Incepand cu 1 ianuarie 2024, domeniul salarizarii s-a modificat substantial. Au intrat in vigoare prevederile unor acte normative ca OUG 115/2023, Legea 360/2023 sau Codul muncii (art. 164 alin. 21), cu implicatii majore privind salariul de baza brut in cazul angajatilor cu o vechime mai mare de 24 luni, cumulul pensiei cu salariul, declararea si taxarea veniturilor din salarii si asimilate salariilor etc.
Si imediat, cum era de asteptat, au aparut neclaritatile: cum trebuie interpretate si aplicate noile modificari in tot felul de situatii particulare, unde noile prevederi legislative sunt (sau doar par) incomplete?
Din fericire, toate neclaritatile vor fi lamurite impecabil pe 29 februarie, in cadrul unui eveniment cu traditie, recunoscut pentru acuratetea si eficienta solutiilor oferite: Seminarul National de Salarizare si Contributii. Ca de obicei, seminarul va fi sustinut de Luminita Obaciu si Rodica Mantescu, doua specialiste al caror profesionalism desavarsit este unanim apreciat la fiecare editie.
O problema de salarizare care trebuie tratata cu maxima atentie in 2024, DETALII AICI >>>
De la 1 ianuarie 2024, pentru toti salariatii cu o vechime mai mare de 2 ani, salariul tarifar de incadrare trebuie sa fie superior salariului minim pe economie stabilit prin Hotarare de Guvern. Prevederea este mentionata in Codul muncii, la art. 164 alin. (2.1).
Si, intrucat orice modificare a contractului de munca (inclusiv majorarea salariului, in cazul de fata) se poate face doar cu acordul salariatului, rezulta ca salariatul trebuie sa fie si el de acord cu noul salariu. Dar… ce se intampla daca nu este?
Concret, angajatorul ii propune o crestere de 200 de lei, insa salariatul cere mai mult. Cei doi negociaza, nu se inteleg si contractul de munca ramane astfel in aer: pe de o parte, angajatorul trebuie sa-i mareasca salariul, fiindca asa prevede art. 164 alin. (21) din Codul muncii, dar, pe de alta parte, el nu are nicio obligatie sa accepte cresterea solicitata de salariat.
Legiuitorul nu a luat in calcul aceasta situatie si il pune, iata, pe angajator in postura de a nu-si putea indeplini obligatia legala! Sau, presupunand ca salariatul nu are obiectii si accepta orice crestere salariala, cat de mare trebuie sa fie aceasta? Daca angajatorul ii da inca 1 leu (!) la salariu, se considera ca a respectat legea?
Solutiile vor fi prezentate in cadrul Seminarului National de Salarizare si Contributii, detalii AICI >>>
Tematica Video Seminarului National de Salarizare si Contributii - Schimbari legislative, implicatii mai putin evidente
Modificari legistative in domeniul salarizarii
- Analiza detaliata a tipurilor de venituri din salarii si asimilate salariilor
- venituri netaxabile
- venituri taxabile partial
- venituri taxabile integral
- momentul recunosterii veniturilor, respectiv momentul taxarii si declararii lor. Modificari fata de anul 2023
- Facilitati fiscale constructii/ agricultura/ industria alimentara/ IT
- proratare plafon
- venituri fara facilitati
- optiune CAS
- Salariul minim
- salariul minim 24 luni
- implicatii fiscale salariul minim
- conditii aplicare netaxare 200 lei
- taxare venituri sub salariul minim
- Cumulul pensiei cu salariul – modificari incepand cu 1 ianuarie 2024
Urmariti Seminarul din fata calculatorului dvs.!
Nu puteti ajunge la eveniment? Noi va oferim solutia! Evenimentul se transmite pe platforma www.webinar.rs.ro!
Pentru a accesa platforma si a viziona Video – Seminarului National de Salarizare si Contributii aveti nevoie de:
- conexiune la internet
- date de logare (user name si parola)
Veti primi prin e-mail datele de conectare (username, parola) dupa confirmarea platii, astfel incat va puteti loga si vizualiza Video – Seminarul National de Salarizare si Contributii pe platforma www.webinar.rs.ro.
Important!
Puteti adresa intrebari in scris lectorilor in timp real, direct din platforma www.webinar.rs.ro
Veti beneficia de posibilitatea de a vizualiza Video Seminarul pana pe data de 31 martie 2024, INSCRIE-TE ACUM >>>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Salariatii nu pot renunta la perioada de preavizIntrebare: Daca angajatii renunta la perioada de preaviz, este in regula?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
SRL. Ce activitati pot presta administratoriiIntrebare: In situatia in care exista un asociat si 2 administratori, pot presta servicii ambii administratori (unul este si asociatul unic) ce tin de obiectul de activitate al societatii (transport alternativ-Bolt) fara sa detina CIM sau contract de administrare?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<