Va reamintim ca, potrivit art. 76 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal, urmatoarele venituri nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit:
a) ajutoarele de inmormantare, ajutoarele pentru bolile grave si incurabile, ajutoarele pentru dispozitive medicale, ajutoarele pentru nastere/adoptie, ajutoarele pentru pierderi produse in gospodariile proprii ca urmare a calamitatilor naturale, veniturile reprezentand cadouri in bani si/sau in natura, inclusiv tichete cadou, oferite salariatilor, precum si cele oferite pentru copiii minori ai acestora, contravaloarea transportului la si de la locul de munca al salariatului, acordate de angajator pentru salariatii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevazut in contractul de munca sau in regulamentul intern.
Nu sunt impozabile nici veniturile de natura celor prevazute mai sus, realizate de persoane fizice, daca aceste venituri sunt primite in baza unor legi speciale si/sau finantate din buget, cu exceptia indemnizatiilor de vacanta acordate potrivit legii.
Cadouri in bani sau tichete CADOU cu ocazia Craciunului? Care este procedura si ce ar trebui sa aleaga angajatorii? Specialistii de la PortalCodulMuncii explica:
"Va rugam sa ne confirmati care sunt metodele de acordare de cadouri in valoare de 300 lei de persoana pentru Craciun sau tichete de masa cadou. Intentionam sa oferim pachete plus o masa festiva care sa se poata includa la drepturi salariale ineimpozabile si sa nu depaseasca 300 lei/pers."
Raspunsul specialistului:
In cazul cadourilor in bani si/sau in natura, inclusiv tichetele cadou, oferite de angajatori, veniturile sunt neimpozabile, in masura in care valoarea acestora pentru fiecare persoana in parte, cu fiecare ocazie din cele de mai jos, nu depaseste 300 lei:
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
(i) cadouri oferite angajatilor, precum si cele oferite pentru copiii minori ai acestora, cu ocazia Pastelui, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase;
(ii) cadouri oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie;
(iii) cadouri oferite angajatilor in beneficiul copiilor minori ai acestora cu ocazia zilei de 1 iunie;
Cadourile in bani si/sau in natura, inclusiv tichetele cadou, oferite de angajatori cu ocazia Pastelui, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase sunt neimpozabile, in masura in care valoarea acestora pentru fiecare persoana in parte, cu fiecare ocazie din cele de mai jos, nu depaseste 300 lei.
Exemple
a) Angajatorul acorda suma de 600 de lei unui angajat fara copii minori cu ocazia Craciunului.
Din aceasta suma: 300 lei nu intra in baza de calcul al impozitului si al contributiilor sociale; 300 de lei intra in baza de calcul al impozitului si al contributiilor sociale.
b) Angajatorul acorda suma de 600 de lei unui angajat cu un copil minor cu ocazia Craciunului.
Intreaga suma nu va intra in baza de calcul al impozitului pe venit si al contributiilor sociale (300 lei angajat si 300 lei copil minor).
c) In cazul in care doi salariati, sot si sotie lucreaza la acelasi angajator si au un copil minor – se poate acorda fara taxe cadouri/tichete cadou in suma de 1200 de lei neimpozabili (300 salariat + 300 salariata + 600 de lei copil).
Foarte important este ca modalitatea in care se acorda cadourile cu ocaziile de mai sus sa fie mentionata in contractul de munca sau in regulamentul intern. Spre exemplu, daca angajatorul acorda cadouri atat salariatului cat si fiecarui copil minor astfel trebuie sa fie reglementat in contractul de munca sau regulamentul intern.
Ghid complet privind contributiile aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024!
O lucrare unica pe piata lucrarilor dedicate domeniului salarizarii! Beneficiati de explicatii clare si profesioniste oferite de specialistul Rodica Mantescu, detalii AICI >>>
Reglementarea din contractul de munca sau regulamentul intern trebuie sa priveasca cadouri nu prime.
Daca doriti sa acordati cadouri/prime cu alte ocazii decat acestea, valoarea acestora indiferent de cuantum reprezinta venit salarial taxat cu impozit pe venit si contributii sociale aferente veniturilor din salarii.
Un raspuns oferit in octombrie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.