Guvernul si-a asumat, astazi, raspunderea in fata Parlamentului asupra legii de modificare a Codului Muncii, intr-o sedinta comuna a celor doua Camere de la care au lipsit reprezentantii Opozitiei.
Premierul Emil Boc a rostit un discurs care a tinut aproximativ 40 de minute. Va redam cele mai importante idei:
"Prin acest Cod al Muncii am vrut o Romanie atractiva pentru investitori, o Romanie care sa ofere angajatorilor posibilitatea de a angaja mai usor. Acest Cod al Muncii este unul pentru o Romanie competitiva, pentru a aduce mai multe contributii la bugetul de stat, pentru ca mai multe persoane sa beneficieze de pensie si asigurari sociale."
In cazul concedierilor colective, exista interdictia ca angajatorul sa faca noi angajari timp de 9 luni, in acest fel incercam sa eliminam suspiciunea legata de eventuale abuzuri."
In privinta muncii la negru intervin elemente noi: se tripleaza amenzile pentru cei care utilizeaza munca la negru, iar in cazul in care sunt folositi astfel mai mult de 5 angajati, intervine si pedeapsa penala. Angajatorii care utilizeaza munca la negru nu mai au dreptul o perioada de pana la 5 ani sa participe la licitatii, sa primeasca fonduri publice sau europene
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
40 Modele de Regulament Intern
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
In cazul in care apare ideea de concediere colectiva, evaluarea se face in functie de aceste performante, nu in functie de criteriile sociale, cum este in prezent. Legea il va apara pana in panzele albe pe cei care muncesc corect si bine.
Potrivit unui raport al Forumului Economic Mondial, din 139 de tari care apar in raport, in 114 este mai usor sa iti gasesti un loc de munca decat in Romania. Romania se numara printre tarile cele mai rigide in materie de piata muncii”.
Conducerea Uniunii Social Liberale a luat decizia oficiala privind introducerea motiunii de cenzura impotriva Guvernului Boc.