Vesti bune pentru pensionarii de invaliditate, avand in vedere ca Guvernul a aprobat noi criterii clare si unitare pentru incadrarea in gradele de invaliditate si evaluarea capacitatii de munca.
Potrivit unui anunt facut de Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, Familiei, Tineretului si Solidaritatii Sociale:
„Noul cadru legal deschide posibilitatea ramanerii in activitate si pentru pensionarii de invaliditate gradul I sau II, in locuri de munca sau activitati independente adaptate capacitatii lor de munca”, a declarat aceasta, potrivit site-ului ministerului.
Concret, persoanele cu invaliditate vor putea sa isi gaseasca locuri de munca, adaptate conditiei lor de sanatate.
Persoanele cu grad de invaliditate I sau II
Persoanele cu grad de invaliditate I sau II vor putea desfasura activitati profesionale care corespund capacitatii lor de munca;
Definitiile gradelor de invaliditate au fost actualizate pentru a reflecta legislatia in vigoare;
Noul cadru legal sprijina integrarea pe piata muncii si ofera mai multe oportunitati celor afectati.
Pensionarii de invaliditate si noile modificari aduse de Legea nr. 360/2023
In nota de fundamentare a proiectului care s-a aflat in dezbarere publica pe site-ul Ministerului Muncii, se pot regasi si motivele care au dus la aceasta schimbare in legislstatia actuala:
"Avand in vedere schimbarea definitiilor gradelor de invaliditate survenite prin intermediul prevederilor art. 62 alin.(1) din Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, prezentul proiect de act normativ a inglobat aceste noi definitii in descrierile tuturor deficientelor functionale, toate capitolele Hotararii Guvernului nr. 1542/2022 pentru aprobarea criteriile si normele de diagnostic clinic, diagnostic functional si de evaluare a capacitatii de munca pe baza carora se face incadrarea in gradele I, II si III de invaliditate fiind modificate corespunzator pentru a respecta legislatia cu aplicabilitate de la data de 01.09.2024.
Avand in vedere prevederile art. 62 alin.(2) din Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii conform carora, pentru oricare dintre gradele de invaliditate in functie de diminuarea capacitatii de munca si tipul raportului de munca, capacitatea de munca poate fi considerata pastrata pentru anumite activitati profesionale, au fost inserati in cadrul prezentului proiect de act normativ parametrii noi de evaluare a capacitatii de munca si s-au stabilit conditii referitoare la desfasurarea activitatilor profesionale pentru fiecare grad de invaliditate si diagnostic in parte, in vederea stabilirii unei practici unitare la nivel national de evaluare a capacitatii de munca cu emiterea unor decizii de incadrare in grad de invaliditate menite a fi intelese de fiecare pensionar de invaliditate si angajator in parte."
Puteti vedea noile criterii si parametrii de stabilire a capacitatii de munca AICI.
Pensia de invaliditate - reglementari legale in Romania
Conform Casei Nationale de Pensii Publice (CNPP), pensia de invaliditate se cuvine persoanelor care au realizat stagii de cotizare CONTRIBUTIVE in sistemul public de pensii, dar care nu au implinit varsta standard de pensionare si au capacitatea de munca diminuata din cauza:
- accidentelor de munca si bolilor profesionale, constatate conform legii;
- altor boli si accidente care nu au legatura cu munca.
Incadrarea in grad de invaliditate - procedura
Asa cum mentioneaza CNPP, evaluarea capacitatii de munca, in vederea stabilirii gradului de invaliditate se face la cerere, pana la data implinirii varstei standard de pensionare prevazute in anexa nr. 5, cu exceptia copiilor invalizi care beneficiaza de pensie de urmas, de catre medicul expert al asigurarilor sociale din cadrul cabinetelor de expertiza medicala aflate in subordinea Institutului National de Expertiza Medicala si Recuperare a Capacitatii de Munca.
Cererea si documentele medicale pentru evaluarea capacitatii de munca, se depun la cabinetul de expertiza medicala a capacitatii de munca, in functie de domiciliul solicitantului, personal sau de catre apartinator, in cazul persoanelor nedeplasabile.
Procedura de pensionare in 2025!
Ce modificari aduce noua lege a pensiilor? Iti oferim singurul ghid practic de pe piata care explica limpede absolut TOATE ASPECTELE pensionarii - Noua lege a pensiilor. Ghid practic, detalii AICI >>>
Cabinetele de expertiza medicala au sediul la nivelul caselor teritoriale de pensii, in centre medicale, ambulatorii de specialitate sau in spitale, dupa caz.
Listele cu privire la locatia cabinetelor de expertiza medicala a capacitatii de munca din subordinea INEMRCM se regasesc pe site-ul caselor teritoriale de pensii.
Actele necesare expertizarii medicale a capacitatii de munca AICI.