"Intrebare: Daca unul dintre salariati, avand functia de sudor a primit de la medicul de medicina muncii, fisa de aptitudini ca fiind apt conditionat cu recomandarile: de a lucra in echipa, fara lucru la inaltime, control si tratament de specialitate, iar atributiile functiei nu pot fi realizate conform acestor recomandari iar societatea nu are la dispozitie alte posturi unde ar fi posibil indeplinirea acestora, care este baza legala si care sunt pasii pe care trebuie sa-i urmam pentru desfacerea Contractului Individual de Munca."
• Tip societate: S.R.L.
• Numar de angajati: peste 50 angajati
• Cod CAEN: 3832
Raspunsul specialistului:
Legea nr.53/2003 - Codul muncii republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, contine prevederi specifice doar cu privire la concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in cazul in care, prin decizie a organelor competente de expertiza medicala, se constata inaptitudinea fizica si/sau psihica a salariatului, fapt ce nu permite acestuia sa isi indeplineasca atributiile corespunzatoare locului de munca ocupat - art. 61 lit. c).
Din punct de vedere al procedurii, la art.64 din Codul muncii se prevede ca in cazul in care concedierea se dispune pentru motivul prevazut la art. 61 lit. c) angajatorul are obligatia de a-i propune salariatului alte locuri de munca vacante in unitate compatibile cu capacitatea de munca stabilita de medicul de medicina a muncii.
Tot la acelasi articol, se precizeaza ca in situatia in care angajatorul nu dispune de locuri de munca vacante potrivit celor mentionate mai sus, acesta are obligatia de a solicita sprijinul agentiei teritoriale de ocupare a fortei de munca in vederea redistribuirii salariatului, corespunzator capacitatii de munca stabilite de medicul de medicina a muncii.
Referitor la concedierea propriu-zisa, art. 62 alin. (1) din Codul muncii prevede in mod expres ca angajatorul are obligatia de a emite decizia de concediere in termen de 30 de zile calendaristice de la data constatarii cauzei concedierii.
Mai facem precizarea ca, la art. 64 alin. (5) din Codul muncii se prevede ca in cazul concedierii pentru motivul prevazut la art. 61 lit. c) salariatul beneficiaza de o compensatie, in conditiile stabilite in contractul colectiv de munca aplicabil sau in contractul individual de munca, dupa caz.
Insa, in opinia noastra, cazul prezentat de dumneavoastra nu se incadreaza exact in prevederile art. 61 lit. c), intrucat medicul de medicina muncii nu a declarat salariatul inapt ci apt conditionat si deci salariatul nu poate fi concediat cu acest temei.
In aceste conditii apreciem ca trebuie sa identificati un alt temei de incetare a contractului individual de munca, cum ar fi de exemplu incetarea raportului de munca cu acordul partilor.
Facem totusi precizarea ca exista si opinii conform carora situatia in care medicul de medicina muncii inscrie in fisa de aptitudini mentiunea apt conditionat sunt aplicabile prevederile legale din Codul muncii, mentionate mai sus, deoarece, practic, daca angajatorul nu are locuri de munca adaptate situatiei salariatului, ar fi vorba tot de o inaptitudine fizica ce nu permite acestuia sa isi indeplineasca atributiile corespunzatoare locului de munca si deci se poate proceda la o concediere in temeiul art. 61 lit. c).
Din prevederile legale de la art. 61 lit. c) si art. 64 din Codul muncii, rezulta ca etapele procesului de concediere, sunt urmatoarele:
- Obtinerea documentului prin care organul competent de expertiza medicala (medicul de medicina muncii) constata inaptitudinea salariatului de a-si indeplini atributiile corespunzatoare locului de munca ocupat – pe acesta il detineti deja;
- Prezentarea unei propuneri catre salariat cu privire la alt/alte loc/locuri de munca disponibile in unitate compatibile cu capacitatea de munca stabilita de medicul de medicina a muncii (art. 64 alin. (1), (3) si (4)).
sau
- In cazul in care nu aveti alte locuri de munca disponibile trebuie sa solicitati sprijinului agentiei teritoriale de ocupare a fortei de munca in vederea redistribuirii salariatului, corespunzator capacitatii de munca stabilite de medicul de medicina a muncii (art. 64 alin. (2) si (4)).
- Acordarea preavizului prevazut la art.75 alin.(1) din Codul muncii unde se stabileste
perioada de preaviz, ce nu poate fi mai mica de 20 de zile, mentionandu-se in mod expres ca de acest drept beneficiaza persoanele concediate in temeiul art. 61 lit. c).
- Emiterea Deciziei de concediere cu respectarea prevederilor art. 62 din Codul muncii.
- Acordarea unei compensatii (art. 64 alin. (5)).
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Varsta de pensionare. Data incetare CIMIntrebare: Salariata nascuta in 23 iulie 1962, indeplineste conditiile de pensionare limita de varsta luna aceasta, octombrie 2024. Va rog, sa-mi spuneti, cu ce data trebuie sa incetez CIM, avand in vedere ca la femei varsta de pensionare este diferita?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Concediu de odihna in functie de vechimeIntrebare: Ma puteti ajuta cu o nelamurire privind acordarea zilelor concediu pt angajati, in functie de vechimea in munca? Este aceasta o posibilitate sau o obligativitate pentru angajatori? Vechimea in munca Durata minima a concediului de odihna normal (in zile lucratoare) pana la 5 ani 21 zile de la 5 la 10 ani 22 zile de la 10 la 15 ani 23 zile de la 15 la 20 ani 24 zile peste 20 ani 25 zile
vezi AICI raspunsul specialistilor <<