MODIFICARI importante in salarizare si Revisal!

Mara Dobrin
Mara Dobrin
21 Octombrie 2021
21 Octombrie 2021
Mara Dobrin
Mara Dobrin
modificari salarizareindemnizatie somaj tehnicindemnizatie parinti
MODIFICARI importante in salarizare si Revisal!
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ca modificarile din ultima vreme au creat multa valva pe piata muncii, nu mai este un secret pentru nimeni. Tocmai de aceea dorim sa-ti aducem la cunostinta subiectele cu care ar trebui sa te familiarizezi.
 
Despre toate acestea discutam in cele ce urmeaza si le poti gasi si pe Consilier Ghid, Salarizare si Contributii >>>>
 
Beneficiati in mod GRATUIT de consultanta, oferita de experti de top in legislatia muncii!
 

MODIFICARI importante salarizare, contributii si Revisal

I. Indemnizatia pentru perioada somajului tehnic

 
1) Salariati
 
- Modalitate de calcul.
- Modalitate de decontare.
 
Prin OUG 111/2021  a fost reintrodus somajul tehnic decontat din bugetul asigurarilor pentru somaj. Pana la data de 31 decembrie 2021 angajatorii vor beneficia pentru salariatii carora le suspenda contractele individuale de munca  de indemnizatii de 75% din salariul de baza, dar nu mai mult de 75% din castigul salarial mediu brut.
 
2) Alte persoane
 
PFA, intreprinderile individuale, persoane care exercita profesii liberale cum ar fi medici, avocati, persoane care obtin venituri din drepturi de autor, membii cooperatori vor beneficia de indemnizatie de somaj tehnic daca isi intrerup sau reduc activitatea.
 

II.  Indemnizatia pentru parintii care isi supravegheaza copiii

 
- Modalitate de calcul.
- Modalitate de decontare.
 
Prin OUG 110/2021 s-a stabilit ca se acorda zile libere unuia dintre parinti pentru supravegherea copiilor cu varsta de pana la 12 ani inclusiv, precum si pentru parintii care au in intretinere copii sau adulti cu handicap cuprinsi intr-o forma de invatamant in perioada in care copiii invata online. Indemnizatia este in cuantum de 75% din salariul de baza corespunzator unei zile lucratoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, MAI MULTE DETALII AICI >>>
 

III. Plata salariilor. Munca suplimentara

 
Intarzierea la plata salariilor devine contraventie prin OUG 117/2021 pentru modificarea si completarea Codului muncii.
Incalcarea de catre angajator a obligatiei de a plati salariu la data stabilita in contractul individual de munca, in contractul colectiv de munca aplicabil sau in regulamentul intern, cu mai mult de o luna, de la data de plata a salariului, stabilita in contractul individual de munca, in contractul colectiv de munca aplicabil sau in regulamentul intern se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 de lei pentru fiecare persoana careia nu i s-a platit salariul.
 
Munca suplimentara poate fi compensata intr-un perioada mai lunga de timp: in urmatoarele 90 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia, spre deosebire de reglementarea anterioara in care compensarea putea fi facuta in termen de 60 de zile calendaristice.
 
 
Ca abonat al acestei lucrarii Consilier Ghid complet de Salarizare, ReviSal si Contributii Sociale beneficiati de consultanta exact pentru speta dvs.!
 
Trimiteti intrebarea dvs. pe e-mail, oricand, si in cel mai SCURT timp unul dintre autorii lucrarii va va oferi, tot in scris, solutia dorita, excelent explicata si argumentata, detalii AICI >>>
 
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]