Pentru a acoperi deficitul de forta de munca inregistrat in domenii precum cel al constructiilor de cladiri, de drumuri, in restaurante, transporturi rutiere, hoteluri, panificatie etc., Ministerul Muncii a propus, pentru anul 2022, un contingent de 100.000 de lucratori straini nou admisi pe piata.
Datele inregistrate Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) arata ca, in perioada ianuarie – august 2021, 264.983 de locuri de munca erau vacante, 50.924 dintre acestea fiind declarate in mod repetat de angajatori din cauza ca nu s-au putut ocupa, informeaza printr-un
comunicat de presa institutia citata.
”Din evaluarile noastre, oferta de locuri de munca din partea angajatorilor se ridica la aproximativ 480.000, iar cererea din partea oamenilor care doresc sa se angajeze este de aproximativ 200.000. Pentru a sprijini angajatorii sa acopere aceasta lipsa a fortei de munca, Guvernul va majora anul viitor numarul de avize acordate muncitorilor straini la 100.000 de lucratori. Acest lucru nu inseamna ca 100.000 de lucratori vor veni in Romania, ci ca dam posibilitatea tuturor angajatorilor din tara sa apeleze la resursa umana din strainatate, daca nu gasesc angajati romani, astfel incat afacerile lor sa nu intre in blocaj. Este o decizie economica fireasca, pe care au adoptat-o si alte tari, pentru ca prioritatea o reprezinta dezvoltarea economica”, a declarat ministrul Muncii, Raluca Turcan.
Pe parcursul acestui an, a crescut substantial numarul de adeverinte solicitate de angajatori agentiilor teritoriale ale ANOFM, necesare pentru obtinerea avizului eliberat de Inspectoratul General pentru Imigrari in vederea incadrarii in munca a strainilor pe teritoriul Romaniei.
Astfel, in perioada ianuarie – august 2021, 6.518 de firme au solicitat eliberarea de adeverinte pentru 83.338 de locuri de munca vacante pentru care nu a existat forta de munca disponibila pe piata muncii din Romania, fata de un numar de 4.135 firme pentru 49.200 de locuri de munca disponibile, in aceeasi perioada a anului trecut.
Potrivit Ordonantei Guvernului nr. 25/2014, cu modificarile si completarile ulterioare, art. 7, alin. 2, lit. a, strainii pot fi incadrati in Romania numai daca "angajatorul a depus diligente pentru ocuparea locului de munca vacant de catre un cetatean roman, de catre un cetatean al unui alt stat membru al Uniunii Europene sau al Spatiului Economic European, de catre un cetatean al Confederatiei Elvetiene sau de catre un strain titular al dreptului de sedere pe termen lung pe teritoriul Romaniei".
Contingentul de lucratori straini nou-admisi pe piata fortei de munca se stabileste anual, prin hotarare a Guvernului, la propunerea Ministerului Muncii si Protectiei Sociale. Reamintim ca, pentru anul in curs, a fost stabilit initial un contingent de 25.000 de lucratori straini nou-admisi pe piata fortei de munca, suplimentat ulterior la 50.000, printr-o noua hotarare de Guvern adoptata in luna august a acestui an.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<