Platesti angajatilor abonamente de fitness, vacante sau servicii stomalogice? Poti sa le soliciti sa restituie banii daca isi dau demisia?

beneficii angajatiangajati valorosimanagementul resurselor umanemanagement hrmaria nicutar
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Stim deja faptul ca in momentul in care investesti in angajatii tai, bugetul firmei tale poate suferi pe moment, pe termen scurt si poate si pe termen lung, cu atat mai mult cu cat nu poti sa valorifici formarea angajatilor tai in avantajul afacerii tale.

Si stim si faptul ca poti impune angajatilor sa plateasca o anumita suma de bani daca isi dau demisia inainte de finalizarea unei anumite perioade de timp de la formarea profesionala. Cu alte cuvinte, te astepti sa recuperezi investitia pe care ai efectuat-o.


Dar ce se intampla in cazul in care angajatul pleaca si tu i-ai oferit diverse beneficii, precum: servicii stomatologice, abonamente fitness sau vacante... ?

Ce se intampla in aceasta situatie. Recent cineva a pus o intrebare pe aceasta tema, si anume daca poate "obliga" angajata in cauza sa ramana pentru o perioada de 6 luni - 2 ani sau sa plateasca integral costurile beneficiilor oferite de angajator.

Raspunsul meu a fost mai mult decat evident: Nu exista temei legal pentru asa ceva. Nu se poate sa obligam salariatii sa munceasca in companiile noastre. Munca fortata nu este permisa. Putem sa solicitam recuperarea contravalorii cursurilor de formare profesionala, conform legislatiei in vigoare. Dar de la a recupera cheltuiala prilejuita de urmarea unor cursuri si pana la a interzice unui angajat sa isi dea demisia, este drum foarte lung.

Am adresat intrebarea si specialistilor PortalCodulMuncii. Am primit urmatorul raspuns:

"Avantaje in natura de genul celor enumerate reprezinta elemente ale salariului sub forma adaosurilor la salariu de baza. Acordarea acestor drepturi salariale nu poate fi conditionata de neincetarea contractului individual de munca din initiativa salariatului.

Inserarea unei clauze in contractul individual de munca prin care salariatul s-ar obliga sa restituie drepturile salariale primite in natura, in cazul in care va avea initiativa incetarii contractului individual de munca apreciem ca, constituie o incalcare a principiului libertatii muncii.

Doar in situatia cheltuielilor de formare profesionala suportate de angajator exista posibilitatea legala ca salariatul sa se oblige prin act aditional sa presteze munca in favoarea angajatorului pe perioada stabilita in actul aditional sub sanctiunea restituirii cheltuielilor de formare profesionala suportate de angajator."


Iata asadar ca angajatorul nu poate solicita restituirea cheltuielilor pentru servicii stomatologice, abonamente fitness sau vacante. Doar Clauza de Formare profesionala poate ajuta un angajator sa isi recupereze contravaloarea cheltuielilor pentru cursuri de formare profesionala, nu si pentru alte avantaje in natura.

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Maria Nicutar


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
beneficii angajatiangajati valorosimanagementul resurselor umanemanagement hrmaria nicutar

Data aparitiei: 17 Aprilie 2015
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Platesti angajatilor abonamente de fitness, vacante sau servicii stomalogice? Poti sa le soliciti sa restituie banii daca isi dau demisia? Nota: 4.36 din 5 - 11 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Conditii pentru a beneficia de scutire de impozit in domeniul ITIntrebare: Suntem o societate care se ocupa cu prestari servicii pentru evenimente, mai exact ne ocupam de partea artistica - montare de scene, lumini inteligente, sunet profi, ecrane inteligente pe care sunt proiectate imagini Computerizate, create de angajatii nostri in baza unor programe achizitionate de societate. Un exemplu concret: la un concert pe un stadion sunt montate scenele noastre, ecranele unde apar jocurile de imagini cu ce se petrece pe scena sau diferite motive de linii, culori, imagini...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Compensare munca suplimentara cu timp liber corespunzator vs concediu de odihnaIntrebare: Daca activitatea societatii este de asa natura incat in fiecare luna se acorda ore suplimentare, conform art. 122 din Codul muncii, ce se intampla daca in luna se platesc ore suplimentare si se ia si concediu de odihna?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]