Platesti angajatilor abonamente de fitness, vacante sau servicii stomalogice? Poti sa le soliciti sa restituie banii daca isi dau demisia?

beneficii angajatiangajati valorosimanagementul resurselor umanemanagement hrmaria nicutar
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Stim deja faptul ca in momentul in care investesti in angajatii tai, bugetul firmei tale poate suferi pe moment, pe termen scurt si poate si pe termen lung, cu atat mai mult cu cat nu poti sa valorifici formarea angajatilor tai in avantajul afacerii tale.

Si stim si faptul ca poti impune angajatilor sa plateasca o anumita suma de bani daca isi dau demisia inainte de finalizarea unei anumite perioade de timp de la formarea profesionala. Cu alte cuvinte, te astepti sa recuperezi investitia pe care ai efectuat-o.


Dar ce se intampla in cazul in care angajatul pleaca si tu i-ai oferit diverse beneficii, precum: servicii stomatologice, abonamente fitness sau vacante... ?

Ce se intampla in aceasta situatie. Recent cineva a pus o intrebare pe aceasta tema, si anume daca poate "obliga" angajata in cauza sa ramana pentru o perioada de 6 luni - 2 ani sau sa plateasca integral costurile beneficiilor oferite de angajator.

Raspunsul meu a fost mai mult decat evident: Nu exista temei legal pentru asa ceva. Nu se poate sa obligam salariatii sa munceasca in companiile noastre. Munca fortata nu este permisa. Putem sa solicitam recuperarea contravalorii cursurilor de formare profesionala, conform legislatiei in vigoare. Dar de la a recupera cheltuiala prilejuita de urmarea unor cursuri si pana la a interzice unui angajat sa isi dea demisia, este drum foarte lung.

Am adresat intrebarea si specialistilor PortalCodulMuncii. Am primit urmatorul raspuns:

"Avantaje in natura de genul celor enumerate reprezinta elemente ale salariului sub forma adaosurilor la salariu de baza. Acordarea acestor drepturi salariale nu poate fi conditionata de neincetarea contractului individual de munca din initiativa salariatului.

Inserarea unei clauze in contractul individual de munca prin care salariatul s-ar obliga sa restituie drepturile salariale primite in natura, in cazul in care va avea initiativa incetarii contractului individual de munca apreciem ca, constituie o incalcare a principiului libertatii muncii.

Doar in situatia cheltuielilor de formare profesionala suportate de angajator exista posibilitatea legala ca salariatul sa se oblige prin act aditional sa presteze munca in favoarea angajatorului pe perioada stabilita in actul aditional sub sanctiunea restituirii cheltuielilor de formare profesionala suportate de angajator."


Iata asadar ca angajatorul nu poate solicita restituirea cheltuielilor pentru servicii stomatologice, abonamente fitness sau vacante. Doar Clauza de Formare profesionala poate ajuta un angajator sa isi recupereze contravaloarea cheltuielilor pentru cursuri de formare profesionala, nu si pentru alte avantaje in natura.

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Maria Nicutar


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
beneficii angajatiangajati valorosimanagementul resurselor umanemanagement hrmaria nicutar

Data aparitiei: 17 Aprilie 2015
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Platesti angajatilor abonamente de fitness, vacante sau servicii stomalogice? Poti sa le soliciti sa restituie banii daca isi dau demisia? Nota: 4.36 din 5 - 11 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Obligatie emitere adeverinta venit noua lege a pensiilorIntrebare: In ce conditii firma este obligata sa elibereze adeverinte cu tote veniturile din 1957-2001 conform noii L360/2023. Firma este din 1957, detinem arhiva, din statele vechi si mai apoi fluturasi se poate deduce baza de calul a pensiei care difera de la o perioada la alta, totodata, nu sunt incluse toate veniturile la calulul CAS-lui si pensia suplimentara L80/1992.Legea intra in vigoare din septembrie, suntem obligati sa eliberam pana atunci aceste adeverinte?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa de post pentruDirector vanzariIntrebare: Va rog frumos sa ne trimit fisa post pentru urmatorul cod cor: 112018 - director vanzari.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]