In momentul de fata, angajatorii sunt cei care trebuie sa plateasca impozitul pe venit si contributii sociale pentru fiecare angajat in parte, dar lucrurile s-ar putea schimba in curand.
In acest fel, se doreste ca aceasta responsabilitate sa fie a salariatilor, iar impozitul pe venit va fi transformat in impozit pe veniturile globale.
Astfel, se doreste ca aceasta responsabilitate sa fie a salariatilor, iar impozitul pe venit va fi transformat in impozit pe veniturile globale...citeste mai multe aici >>>
Dar aceasta masura nu va fi in avantajul angajatilor, a declarat Alexandra Smedoiu, director PwC Romania, pentru Mediafax. In acest sens, angajatii din mediul privat ar putea avea salarii mai mici daca Executivul nu va da o lege prin care sa oblige companiile sa majoreze veniturile cu valoarea contributiilor platite de angajator.
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
40 Modele de Regulament Intern
In opinia domniei sale, daca nu se va produce acest fapt, salariile din mediul privat vor scadea cu mult sub nivelul celor de la stat, in special daca legea salarizarii unitare va fi adoptata in forma actuala. Astfel, angajatii vor dori sa migreze spre sistemul bugetar.
Conform schimbarilor anuntate de Ministerul Finantelor, angajatorii nu vor mai retine din salariul angajatilor, in fiecare luna, impozitul pe venit, ci doar contributiile sociale.
In acest caz, angajatii vor fi nevoiti sa plateasca singuri acest impozit in cursul anului urmator.
"Depinde cum au fost negociate salariile si cu ce prevedere legala poate sa vina guvernul pentru a obliga angajatorii sa majoreze salariile cu valoarea contributiilor angajatorului, care nu vor mai fi contributiile angajatorului. In acest moment proiectul nu prevede nimic clar. Daca nu va exista aceasta obligatie, doar cei care si-au negociat salariul net se vor afla in situatia in care vor trebui sa-si plateasca contributiile din buzunarul propriu. Eu nu cred ca asta se doreste, dar se poate ajunge la asa ceva. Deoarece contributiile angajatorului sunt in acest moment undeva la circa 25%. Se va mari astfel diferenta intre salariile de la stat si cele din mediul privat. Este o situatie anormala sa ai salarii la stat mai mari decat la privat. Consecinta ar fi ca toata lumea se va lupta sa migreze din sectorul privat catre cel de stat", a declarat, pentru MEDIAFAX, Alexandra Smedoiu, director, Consultanta fiscala, PwC Romania.