Sarbatorile se apropie, iar angajatorii si managerii HR se pregatesc sa acorde varii beneficii sau bonusuri, la final de an. Un studiu recent arata ca sapte din zece companii vor oferi anul acesta beneficii de Craciun angajatilor, cei mai multi dintre angajatori optand pentru prime in bani, petreceri cu echipa si cosuri cu produse de sezon.
Astfel, o treime dintre acestia au alocat un buget de peste 1.000 de lei/angajat, conform
Agerpres.
Peste 70% dintre companiile participante la cel mai recent sondaj eJobs au declarat ca anul acesta vor oferi angajatilor beneficii extrasalariale de sarbatori.
De asemenea, 7,5% au raspuns ferm ca nu au bugetat o astfel de actiune, in timp de 22,5% nu stiu inca daca vor face sau nu ceva in acest sens. 64,3% au ales primele in bani, care reprezinta, de altfel, si stimulentul cel mai dorit de angajati.
Peste 40% dintre companii organizeaza petreceri de final de an
Aproximativ 43% vor organiza o petrecere de final de an pentru toata echipa, iar 28,6% dintre angajatori vor achizitiona cosuri cu produse specifice de sezon pentru toti angajatii.
Ce alte beneficii vor mai oferi angajatorii? Vouchere si tichete cadou,
zile libere suplimentare, tichete de vacanta si tombole cu premii.
"A devenit o traditie ca finalul de an sa fie marcat de angajatori cu astfel de recompense pentru angajati si, chiar daca valoarea pachetelor oferite a fluctuat de la un an la altul, a ramas un obicei de la care companiile nu au abdicat nici macar in anii mai dificili din punct de vedere economic. Ce am observat, de asemenea, este ca ramane relativ constanta predilectia pentru anumite tipuri de stimulente. Spre exemplu, primele in bani sunt cele mai apreciate de angajati si, prin urmare, raman si cel mai des oferite", a afirmat Ana Calugaru, ejobs Romania.
La ce valoare va ajunge pachetul de sarbatori?
Aproape o treime dintre respondenti au declarat ca valoarea pachetului de sarbatori va fi de peste 1.000 de lei pentru fiecare angajat. Totodata, 25% au alocat, in acest scop, intre 400 si 600 de lei, 14,3% intre 200 si 400 de lei, 7,1% intre 600 si 800 de lei, iar 3,6% intre 800 si 1.000 de lei.
Totusi, circa 21,4%, in schimb, se vor limita la un buget cuprins intre 100 si 200 de lei pentru fiecare angajat din companie.
"Companiile masoara constant nivelul de satisfactie a angajatilor, iar unul dintre elementele pe care le urmaresc este legat de cum ar putea sa creasca motivatia inclusiv folosind stimulente extrinseci, precum beneficiile. De aceea, i-am intrebat si ce ar oferi angajatilor, daca nu ar avea limita de buget, astfel incat sa se diferentieze in piata ca un angajator dezirabil in aceasta perioada. 65% au pus pe primul loc salariile suplimentare pentru toti angajatii, iar pe locul al doilea (mentionat de 52,5% dintre manageri) se afla saptamana de lucru de patru zile, cu scurtarea programului la 32 de ore pe saptamana", a adaugat Ana Calugaru.
In jur de 35% dintre ei chestionati au adaugat faptul ca angajatii ar dori extinderea pachetului de beneficii si catre membrii familiei, iar 30% cred ca acoperirea cheltuielilor casnice ar fi un beneficiu care le-ar aduce o bila alba in relatia cu angajatii si cu candidatii.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Tichetele de masa se acorda la functia de bazaIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta: daca in cadrul unei companii se acorda tichete de masa (este inclusa o prevedere in acest sens si in Regulamentul Intern), este posibil ca un angajat care va avea norma de 2h/zi sa nu beneficieze de aceste tichete, avand in vedere faptul ca nu are norma intreaga?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Contract de mandat. Regim juridic si fiscalIntrebare: Perioada lucrata in baza unui contract de mandat este considerata vechime in munca la stabilirea pensiei? Care este regimul fiscal al veniturilor obtinute in baza unui contract de mandat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<