In afara situatiilor mentionate de dvs., legislatia muncii prevede in mod expres si exhaustiv urmatoarele posibilitati de concediere a unui salariat :
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
40 Modele de Regulament Intern
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Concediere pe motivul inaptitudinii fizice/psihice a salariatului, constatata prin decizie a organelor de expertiza medicala – situatie in care nu exista o procedura prealabila concedierii, ci numai obligatia angajatorului de a propune angajatului un loc de munca vacant compatibil cu capacitatea sa de munca (daca unitatea dispune de un astfel de post). In caz contrar, concedierea va interveni dupa notificarea agentiei teritoriale de ocupare a fortei de munca, cu privire la decizia de concediere , respectiv dupa acordarea termenului de preaviz.
Concediere pentru necorespundere profesionala, daca angajatul nu corespunde locului de munca ocupat, aspect care rezulta in urma evaluarii prealabile efectuata de angajator (conform contract colectiv de munca la nivel national). In acest caz, decizia de concediere trebuie emisa in termen de cel mult 30 de zile calendaristice de la data la care angajatorul a constatat necorespunderea angajatului. Si in acest caz exista obligatia angajatorului de a propune angajatului un loc de munca vacant compatibil cu pregatirea sa profesionala (daca unitatea dispune de un astfel de post). In caz contrar, concedierea va interveni dupa notificarea agentiei teritoriale de ocupare a fortei de munca cu privire la decizia de concediere , respectiv dupa acordarea termenului de preaviz.
In cazul in care salariatul indeplineste conditiile de varsta standard si stagiu de cotizare in sistemul public de pensii, insa nu a depus dosarul de pensionare in conditiile Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv Normelor metodologice de aplicare a acestui act normativ. Acest caz de concediere nu implica derularea unor proceduri speciale, fiind suficienta emiterea deciziei de concediere.
Concediere: 100 de studii de caz + procedura legala + modele utile click aici