Va reamintim ca, potrivit art. 5 alin. (2) din Legea 16/2017 privind detasarea transnationala, reprezinta detasari transnationale:
a) detasarea unui salariat pe teritoriul Romaniei, in numele intreprinderii si sub coordonarea acesteia, in cadrul unui contract incheiat intre intreprinderea care face detasarea si beneficiarul prestarii de servicii care isi desfasoara activitatea pe teritoriul Romaniei, daca exista un raport de munca, pe perioada detasarii, intre salariat si intreprinderea care face detasarea;
b) detasarea unui salariat la o unitate sau la o intreprindere care apartine grupului de intreprinderi, situata pe teritoriul Romaniei, daca exista un raport de munca, pe perioada detasarii, intre salariat si intreprinderea care face detasarea;
c) punerea la dispozitie a unui salariat, de catre un agent de munca temporara, la o intreprindere utilizatoare stabilita sau care isi desfasoara activitatea pe teritoriul Romaniei, daca exista un raport de munca, pe perioada detasarii, intre salariat si agentul de munca temporara.
Dar cum se va proceda cand salariati din alta tara din UE sunt detasati in Romania? Iata un studiu de caz relevant in acest sens, prezentat de expertii de la PortalCodulMuncii:
"Daca la firma noastra vor veni salariati de la alta firma din spatiul UE pentru servicii tehnice de mentenanta pe o perioada mai lunga, suntem obligati sa anuntam Inspectoratul Judetean pentru Imigrari?"
Raspunsul specialistilor:
Incepem prin a va preciza ca situatia expusa se incadreaza la detasare transnationala, la lit. a) de mai sus (art. 5 alin. (2) din Legea 16/2017).
Conform art.7 din Normele Metodologice privind detasarea salariatilor in cadrul prestarii de servicii transnationale pe teritoriul Romaniei aprobate prin HG 337/2017 angajatorii care detaseaza salariati in Romania din alte state membre UE au obligatia de a transmite inspectoratului teritorial de munca in a carui raza teritoriala urmeaza sa se desfasoare activitatea o declaratie privind detasarea transnationala a salariatilor, al carei model este prevazut in anexa la aceste norme, in limba romana, cu minimum o zi lucratoare inaintea inceperii activitatii.
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile
Ghidul HR-istului
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Apoi, angajatorul din alt stat membru UE are obligatia de a transmite inspectoratului teritorial de munca in a carui raza teritoriala urmeaza sa se desfasoare activitatea, orice modificare a elementelor prevazute in declaratia privind detasarea transnationala a salariatilor in termen de 5 zile lucratoare de la data producerii acesteia.
Modelul declaratiei se regaseste in anexa Normelor de aplicare a Legii 16/2017 (il atasam prezentului raspuns).
Prin urmare, instiintarea ITM se faca de angajatorul din alt stat membru UE care detaseaza salariati in Romania.
Prin aceasta declaratie, angajatorul din alt stat membru UE desemneaza si o persoana sa asigure legatura cu autoritatile competente din Romania. Aceasta persoana are obligatia de a pune la dispozitia inspectorilor de munca, la solicitarea acestora, documentele necesare realizarii controlului privind respectarea conditiilor de munca prevazute la art. 6 din Legea 16/2017 si anume:
De asemenea, angajatorul din alt stat membru UE are si obligatia de a detine si de a pune la dispozitia inspectorilor de munca, la solicitarea acestora, precum si de a pastra intr-un loc accesibil si identificabil in mod clar pe teritoriul Romaniei, pe perioada detasarii transnationale, copii, in format electronic sau pe suport hartie, ori copii ale documentelor echivalente privind:
1. contractul de munca sau un document echivalent, iar in cazul in care este necesar ori relevant, informatii suplimentare referitoare la durata angajarii, moneda in care se face plata salariului, prestatiile in natura sau in bani de care beneficiaza salariatul pe durata detasarii transnationale, conditiile care reglementeaza repatrierea salariatului;
2. salariul si dovada platii acestuia;
3. durata timpului de lucru si fisa de prezenta;
Dupa terminarea perioadei de detasare, angajatorul din alt stat membru UE are obligatia de a furniza documentele privitoare la detasare, la cererea Inspectiei Muncii sau a inspectoratelor teritoriale de munca, in termen de cel mult 20 de zile lucratoare de la momentul primirii solicitarii. Obligatia se mentine timp de 3 ani dupa terminarea perioadei de detasare transnationala. Documentele vor fi furnizate traduse in limba romana. In acest scop, angajatorul din Alt stat membru UE are obligatia de a desemna o persoana care sa asigure legatura cu autoritatile competente nationale si care sa trimita si sa primeasca documente si/sau avize, daca este cazul.
Societatea din Romania la care sunt detasati salariatii din alt stat membru UE are obligatia de a pastra toate documentele privitoare la detasare si de a le pune la dispozitia inspectorilor lor de munca la solicitarea acestora.
IMPORTANT!
Acest ghid va ofera raspunsul la orice intrebare legata de detasarea transnationala in tarile UE! Detasarea transnationala a salariatilor, care explica in detaliu regulile cu privire la detasarea lucratorilor din si in Romania, inclusiv modificarile aduse de Ordinul 874/2023 privind reincadrarea fiscala a diurnei.
Din lucrare aflati ce obligatii aveti, DETALII AICI >>>
Societatea din Romania trebuie sa depuna formularul 222 Declaratie informativa privind inceperea/incetarea activitatii persoanelor fizice care desfasoara activitate in Romania si care obtin venituri sub forma de salarii din strainatate atat la inceperea activitatii salariatilor in Romania cat si la incetarea ei.
Angajatorul din alt stat membru UE trebuie sa solicite din statul respectiv si sa prezinte angajatorului roman precum si autoritatilor din Romania, la solicitarea acestora, documentul portabil A1 pentru salariat. In lipsa documentului portabil A1, contributii sociale se platesc in Romania.
Societatea din Romania nu are obligatii privind declararea si plata taxelor salariale pentru veniturile platite salariatilor de societatea din alt stat membru UE.
Un raspuns oferit in ianuarie 2025, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.