Guvernul a aprobat modificarea si completarea Legii nr. 167/2014 privind exercitarea profesiei de bona, in vederea accesului mai facil al familiilor la servicii de ingrijire si supraveghere a copilului pe timp de zi, inclusiv la accesarea ajutorului financiar acordat familiilor pentru plata serviciilor oferite de bona, in conformitate cu prevederile Legii nr. 35/2020.
Masura adoptata in data de 28.04.2022 este prevazuta in Programul de Guvernare 2021-2024.
Documentul reglementeaza ca serviciile acordate de bona sa nu mai fie supuse controlului inspectiei sociale, totodata nemaifiind aplicabile prevederile Legii nr. 197/2012 privind asigurarea calitatii serviciilor sociale.
Prin actul normativ adoptat se prevede ca exercitarea profesiei de bona sa se poata realiza si printr-un contract individual de munca incheiat de bona cu parintele sau reprezentantul legal al copilului, pe langa modalitatile existente pana la aceasta data (contract de munca incheiat de bona cu o persoana juridica sau desfasurarea activitatii bonei ca persoana fizica autorizata).
O alta modificare stabileste obligatia angajatorului care a incadrat o bona cu contract individual de munca de a-i intocmi un dosar personal pe care sa il prezinte la solicitarea inspectorilor de munca, fiind prevazute si sanctiunile pentru neintocmirea acestui dosar, informeaza Ministerul Muncii si Justitiei Sociale.
Aveti o intrebare legata de timpul de munca?
Va garantam ca in aceasta lucrare gasiti instantaneu SOLUTIA!
Ghidul practic
Totul despre timpul de munca rezolva impecabil aspecte sensibile pe care ITM-ul le verifica INTOTDEAUNA cand vine in control,
detalii AICI >>>
De asemenea, documentul ofera posibilitatea ca persoanele care au calificare de baby-sitter sa poata desfasura, in aceleasi conditii, profesia de bona. Masura urmareste cresterea accesului familiilor la servicii de ingrijire si supraveghere a copilului pe timpul zilei.
Totodata, potrivit actului normativ, contractele de prestari de servicii incheiate pentru prestarea activitatii de bona si baby-sitter care, in prezent, sunt in desfasurare, se deruleaza in baza prevederilor in baza carora au fost incheiate.
Prin Ordinul MMJS/INS nr.1786/5384/2017, in Clasificarea Ocupatiilor din Romania (COR), grupa 5311 - personal ingrjire copii, a fost inclusa si ocupatia de bona.
Conform datelor Inspectiei Muncii, pentru ocupatiile prevazute in COR, grupa 5311 - personal ingrjire copii, la data de 5 august 2021, in Registrul General de Evidenta a Salariatilor, figurau, pe baza transmiterilor efectuate de angajatori, 37 de contracte de munca active pentru ocupatia de bona, 78 pentru cea de baby-sitter, 13.925 contracte active pentru ocupatia ingrijitor de copii si 562 pentru cea de guvernanta.
Lege angajare bone
Va reamintim ca in momentul de fata mai putin de 40% dintre bone lucreaza legal, adica in baza unui contract. Practic, acestea pot fi persoane fizice autorizate sau pot fi angajate prin intermediul firmelor care ofera astfel de servicii.
Concret, parintii vor putea incheia contracte de munca, dar NU vor fi obligati sa o faca, contractele de prestari servicii vor ramane in continuare valabile si in vigoare. Ramane de vazut daca parintii vor fi receptivi la incheierea unui astfel de contract cu o bona, avand in vedere ca angajatorii romani au o serie de responsabilitati cu privire la salariatii lor.
Astfel, parintii ar trebui sa respecte legislatia in vigoare, valabila pentru orice angajator. Practic, vor fi obligati sa detina un dosar personal al bonei si sa transmita informatiile pentru Revisal.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Aplicarea facilitatilor in sectorul constructiiIntrebare: O societate desfasoara activitate conform codului CAEN 4120 a Lucrari de constructii a cladirilor rezidentiale si nerezidentiale. In anul 2019 societatea inregistreaza o cifra de afaceri de 5.083.954 lei, din care cifra de afaceri aferenta constructiilor este de 3.859.577 lei. In acest caz, in anul 2019 cifra de afaceri din constructii este inferioara pragului de 80% din cifra de afaceri (4.067.163 lei). In anul 2020, intrucat in anul precedent societatea nu a indeplinit conditiile, activitatea...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Obligatii privind stabilirea drepturilor salarialeIntrebare: O societate cu obiect de activitate Restaurante 5611, desfasoara activitatea in zile lucratoare si in weekend si salariatii primesc spor de weekend proportional cu perioada lucrata conform CIM. La intocmirea pontajului de catre administratorul restaurantului, exista situatia in care un salariat a efectuat doar 18 zile din numarul de zile lucratoare din luna respectiva, exemplu 21 zile lucratoare in acea luna. Administratorul restaurantului doreste sa plateasca salariu de baza intreg (salariu...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<