Cat este stimulentul de insertie in 2016? Ghid complet despre cuantum si conditii de acordare

stimulentul de insertiestimulent insertiestimulent insertie 2015concediu crestere copilmaria nicutar
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Stimulentul de insertie reprezinta suma baneasca ce revine parintilor care aleg sa revina mai devreme din concediul pentru cresterea copilului. Este o suma lunara care se acorda beneficiarilor care indeplinesc anumite conditii.

In materialul de astazi vom stabili cui se cuvine stimulentul de insertie, care este cuantumul acestei plati, cand incepe plata si nu numai.

In principiu, trebuie sa retinem faptul ca stimulentul de insertie se cuvine beneficiarilor concediului si indemnizatiei pentru cresterea copilului in varsta de pana la 1 an sau de pana la 2 ani, daca acestia revin mai devreme decat era prestabilit conform optiunii de la inceput.

Cuantumul lunar al stimulentului de insertie este in valoare de 1ISR (indicator social de referinta - 500 de lei).



Stimulentul de insertie este reglementat prin doua acte normative esentiale:


- OUG nr. 111/2010, publicata in Monitorul Oficial nr. 830 din 10 decembrie 2010;

- H.G. nr. 52/2011, publicata in Monitorul Oficial nr. 78 din 31 ianuarie 2011.



Ce trebuie sa stim despre stimulentul de insertie?


Persoanele care in perioada in care sunt indreptatite sa beneficieze de CCC (concediu pentru cresterea copilului), obtin venituri supuse impozitului au dreptul la un stimulent de insertie in cuantum lunar de 1 ISR.



Valoarea ISR este de 500 de RON.



Atentie la faptul ca stimulentul de insertie se cuvine pentru fiecare dintre nasteri sau, dupa caz, pentru fiecare dintre situatiile prevazute la art. 8 alin. (2) din O.U.G. nr. 111/2010.



Care sunt conditiile de acordare a stimulentului de insertie:


1. pentru persoanele care beneficiaza de CCC pana la varsta de 1 an, daca acestea obtin venituri supuse impozitului inainte de implinirea de catre copil a varstei de 1 an, pentru perioada ramasa pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani;


2. pentru persoanele care beneficiaza de CCC pana la implinirea varstei de 2 ani, daca acestea obtin venituri supuse impozitului, dupa implinirea de catre copil a varstei de 1 an, pentru perioada ramasa pana la implinirea de catre acesta a varstei de 2 ani;


3. pentru persoanele care beneficiaza de CCC cu handicap in varsta de pana la 3 ani, oricand, pe toata perioada.


In cazul persoanelor care beneficiaza de indemnizatia lunara si solicita dreptul la stimulent de insertie, plata acesteia se va suspenda, in mod evident.



Cine beneficiaza de stimulentul de insertie?


Stimulentul de insertie se cuvine oricaruia dintre parintii firesti ai copilului, conform cu optiunea exprimata, daca persoana in cauza indeplineste conditiile de acordare prevazute de lege.



Cand inceteaza dreptul la stimulentul de insertie?


1. In ziua urmatoare celei in care copilul a implinit varsta de 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap;


2. Cand beneficiarul nu mai realizeaza venituri supuse impozitului si nici nu se afla in CCC;


3. Daca a avut loc decesul copilului.


4. Daca beneficiarul nu mai realizeaza venituri supuse impozitului si solicita CCC.



Dupa cum bine stim, este interzis ca angajatorul sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu salariatei/ salariatului care se afla in plata stimulentului de insertie.


Aceasta interdictie se extinde o singura data, cu pana la 6 luni dupa revenirea definitiva a salariatei/ salariatului in unitate.


In timpul CCC, salariata are dreptul de a reveni ORICAND la locul de munca. La fel, salariata are dreptul de a reintra ORICAND in concediu.

Evident, revenirea din CCC devine definitiva cand expira durata concediului. Dupa ce a expirat durata CCC, incep cele 6 luni in care angajatorul NU poate inceta contractul de munca.


Stimulentul de insertie se acorda pe baza de cerere, semnata de persoana indreptatita, insotita de dovada eliberata de angajator sau, dupa caz, de alte documente eliberate de autoritatile competente ori de declaratia pe propria raspundere din care sa rezulte ca aceasta realizeaza sau urmeaza sa realizeze venituri supuse impozitului.



Ce se intampla in cazul in care mama doreste sa renunte la concediu crestere copil cand copilul implineste 6 luni? Poate beneficia tatal de concediu de crestere copil pana la implinirea varstei de 2 ani?


Atentie la faptul ca beneficiaza de drepturile prevazute de OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor urmatoarele persoane:


a) oricare dintre parintii firesti ai copilului/copiilor
b) oricare dintre sotii carora li s-a/s-au incredintat copilul/copiii in vederea adoptiei sau au adoptat copilul/copiii;
c) persoana care are copilul in plasament ori in plasament in regim de urgenta;
d) asistentul maternal profesionist, numai pentru copiii sai naturali ori adoptati;
e) persoana care a fost numita tutore.


Asadar, este clar faptul ca celalalt parinte care nu a solicitat dreptul la indemnizatie poate solicita acest drept. Evident, acest lucru se concretizeaza daca tatal indeplineste conditiile de acordare, oricand pana la implinirea de catre copil a varstei de un an, 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap. Daca acest drept nu se solicita, concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului se reduc cu o luna.


Daca in ultimul an inainte de data nasterii copilului, tatal a realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit sau s-a aflat in una dintre situatiile mentionate mai sus la lit. a) – v) poate beneficia de CCC pana la implinirea copilului a varstei de doi ani si are chiar obligatia efectuarii unei luni de concediu crestere copil.



Ca angajator, ai dreptul sa dispui incetarea raporturilor de munca in cazul salariatului care a revenit din concediu paternal de 1 luna?


Atentie mare la faptul ca dispozitiile OUG 111/2010 sunt aplicabile atat salariatei cat si salariatului in egala masura. Asa cum mama revenita din CCC nu poate fi concediata timp de 6 luni de la revenirea definitiva la locul de munca, asa nu poate fi concediat nici tatal revenit din concediul paternal de 1 luna.



Ce se intampla daca salariata a optat pentru CCC de 1 an dar cand doreste sa se intoarca la locul de munca, angajatorul o anunta ca doreste restrangerea activitatii companiei si nu mai are nevoie de serviciile salariatei?



"Chiar daca salariata a optat pentru concediu crestere copil pana la implinirea copilului a varstei de un an aceasta are dreptul la concediu fara plata pana la implinirea copilului a varstei de doi ani, asadar poate reintra in concediu crestere copil oricand pana la implinirea copilului a varstei de doi ani.


In consecinta, revenirea definitive este momentul in care salariata nu mai poate reintra in concediu crestere copil. ", precizeaza specialistii PortalCodulMuncii.ro.



Ce se intampla daca salariata a optat pentru CCC de 2 ani si se decide sa se intoarca la serviciu dupa 1 an si 3 luni doar ca si-a gasit un nou loc de munca, la un alt angajator? Se mai obtine stimulentul de insertie in acest caz?



Da. Nu uitati faptul ca stimulentul de insertie se acorda pe baza de cerere, semnata de persoana indreptatita, insotita de dovada eliberata de angajator sau, dupa caz, de alte documente eliberate de autoritatile competente ori de declaratia pe propria raspundere din care sa rezulte ca aceasta realizeaza sau urmeaza sa realizeze venituri supuse impozitului.


NU conteaza care este sursa obtinerii veniturilor ci obtinerea de venituri supuse impozitului dintr-un contract individual de munca unde salariata isi exercita activitatea profesionala.


Dreptul reprezentand stimulentul de insertie se cuvine incepand cu ziua urmatoare celei in care persoana indreptatita isi reia activitatea profesionala si realizeaza venituri supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor Codului fiscal, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data.



NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Maria Nicutar


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
stimulentul de insertiestimulent insertiestimulent insertie 2015concediu crestere copilmaria nicutar

Data aparitiei: 29 Februarie 2016
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Cat este stimulentul de insertie in 2016? Ghid complet despre cuantum si conditii de acordare Nota: 4.28 din 5 - 20 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Acordarea deducerilor personaleIntrebare: Avem urmatoarea situatie, un angajat care are salariu de incadrare de 10257 si o persoana in intretinere copil de 1 an, ore lucrate in luna 96 in valoare de 4103 , CM neimpozabil cod boala 08 -64 ore in valoare de 5053, Tichete de masa 280 lei, Alte sume 156. Venit brut 9592. Intrebarea este daca aceasta persoana beneficiaza deducere? Daca ne raportam la venitul brut atunci persoana nu beneficiaza de deducere, daca ne raportam la Venitul brut impozabil atunci beneficiaza de deducere. La care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]