Salariat declarat apt conditionat. Poate fi concediat, conform Codului Muncii?

Ioana Pavel
Ioana Pavel
30 August 2022
30 August 2022
Ioana Pavel
Ioana Pavel
salariat apt conditionatmedicina muncii salariat apt conditionatart 62 codul muncii
Salariat declarat apt conditionat. Poate fi concediat, conform Codului Muncii?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"Intrebare: Daca unul dintre salariati, avand functia de sudor a primit de la medicul de medicina muncii, fisa de aptitudini ca fiind apt conditionat cu recomandarile: de a lucra in echipa, fara lucru la inaltime, control si tratament de specialitate, iar atributiile functiei nu pot fi realizate conform acestor recomandari iar societatea nu are la dispozitie alte posturi unde ar fi posibil indeplinirea acestora, care este baza legala si care sunt pasii pe care trebuie sa-i urmam pentru desfacerea Contractului Individual de Munca."
 
• Tip societate: S.R.L.
• Numar de angajati: peste 50 angajati
• Cod CAEN: 3832
 
Raspunsul specialistului: 
 
Legea nr.53/2003 - Codul muncii republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, contine prevederi specifice doar cu privire la concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in cazul in care, prin decizie a organelor competente de expertiza medicala, se constata inaptitudinea fizica si/sau psihica a salariatului, fapt ce nu permite acestuia sa isi indeplineasca atributiile corespunzatoare locului de munca ocupat - art. 61 lit. c).
Din punct de vedere al procedurii, la art.64 din Codul muncii se prevede ca in cazul in care concedierea se dispune pentru motivul prevazut la art. 61 lit. c) angajatorul are obligatia de a-i propune salariatului alte locuri de munca vacante in unitate compatibile cu capacitatea de munca stabilita de medicul de medicina a muncii.
Tot la acelasi articol, se precizeaza ca in situatia in care angajatorul nu dispune de locuri de munca vacante potrivit celor mentionate mai sus, acesta are obligatia de a solicita sprijinul agentiei teritoriale de ocupare a fortei de munca in vederea redistribuirii salariatului, corespunzator capacitatii de munca stabilite de medicul de medicina a muncii.
 
Referitor la concedierea propriu-zisa, art. 62 alin. (1) din Codul muncii prevede in mod expres ca angajatorul are obligatia de a emite decizia de concediere in termen de 30 de zile calendaristice de la data constatarii cauzei concedierii.
 
Mai facem precizarea ca, la art. 64 alin. (5) din Codul muncii se prevede ca in cazul concedierii pentru motivul prevazut la art. 61 lit. c) salariatul beneficiaza de o compensatie, in conditiile stabilite in contractul colectiv de munca aplicabil sau in contractul individual de munca, dupa caz.
 
Insa, in opinia noastra, cazul prezentat de dumneavoastra nu se incadreaza exact in prevederile art. 61 lit. c), intrucat medicul de medicina muncii nu a declarat salariatul inapt ci apt conditionat si deci salariatul nu poate fi concediat cu acest temei.
 
In aceste conditii apreciem ca trebuie sa identificati un alt temei de incetare a contractului individual de munca, cum ar fi de exemplu incetarea raportului de munca cu acordul partilor.
 
Facem totusi precizarea ca exista si opinii conform carora situatia in care medicul de medicina muncii inscrie in fisa de aptitudini mentiunea apt conditionat sunt aplicabile prevederile legale din Codul muncii, mentionate mai sus, deoarece, practic, daca angajatorul nu are locuri de munca adaptate situatiei salariatului, ar fi vorba tot de o inaptitudine fizica ce nu permite acestuia sa isi indeplineasca atributiile corespunzatoare locului de munca si deci se poate proceda la o concediere in temeiul art. 61 lit. c).
 
Din prevederile legale de la art. 61 lit. c) si art. 64 din Codul muncii, rezulta ca etapele procesului de concediere, sunt urmatoarele:
 
- Obtinerea documentului prin care organul competent de expertiza medicala (medicul de medicina muncii) constata inaptitudinea salariatului de a-si indeplini atributiile corespunzatoare locului de munca ocupat – pe acesta il detineti deja;
- Prezentarea unei propuneri catre salariat cu privire la alt/alte loc/locuri de munca disponibile in unitate compatibile cu capacitatea de munca stabilita de medicul de medicina a muncii (art. 64 alin. (1), (3) si (4)).
sau
 
- In cazul in care nu aveti alte locuri de munca disponibile trebuie sa solicitati sprijinului agentiei teritoriale de ocupare a fortei de munca in vederea redistribuirii salariatului, corespunzator capacitatii de munca stabilite de medicul de medicina a muncii (art. 64 alin. (2) si (4)).
- Acordarea preavizului prevazut la art.75 alin.(1) din Codul muncii unde se stabileste perioada de preaviz, ce nu poate fi mai mica de 20 de zile, mentionandu-se in mod expres ca de acest drept beneficiaza persoanele concediate in temeiul art. 61 lit. c).
- Emiterea Deciziei de concediere cu respectarea prevederilor art. 62 din Codul muncii.
- Acordarea unei compensatii (art. 64 alin. (5)).
 
Un raspuns oferit la data de 25.08.2022, realizat de expertii de la PortalCodulMuncii >>>
 
NOUTATI din Legislatie muncii

S-a modificat legislatia privind acordarea DIRNEI!


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]