Inspectia Muncii impreuna cu Inspectoratul Teritorial de Munca Bucuresti, alaturi de reprezentanti ai Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti, Directiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucuresti, Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Bucuresti - Ilfov, Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor si ai Agentiei Nationale de Administrare Fiscala a efectuat, noaptea trecuta, o actiune de control in Centrul Vechi al Capitalei, pentru prevenirea si combaterea incalcarii incalcarii legislatiei incidente si sanctionarii faptelor de natura contraventionala.
In urma controalelor efectuate, inspectorii de munca au descoperit 13 lucratori prestand munca nedeclarata, (din care 11 fara contract de munca si 2 prestand activitate peste durata timpului de munca prevazuta in contractul de munca cu timp partial) si au aplicat amenzi in valoare de 241.500 lei.
Cum sa scapati GARANTAT de amenzi in cazul unui control ITM pe linie de securitate si sanatate in munca!
Va aratam cum sa intocmiti perfect toate actele SSM pe care vi le pot solicita inspectorii de munca! Inclusiv actele-surpriza pe care acestia se bazeaza ca sa va amendeze, DETALII AICI >>>
De asemenea, intr-un restaurant au fost identificate 5 persoane organizate aparent ca o „formatie artistica” ce au declarat ca nu au nicio relatie contractuala cu unitatea comerciala respectiva ci canta … doar pentru bacsis (!). Urmeaza ca, dupa prezentarea documentatiei de catre angajatorii la care controlul nu a fost finalizat pe loc, sa fie verificate si alte aspecte care tin de aplicarea legislatiei in domeniul relatiilor de munca. Mihai Nicolae Uca, inspector general de stat adjunct, a declarat:
”Ca autoritate de control cu atributii de verificare a respectarii reglemetarilor legale in domeniul relatiilor de munca, suntem constienti de responsabilitatea sociala si rolul care ii revin Inspectiei Muncii in combaterea fenomenului muncii nedeclarate. Avand in vedere contextual actual, in care incidenta muncii nedeclarate tinde sa capete noi forme de manifestare si sa se extinda in tot mai multe sectoare de activitate, ne straduim ca, prin toate mijloacele legale pe care le avem la dispozitie, insemnand campanii de control permanente, in cat mai multe domenii de activitate si sanctionarea riguroasa a cazurilor depistate, dar si campanii de informare si de constientizare a angajatorilor si a angajatilor in privinta riscurilor la care se expun, sa descurajam aceasta practica nociva, cu consecinte sociale si economice foarte grav", se concluzioneaza in comunicatul de presa lansat de Inspectia Muncii.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Salariul dupa 24 de luni vechimeIntrebare: Am un angajat cu contract de munca de peste 24 de luni care a avut pana la 31.12.2024 salariu peste cel minim pe economie, adica 3900. Incepand cu data de 01.01.2025 putem sa-l aducem la minimul pe economie de 4050, chiar daca are peste 24 de luni de la data incheierii contractului individual de munca sau trebuie sa i acordam un salariu de baza superior salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Revizuire medicala. Incadrare in gradul III de invaliditateIntrebare: Suntem in situatia in care avem un angajat care are decizie medicala asupra capacitatii de munca si limitare de a lucra 4 ore /zi, grad de invaliditate 3, capacitate de munca pierduta la jumatate (are si certificat de incadrare in grad de handicap accentuat pana la data de 29.09.2025). Am redus programul la 4 ore /zi si salariul aferent celor 4 ore conform deciziei medicale. Va rog ma puteti ajuta cu urmatoarele raspunsuri: 1) exista posibilitatea legala de la lucra 8 ore daca angajatul doreste...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<