Asa cum bine stim, evaluarea riscurilor pentru securitatea si sanatatea in munca reprezinta o obligatie a angajatorilor.
Concret, angajatorul este obligat sa realizeze si sa se afle in posesia unei evaluari a riscurilor pentu securitatea si sanatatea in munca, inclusiv pentru acele grupuri sensibile la riscuri specifice.
Evaluarea riscurilor se realizeaza pentru fiecare componenta a sistemului de munca:
- executantul
- sarcina de munca
- mijloace de munca

Totul despre pontaj si programul de lucru

Ghid practic Intocmirea dosarului SSM

Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
- echipamente de munca
- mediul de munca pentru fiecare loc de munca in parte, pentru fiecare post in parte.
Evident, pentru a realiza o buna evaluare a riscurilor trebuie sa implicam lucratorii desemnati SSM si desigur si reprezentantii acestora cu raspunderi specifice in domeniul SSM De asemenea, in procesul de evaluare a riscurilor de munca trebuie sa implicam si comitetul de SSM
Mare atentie la faptul ca se dispune amenda de la 4000 de lei la 8000 de lei pentru nerespectarea de catre angajator a obligatiei de a realiza si de a fi in posesia unei evaluari a riscurilor pentru securitatea si sanatatea in munca a lucratorilor.
Nu uitam faptul ca angajatorii sunt obligati sa intocmeasca un plan de prevenire si protectie compus din masuri tehnice, sanitare, organizatorice si de alta natura, bazat pe evaluarea riscurilor. Planul de prevenire si protectie va fi aplicat corespunzator conditiilor de munca specifice unitatii.
Nu exista plan de prevenire si protectie identic de la o unitate la alta.
Evaluarea riscurilor, mai presus de tot, trebuie sa fie un proces de lunga durata, continuu si constant revizuit. Angajatorul va revizui planul de prevenire si protectie oricand este nevoie, la modificarea conditiilor de munca, atunci cand apar riscuri noi, cand se produce un eveniment si nu numai.
Planul de prevenire si protectie se supune analizei lucratorilor si/ sau reprezentantilor lor sau comitetului de securitate si sanatate in munca, dupa caz, si trebuie sa fie semnat de angajator.
Amenda este de 5.000 - 10.000 de lei pentru nerespectarea obligatiei de a intocmi planul de prevenire si protectie.
Modelul pentru planul de prevenire si protectie este prevazut in Anexa nr. 7 la HG nr. 1425 din 2007.