Angajatorul trebuie sa detine dovada comunicarii acestei convocari.
In cursul cercetarii disciplinare prealabile, salariatul are dreptul:
– sa formuleze si sa sustina toate apararile in favoarea sa;
– sa ofere persoanei imputernicite sa realizeze cercetarea tuturor probelor si motivatiilor pe care le considera necesare;
– sa fie asistat, la cererea sa, de catre un reprezentant al sindicatului al carui membru este;
– sa fie asistat de avocat.
250 Modele Fise de Post
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
...mai multe detalii la Consilier Codul Muncii pe CD >>>
"Societatea x, are un angajat incadrat operator ghiseu. Avem inregistrari video in care se observa ca acest angajat vinde produse din bar fara sa incaseze contravaloarea lor, ulterior se poate observa cum spala ambalajele de unica folosinta in vederea refolosirii acestora. Avem un raspuns de la angajatul in cauza, putin confuz deoarece are dificultati in scriere si vorbire (10 clase) in care recunoste ca nu a incasat si a spalat ambalajele de unica folosinta, dar el in raspuns mentioneaza ca au mai procedat si alti colegi in aceeasi maniera. Am vb cu el, am incercat sa ii explicam si ca cel mai simplu pentru toate partile implicate ar fi sa-si dea demisia, dar a refuzat. Am rugamintea sa ma ajutati cu procedura cat mai simpla si clara (cu pasii pe care trebuie sa ii urmez) pentru a putea sa il dam afara cat mai repede posibil pe angajatul in cauza!"
Raspunsul specialistilor de la PortalCodulMuncii:
Persoana care a sesizat faptele savarsite de salariatul in cauza va intocmi un referatul constatator privind situatia constatata. In baza acestui referat angajatorul emite o decizie prin care numeste o persoana sau o comisie formata din mai multe persoane care sa efectueze cercetarea disciplinara.
Angajatorul nu este in situatia de a formula raspunsuri fata de apararile salariatului sau de a-l convinge pe acesta de justetea masurii. Nu se va purta o discutie in contradictoriu, ci reprezentantul angajatorului se va multumi sa ia act de apararile formulate de catre salariat. Sustinerile facute de catre salariat in apararea sa vor fi insa verificate.
Neprezentarea salariatului la convocare fara un motiv obiectiv da dreptul angajatorului sa dispuna sanctionarea, fara realizarea cercetarii disciplinare prealabile (art. 251 alin. (3) din Codul muncii).
Astfel, pot exista doua situatii:
1.Salariatul nu se prezinta la convocare la cercetarea disciplinara, caz in care angajatorul poate dispune sanctionarea discilinara a salariatului;
2.Salariatul se prezinta la cercetarea disciplinara. In acest caz, se incheie un proces verbal in care se mentioneaza apararile salariatului.
Daca angajatorul inlatura intemeiat apararile formulate de salariat sau acesta nu se prezinta la cercetare, se poate emite decizia de sanctionare. Sanctiunea disciplinara poate consta in concediere disciplinara daca abaterea disciplinara este grava.
Conform art. 252 din Codul muncii, angajatorul dispune aplicarea sanctiunii disciplinare printr-o decizie emisa in forma scrisa, in termen de 30 de zile calendaristice de la data luarii la cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data savarsirii faptei.
IMPORTANT!
Decizia de sanctionare se comunica salariatului in cel mult 5 zile calendaristice de la data emiterii si produce efecte de la data comunicarii.
Comunicarea se preda personal salariatului, cu semnatura de primire, ori, in caz de refuz al primirii, prin scrisoare recomandata, la domiciliul sau resedinta comunicata de acesta.
Recomandam ca procedura concedierii disciplinare sa fie realizata de consilier juridic sau avocat intrucat se poate gresi usor in lipsa cunostintelor juridice.
Sursa: PortalCodulMuncii