Saptamana de lucru de 4 zile a intrat in vigoare. Despre ce tara este vorba si care sunt conditiile?

saptamana lucru 4 zileprogram de lucru 4 zile pe saptamanasaptama de lucru de 4 zile romania
Saptamana de lucru de 4 zile a intrat in vigoare. Despre ce tara este vorba si care sunt conditiile?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Despre saptamana de lucru de 4 zile se tot vorbeste de cativa ani, iar experimentele realizate de tari precum Islanda sau Scotia arata ca este foarte eficient. Printre primii care au testat acest concept sunt islandenzii, asa ca intre 2015 si 2019 programul de lucru de 4 zile a devenit litera de lege. Salariatii au fost incantati de aceasta facilitate, iar 85% au declarat ca le-ar placea sa munceasca in continuare in acest mod.
 

Saptamana de lucru de 4 zile in Romania

 
Si in Romania a fost testata saptamana de lucru de 4 zile de catre o firma care activeaza in IT. Rezultatul? Unul foarte bun, avand in vedere ca atat angajatii, patronul cat si clientii sunt foarte multumiti sa lucreze de marti pana vineri.
 
Iata ce au declarat managerii, chiar pe site-ul companiei: „Am analizat primele date in urma programului de 4 zile lucratoare pe saptamana, anuntat in septembrie 2016. Rezultatele obtinute arata ca experimentul si-a atins primul scop: acela de a vedea daca productivitatea poate fi mentinuta in conditiile reducerii timpului de lucru cu 20%. Drept urmare, vom mentine saptamana de 4 zile lucratoare pana in luna iulie 2017.”
 

Saptamana de lucru de 4 zile, mai productiva 

 
„Un alt efect al programului de 4 zile lucratoare pe saptamana a fost o crestere a productivitatii in ziua de vineri. Pregatirea tuturor materialelor pentru campaniile care demareaza la final de saptamana sau luni a devenit prioritara in departamentul de specialisti Pay Per Click Marketing. Pana acum, fiecare client a beneficiat de campanii conforme cerintelor, indiferent de momentul de inceput si de final. Asadar, programul de 4 zile lucratoare pe saptamana nu a avut un impact negativ asupra campaniilor clientilor nostri”, mai este precizat in comunicatul de pe site-ul firmei...mai multe despre saptamana de 4 zile din ROMANIA poti citi pe portalresurseumane.ro >>>
 
 

Belgia trece la saptamana de lucru de 4 zile 
 

In acest context, Belgia doreste sa treaca in mod oficial la acest mod de a lucra, doar ca exista un lucru care poate fi considerat un inconvenient. Nu este vorba despre diminuarea numarului de ore de munca executate saptamanal, ci mai degraba vorbim despre impartirea acestora.
 
Asadar, belgienii vor putea opta sa lucreze pentru 10 ore pe zi pret de 4 zile pe saptamana, asa ca vinerea ar deveni zi libera pentru acestia. Desigur ca cei care nu doresc sa lucreze 10 ore in fiecare zi pot ramane in continuare la traditionalul program de 8 ore de munca, precizeaza Reuters.
 
Angajatii vor putea opta in fiecare saptamana cum doresc sa vina, 4 sau 5 zile, iar in acest mod salariatii pot acorda o mai mare atentie vietii personale, observa autoritatile belgiene.
 
Angajatorii din Belgia au dreptul de a refuza sa treaca la saptamana de lucru de 4 zile, atat timp cat motivele lor sunt unele plauzibile si bine justificate.
 
Prim-ministrul Belgiei, Alexander De Croo a declarat ca, dupa doi ani de pandemie, tara are nevoie de un impuls pentru a revitaliza economia. Plus ca piata muncii s-a modificat in acest rastimp, iar salariatii s-au obisnuit sa lucreze de la domiciliu, avand mai mult timp liber, in acest mod.
 
 

NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
saptamana lucru 4 zileprogram de lucru 4 zile pe saptamanasaptama de lucru de 4 zile romania

Data aparitiei: 16 Februarie 2022
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Saptamana de lucru de 4 zile a intrat in vigoare. Despre ce tara este vorba si care sunt conditiile? Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]