Despre saptamana de lucru de 4 zile se tot vorbeste de cativa ani, iar experimentele realizate de tari precum Islanda sau Scotia arata ca este foarte eficient. Printre primii care au testat acest concept sunt islandenzii, asa ca intre 2015 si 2019 programul de lucru de 4 zile a devenit litera de lege. Salariatii au fost incantati de aceasta facilitate, iar 85% au declarat ca le-ar placea sa munceasca in continuare in acest mod.
Saptamana de lucru de 4 zile in Romania
Si in Romania a fost testata saptamana de lucru de 4 zile de catre o firma care activeaza in IT. Rezultatul? Unul foarte bun, avand in vedere ca atat angajatii, patronul cat si clientii sunt foarte multumiti sa lucreze de marti pana vineri.
Iata ce au declarat managerii, chiar pe site-ul companiei: „Am analizat primele date in urma programului de 4 zile lucratoare pe saptamana, anuntat in septembrie 2016. Rezultatele obtinute arata ca experimentul si-a atins primul scop: acela de a vedea daca productivitatea poate fi mentinuta in conditiile reducerii timpului de lucru cu 20%. Drept urmare, vom mentine saptamana de 4 zile lucratoare pana in luna iulie 2017.”
Saptamana de lucru de 4 zile, mai productiva
„Un alt efect al programului de 4 zile lucratoare pe saptamana a fost o crestere a productivitatii in ziua de vineri. Pregatirea tuturor materialelor pentru campaniile care demareaza la final de saptamana sau luni a devenit prioritara in departamentul de specialisti Pay Per Click Marketing. Pana acum, fiecare client a beneficiat de campanii conforme cerintelor, indiferent de momentul de inceput si de final. Asadar, programul de 4 zile lucratoare pe saptamana nu a avut un impact negativ asupra campaniilor clientilor nostri”, mai este precizat in comunicatul de pe site-ul firmei...mai multe despre saptamana de 4 zile din ROMANIA poti citi pe
portalresurseumane.ro >>>
Belgia trece la saptamana de lucru de 4 zile
In acest context, Belgia doreste sa treaca in mod oficial la acest mod de a lucra, doar ca exista un lucru care poate fi considerat un inconvenient. Nu este vorba despre diminuarea numarului de ore de munca executate saptamanal, ci mai degraba vorbim despre impartirea acestora.
Asadar, belgienii vor putea opta sa lucreze pentru 10 ore pe zi pret de 4 zile pe saptamana, asa ca vinerea ar deveni zi libera pentru acestia. Desigur ca cei care nu doresc sa lucreze 10 ore in fiecare zi pot ramane in continuare la traditionalul program de 8 ore de munca, precizeaza Reuters.
Angajatii vor putea opta in fiecare saptamana cum doresc sa vina, 4 sau 5 zile, iar in acest mod salariatii pot acorda o mai mare atentie vietii personale, observa autoritatile belgiene.
Angajatorii din Belgia au dreptul de a refuza sa treaca la saptamana de lucru de 4 zile, atat timp cat motivele lor sunt unele plauzibile si bine justificate.
Prim-ministrul Belgiei, Alexander De Croo a declarat ca, dupa doi ani de pandemie, tara are nevoie de un impuls pentru a revitaliza economia. Plus ca piata muncii s-a modificat in acest rastimp, iar salariatii s-au obisnuit sa lucreze de la domiciliu, avand mai mult timp liber, in acest mod.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Conditii efectuare concediu paternalIntrebare: Avem un coleg la care i+a nascut sotia in luna Noiembrie. Cat timp are acest coleg la dispozitie pentru a beneficia de concediul paternal si de concediul de puericultura deoarece a facut acest curs.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Incadrare in munca persoana cu handicap cu norma de lucru mai mica de 8 ore pe zi. SalariuIntrebare: Va rugam sa ne ajutati urgent cu un raspuns la urmatoarea intrebare. Avem un angajat incadrat in grad de handicap mediu. Are recomandare de reducere a programului de lucru la 6 ore. Va rugam sa ne comunicati daca se poate reduce programul de lucru, cu mentinerea salariului.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<