.

(2) In sensul prezentei sectiuni, expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii:
a)activitate economica - activitatea cu scop lucrativ constand in producerea, administrarea ori instrainarea de bunuri sau in prestarea de servicii, avand ca rezultat obtinerea de venituri;

b) activitate economica ilicita - activitatea economica desfasurata de catre persoanele care nu sunt organizate in conformitate cu prevederile legale in vigoare, precum si activitatea economica desfasurata cu bunuri care nu sunt insotite de documente de provenienta.
(3) Prevederile prezentei sectiuni nu sunt aplicabile activitatilor economice care se circumscriu bunurilor si domeniilor care fac obiectul unor reglementari speciale si care sunt sanctionate de aceste reglementari speciale.

(4) Sunt interzise efectuarea de activitati economice de catre persoanele care nu sunt organizate in conformitate cu prevederile legale in vigoare si efectuarea de activitati economice in perioada in care acestea sunt suspendate in conditiile prevederilor alin. (13).

(9) Constituie contraventie, daca nu a fost savarsita in astfel de conditii incat sa fie considerata, potrivit legii penale, infractiune, nerespectarea prevederilor alin. (4) si se sanctioneaza cu amenda de la 2.000 lei la 15.000 lei, daca este savarsita de persoane fizice, respectiv cu amenda de la 5.000 lei la 35.000 lei, daca este savarsita de persoane juridice.

STOP!

Stiai ca inspectorii ITM veniti in control va pot solicita nu mai putin de 160 de documente? Nicio grija! Le puteti prezenta imediat ORICE document, intocmit
fara greseala, in concordanta cu ultimele modificari legislative!

Comandati chiar acum lucrarea pe stick Contractul de Munca. 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege! Bonus! 43 de documente editabile in domeniul salarizarii CADOU, detalii AICI >>>


(10) Bunurile destinate, folosite sau rezultate din contraventia prevazuta la alin. (9), precum si sumele de bani si bunurile dobandite prin savarsirea contraventiei se confisca.

Astfel cum puteti observa, sunt interzise efectuarea de activitati economice, activitati in care se incadreaza si prestarile de servicii, de persoane care nu sunt organizate conform legii intrucat reprezinta activitati ilicite.

Organizarea potrivit legii presupune autorizarea ca persoana fizica autorizata sau constituirea unei societati.
In situatia in care activitatea este dependenta, nu poate fi prestata o persoana fizica autorizata ci se va incheia contract individual de munca.

O persoana fizica neautorizata ar putea sa incheie un contract civil doar pentru activitati cum ar fi raspunsul la un chestionar, participarea la un studiu. 

Un raspuns oferit in noiembrie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie la intocmirea DOSARELOR DE PERSONAL ale salariatilor!


Neprezentarea dosarului sau lipsa documentelor sunt vizate de ITM!

1. Ce este, asadar, acest dosar?
2. Ce documente trebuie sa cuprinda?
3. De ce sunt inspectorii ITM atat de interesati de el?
4. Cum va protejati de amenzile foarte dure?

Raspunsurile in ghidul practic: Dosarul personal al salariatului »

Explicatii, lamuriri si raspunsuri profesioniste oferite pe loc! Rezerva aici >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]