SSM: contractele de prestari servicii. Instruirea colectiva a lucratorilor

contractele de prestari serviciiInstruirea colectiva a lucratorilor
SSM: contractele de prestari servicii. Instruirea colectiva a lucratorilor
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"Cum se procedeaza cu instruirea angajatilor unei companii, numita prestator, care vor fi prezenti pe amplasamentul firmei beneficiare, o anumita perioada, conform contract de prestare de servicii dezvoltare soft, contract incheiat intre prestator si beneficiar. Specialistii prestatorului vor lucra cu program normal, probabil zilnic, cat va fi nevoie, la sediul companiei beneficiare. Se poate face instruire colectiva? Chiar daca vor fi zile cand va fi prezenta o singura persoana din partea prestatorului. Sau pot fi inregistrati, ori de cate ori vor fi prezenti la sediul beneficiarului, in registrul vizitatorului unde li se va face si o instruire cu regulile companiei beneficiare, dpdv ssm, cu prezentarea riscurilor si zonelor cu pericol. La contractul de prestari servicii anexam conventia ssm, unde sunt prevazute variantele de mai sus. Va intreb cum e cel mai bine, pentru a fi legal."
 
Raspunsul specialistilor: 
 
Ca regula generala, atunci cand in acelasi loc de munca isi desfasoara activitatea lucratori din mai multe societati, angajatorii acestora au ca si obligatii sa isi coordoneze actiunile in vederea protectiei lucratorilor si prevenirii riscurilor profesionale, luand in considerare natura activitatilor si sa se informeze reciproc despre riscurile profesionale.
 
Obligatia pe linie de SSM pe care multi angajatori o neglijeaza! Atentie, amenda ajunge la 7.000 de lei! Protejati-va cu ajutorul ghidului complet si extrem de util pe care vi-l punem la dispozitie, detalii AICI >>>
 
In acest sens, prin contractele de prestari servicii angajatorii respectivi trebuie sa includa clauze privind securitatea si sanatatea in munca.
 
De asemenea, vor fi prevazute si clauze privind raspunderile referitoare la comunicarea, cercetarea si inregistrarea unor eventuale accidente de munca. Pentru lucratorii unor prestatori de servicii din exterior care desfasoara activitati pe baza de contract, angajatorul beneficiar al serviciilor va asigura instruirea colectiva a lucratorilor respectivi privind activitatile specifice intreprinderii si/sau unitatii respective, riscurile pentru securitatea si sanatatea lor, precum si masurile si activitatile de prevenire si protectie la nivelul intreprinderii si/sau unitatii, in general.
 
De regula, se prezinta aceleasi materiale in baza carora sunt instruiti lucratorii nou angajati, delegati sau detasati in intreprindere cu ocazia instructajului introductiv-general.
 
Instruirea colectiva se va realiza de catre persoanele cu atributii in domeniul securitatii si sanatatii in munca (lucratorul desemnat, reprezentant al serviciului intern sau extern de prevenire si protectie).
 
Acest tip de instruire se consemneaza in fisa de instruire colectiva (Anexa nr. 12 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 319/2006 a securitatii si sanatatii in munca).
 
Instruirea colectiva poate fi efectuata lunar sau o data pentru intreaga perioada contractuala.
 
Dar trebuie avut in vedere ca in tabelul anexat sa fie trecuti toti salariatii prestatorului care vor desfasura activitate pe teritoriul beneficiarului chiar daca nu vor fi prezenti permanent in locatiile acestuia.
 
Fisa de instruire colectiva se intocmeste in doua exemplare, din care un exemplar se va pastra de catre angajator beneficiar care a efectuat instruirea si un exemplar se pastreaza de catre angajatorul lucratorilor instruiti.
 
Responsabilitatea angajatorului prestator este de a efectua instruirea periodica a propriilor salariati pe baza instructiunilor referitoare la activitatile acestora (mentenanta, montaje aparatura, constructii, consultanta, implementare soft etc.).
 
In situatia in care astfel de salariati sunt victimile unor evenimente produse in incinta angajatorilor beneficiari, accidentele de munca respective se inregistreaza potrivit clauzelor prevazute in acest sens in documentele incheiate.
 
Obligatia pe linie de SSM pe care multi angajatori o neglijeaza! Atentie, amenda ajunge la 7.000 de lei! Protejati-va cu ajutorul ghidului complet si extrem de util pe care vi-l punem la dispozitie, detalii AICI >>>
 
In situatia in care documentul incheiat nu prevede clauze in acest sens, clauzele nu sunt suficient de acoperitoare pentru toate situatiile sau clauzele sunt contrare prevederilor legale, accidentele de munca se inregistreaza de catre angajatorul care, in urma cercetarii, va fi gasit raspunzator de producerea accidentului.
 
De retinut!
 
Acesti lucratori trebuie sa beneficieze de o dubla instruire:
 
Instruire colectiva efectuata de catre angajatorul beneficiar al prestatiei prin care vor fi prezentate riscurile si masurile de prevenire si protectie, in mod general;
 
Instruirea periodica specifica activitatilor curente realizata de angajatorul propriu-zis.
 
Un raspuns oferit in noiembrie 2023, de catre expertii de la PortalSSM. Da click aici pentru mai multe raspunsuri oferite de catre expertii de la legislatia muncii si resurse umane.
 

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
contractele de prestari serviciiInstruirea colectiva a lucratorilor

Data aparitiei: 20 Noiembrie 2023
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

SSM: contractele de prestari servicii. Instruirea colectiva a lucratorilor Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Venituri din drepturi de autor. Contributii socialeIntrebare: Va rog sa ne spuneti in cazul unui contract de drepturi de autor in valoare de 200.000 lei. Avand in vedere ca societatea platitoare a venitului (este singurul platitor de venit pentru persoana fizica cu drepturi de autor), la cel nivel trebuie sa retina contributiile sociale? Mentionam ca deja s-au facut plati in cursul anului de 100.000 lei si s-a retinut decat impozitul pe venit. Ar trebui depusa rectificativa la data declararii impozitului pentru a cuprinde si contributiile sau putem face...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Conducatori auto. Indemnizatie de mobilitate. Diurna. CazareIntrebare: La o Societate care are ca obiect de activitate transport rutier de marfuri, pentru salariatii care sunt incadrati conducatori auto de marfa, in cazul deplasarilor se plateste indemnizatie delegare sau detasare, in functie de caz. Intrebare: 1. Pot beneficia si de indemnizatie de mobilitate, in limita plafonului neimpozabil , in cazul in care se face Act aditional cu aceasta clauza ? 2. Ar putea beneficia de prevedirie art. 76 alin. (4 1) din Codul fiscal punctul c) si anume cazarea in cazul...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2023 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2023 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2023 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
  
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2023 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]